Dah Mediterana, netaknute prirode, intrigantnog kulturnog nasljeđa te jedinstvenih okusa oduševio je Bruxelles. Tamošnjim gastronomskim stručnjacima predstavljeno je novo istarsko maslinovo ulje Punta Cissana, vrhunski proizvod s potpisom Edija Družetića, međunarodno priznatog stručnjaka iz Pule, koji ove godine slavi 40. obljetnicu stručnog rada.
Ovo ekstradjevičansko ulje posebna je selekcija isključivo autohtonih sorti (buže muške, buže ženske, buže puntože i rosignole). Ulje, dobiveno iz 200 godina starog maslinika, nazvano je prema prestižnoj lokaciji Punta Cissana kod Barbarige s tisućljetnom tradicijom maslinarstva. Vjeruje se kako se maslinarstvo u ovom podneblju razvilo još u vrijeme prvih grčkih kolonija na sjevernom Jadranu, a upravo u ovom masliniku pronađeni su ostaci velike antičke uljare, najstarije na Mediteranu.
Ulje s takve lokacije ima dokazano sjajne karakteristike. Vrlo je svježe i naglašeno zeleno, složenog ugodnog mirisa u kojem se pored izražene arome masline isprepliću i mirisi trave, artičoke, rajčice i radiča te u manjoj mjeri zelenog badema i crvenog ribiza. „Htjeli smo napraviti izuzetno dobar proizvod koji možemo predstaviti svijetu. Prve reakcije su jako dobre, ljudi su iznenađeni i treba učiniti sve da ulje dođe do većeg kruga potrošača. Hrvatska ne može parirati velikim zemljama po kvantiteti, ali zato idemo na vrhunsku kvalitetu", rekao je Edi Družetić čija su ulja višestruko nagrađivana u svijetu.
Ova ekskluzivna limitirana edicija brenda Salvela predstavljena je u samom srcu Europske unije uz nazočnost hrvatske glumice i TV voditeljice Doris Pinčić Rogoznice te koncert istarske jazz glazbenice Tamare Obrovac. „Ja sam lokalpatriot i jako volim kad naši ljudi nešto kvalitetno rade. Volim pomoći da se to oživotvori te da se Istra i Hrvatska predstave kao brend", izjavila je Tamara Obrovac.
I sama velika ljubiteljica maslinovog ulja kojeg i proizvodi u manjim količinama, Doris Pinčić Rogoznica ističe kako vrhunska ulja poput ovog koristi svakodnevno. „Upotrebljavam ga za sve, od kolača do slanih jela, a to su gotovo jedine masnoće koje konzumiram. Čast i odgovornost je na ovakav način prezentirati svijetu hrvatsku hranu i tradiciju", naglasila je.
Idealno mjesto za ovu prezentaciju bio je restoran Maison d'Istrie koji već godinama u Bruxellesu uspješno nudi upravo istarske specijalitete poput domaće tjestenine, pršuta, sira ili tartufa. „Reakcije ljudi u Bruxellesu na našu hranu su sjajne. Uz ponudu istarskih jela, često organiziramo i razne promocije domaćih proizvoda, a posebno smo zadovoljni što smo mogli prezentirati i ovo vrhunsko istarsko maslinovo ulje", kazao je voditelj restorana Bojan Radetić.
Novo ulje umnogome je iznenadilo i nazočne belgijske gastro blogere. „Punta Cissana je vrlo intenzivne arome kakvu ovdje rijetko možete naći. Vrlo sam uzbuđena što ću ga moći sljubiti s ribom i ostalom hranom", izjavila je blogerica Céline Maufor. I njezine kolegice Kim Tranduy i Josefien Geldof sretne su što su se mogle upoznati s izuzetnim uljem iz Istre. "Sjajno je što tako mala regija ima za ponuditi ovakve vrhunske proizvode i predstaviti svijetu svoju bogatu tradiciju", istaknule su te tako upotpunile iznimno uspješnu večer za istarsku i hrvatsku gastronomiju.