StoryEditorOCM
Zadar plusGASTRO TREND

Ivan Pažanin i Braco Sanjin vratili se u restoran gdje su počeli svoje prijateljstvo prije 13 godina: "Sukošan je sad naš novi dom". Evo što se nudi

Piše Matea Magaš
11. veljače 2022. - 14:23

Stara, uspavana ljepotica probudila se iz dvogodišnjeg sna.

Konoba "Griblja" u Sukošanu ponovo je otvorila svoja vrata! Ovoga puta pod palicom dvojice iskusnih chefova, poznatih Splićana Brace Sanjina i Ivana Pažanina. Sudbina je htjela da se ponovo povežu i da se nađu nad istim štednjakom.

Naime, Sanjin i Pažanin su baš ovdje radili zajedno prije 13 godina. Pažanin je kao mladi kuhar zapeo za oko tada već iskusnom i etabliranom Braci Sanjinu, i kako danas ističe, on ga je naučio kuharskom zanatu, ali i formirao i kao osobu. U četvrtak navečer otišli smo u konobu "Griblja", u srcu Sukošana, i sami provjerili što će novoga i zanimljivoga ova dva ”majstora o'kužine” donijeti u ovo malo mjesto pored Zadra.

- Jelovnik će biti 80 posto riblji, a ostatak mesni. Moram napomenuti s ćemo raditi isključivo s domaćim namirnicama. Imam ovdje puno prijatelja ribara i škampara koji su jedna čekali da počnemo raditi. Naš će jelovnik biti kompletno drugačiji nego u drugim zadarskim restoranima jer se ja volim igrati s hranom, sa žitaricama, pšenicom, crvenom rižom – istaknuo je Sanjin te dodao kako su i prije otvorenja dobivali upite i rezervacije te je interes zaista velik.

image
Braco Sanjin
Luka Gerlanc/Cropix

- Zadrani su jako dobri potrošači i cijene dobru spizu. Mi smo ovim restoranom samo dodatno obogatili već jako dobu gastro ponudu koju imate u Zadru, ali i u Sukošanu. Jer nije uobičajeno da ovako malo mjesto ima nekoliko vrhunskih restorana u koje se ljudi iz cijele županije rado vraćaju – primijetio je Sanjin.

Kako nam je naglasio, u svojoj je karijeri otvorio čak devet restorana od kojih osam vrhunski radi.

- Samo se ”Griblja” uspavala, zato me veseli da sam tu, da sam se vratio staroj ljubavi i da sam svoj na svome – uz osmijeh je rekao Sanjin. Neka od jela, poput crvene riže s kanoštrelama i brunoisseom od svježeg povrća, pšenice s dimljenim plodovima mora i carpacciom od kamenice ili pak rižot sa škampima, pinjolima i sladoledom od paškog sira, zadovoljit će i one najzahtjevnije gurmane.

No, ovakva je jela, kao po nepisanom pravilu, najslađe konzumirati u lijepom i ugodnom ambijentu.

A vjerujte nam, u ovoj kamenoj konobi zaista se pazilo na svaki detalj. Jedinstvene kamene stepenice koje vas od aperitiv bara i prostorije za uživanje u cigarama, vode prema dijelu za objedovanje, došle su iz Dubrovnika i imaju preko stotinu godina. Tamni slavonski hrast nalazi se i na stopu i na podu, a jedan ga je akademski kipar posebno obradio na štokovima vrata. Razne zanimljive detalje pronašli su u antikvarijatima diljem zemlje, a na sva tri kata nalazi se tradicionalni komin koji u ovim hladnim mjesecima, osim toplinom, mami i izgledom.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Postoje i prostorije za VIP goste pa ukoliko želite intimnije večeri s dragim društvom, možete birati jednu za osmero ljudi na drugom, te onu za dvanaestero na zadnjem katu. Kako su nam otkrili, puno novaca i truda uloženo u interijer ove stare konobe.

Chef Ivan Pažanin, proslavio se kao član žirija kulinarskog showa, kuhao je u raznim restoranima, a prošlo je ljeto u centru Splita otvorio Rodrigo Wine&Food Bar, dalmatinski street food bar s dobrom glazbom, finim koktelima i domaćim vinima.

Zanimalo nas je hoće li zbog posla živjeti na relaciji Split-Zadar ili ćemo ga pak češće viđati u ovim krajevima?

- Morat ćete me tu viđati! – nasmijao se i nastavio:

- Ja sve što radim u životu, radim planski. U poslovnom smislu, kad se nečeg uhvatim, želim se sto posto tome posvetiti. Ako se negdje ne mogu dati cijeli, ne ulazim u to. Zato je ovo moj novi dom – naglasio je Pažanin.

Istaknuo je kako je Zadar i njegova regija visoko-gastronomska te ima jako dobrih i kvalitetnih restorana. 

- Naša je ”Griblja” samo točka na i te uspješne zadarske gastro priče. Bitno je kad se nešto radi, da se radi i s ljubavlju i zato vjerujem da ta priča nikad neće umrijeti... Ovdje smo se izuzetno dobro snašli jer se na ovom području mogu pronaći kvalitetni proizvodi koje proizvode lokalni OPG-ovi, a da ne govorim o ribarstvu koje je jedno od značajnijih u zemlji. Sanjin i ja često pomičemo granice kulinarstva, starinske namirnice oživljavamo na jedan moderan način kako bi se sljubile s prostorom i s emocijom, zato se nadam da će i zadarska publika to prepoznati – zaključio je Pažanin.

image
Luka Gerlanc/Cropix
26. studeni 2024 05:29