StoryEditorOCM
Zadar plusLIJEPO & KORISNO

Da su rad od kuće i višak vremena u koroni donijeli i nešto dobro, potvrđuje Zadranka Sanja koja je otkrila svu ljepotu epoksi smole

Piše Matea Gugić Magaš
19. veljače 2021. - 09:27
Sanja u lockdownu otkrila skriveni talent, od epoksi smole stvara prava mala umjetnicka djela, idealna za uredjenje stana.  Jure Miskovic/Cropix

Vrijeme prošlogodišnjeg "lockdowna" za mnoge je bilo otkriće vlastitih talenata koje u nekim normalnim vremenima možda nikad ne bi ni pokušavali otkriti jer, prije svega, ne bi imali vremena. A upravo to slobodno vrijeme provedeno u kući s 12-godišnjom kćeri bilo je ključno da Senjanka Sanja, sa zadarskom adresom, shvati u čemu je dobra, što je opušta i veseli.

– Epoksi smola! Da mi je netko prije nekoliko godina rekao da ću raditi dekorativne predmete od ovog materijala, prvo bih ga pitala što je to – smije se simpatična Sanja, koja je od svoje kćeri Lene, i same male umjetnice, tek lani saznala da ta vrsta smole postoji i da se od nje zaista mogu napraviti lijepe stvari.

– Provele smo sate i sate zamotane u dekice pregledavajući razne videoisječke o načinu rada s epoksi smolom. Nakon mjesec dana upijanja svakog koraka, pala je odluka: naručit ćemo smolu, pigmente i silikonske module i probat ćemo. Mislim da sam jedna od rijetkih koja je u travnju prošle godine, na vrhuncu pandemije, posvuda tražila rukavice, maske i 97-postotni alkohol, ali ne zbog situacije s koronavirusom, nego zbog rada s potencijalno opasnim proizvodom – prepričava Sanja početke jedne nove avanture zvane epoksi smola.

image
Sanja u 'lockdownu' je otkrila skriveni talent, od epoksi smole stvara prava mala umjetnička djela, idealna za uređenje stana
 
Jure Miskovic/Cropix

– To je dvokomponentan materijal, smola koja se, kad se zamiješa na određenoj temperaturi i u točnom omjeru, nakon otprilike 24 sata stvrdne. Daje stakleni, sjajni efekt, čvrsta je i elastična, a može se stavljati na razne površine, poput drva, plastike i slično. Kad prvi put počneš raditi s ovim materijalom, zaista te nitko ne može pripremiti na onaj efekt iznenađenja na kraju. Nekome tko nikad nije radio s njom teško je zamisliti koliko je samo svojeglava ta tekuća tvar koja je zapravo poput meda, a uz dodavanje boja i pigmenata mogu se stvoriti prava mala umjetnička djela – objašnjava Sanja.

Kako nam je rekla, njezini prvi radovi bili su daleko od onoga što je zamislila, ali je, kaže, bilo jako zabavno.

– Smole je bilo posvuda! Od ruku, odjeće, poda, zidova, do kose, koja se slijepila! A koliko sam tek kuhinjskih krpa uništila... Na jednom sam satu kazaljke doslovno rastopila vrućim zrakom, ha-ha! Ipak, moja je obitelj bila oduševljena svakim mojim radom, zaista su me podržali da nastavim dalje. I eto, vježbanjem i pametno utrošenim vremenom nastaju unikatni radovi, toliko zanimljivi da sam nedavno pokrenula i Instagram profil, S_art_Zadar, koji ima više od tisuću pratitelja – sramežljivo nam navodi ova 43-godišnjakinja, po struci ekonomistica, koja je godine provela u jednoj financijskoj instituciji.

Danas, uz novi posao koji je već dulje vrijeme veže s umjetnicima, uspjela je osloboditi i svoju umjetničku crtu koju njeguje odmalena. Sada sve svoje slobodno vrijeme provodi praveći zidne satove, pladnjeve, podmetače za čaše i slične uporabne predmete od epoksi smole, koji mogu trajati i biti nekome funkcionalan i unikatan dar.

image
Jure Miskovic/Cropix

– Znam sate i sate provesti iznad nekog rada popravljajući ga i radeći na nekom određenom obliku kako bih u konačnici dobila nešto jedinstveno. Ponekad se našalim da je epoksi smola proizvod s karakterom. Savršeno nesavršen – zaključila je Sanja.

– Radim za svoje najbliže, mnogo sam toga podijelila, a možda jednom dođe do suradnje sa suvenirnicama, galerijama. Jedan od prvih brendova s kojima sam surađivala i poklonila svoje radove bio je upravo zadarski "Amas bijoux", koji već godinama rade poznati unikatni nakit. Postala sam i članica Hrvatske udruge kreativnih amatera, pa mi kao početniku u izradi ovakvih dekorativnih predmeta mogu pružiti mogućnost plasmana radova – kaže na kraju Sanja.

Suradnje & planovi

- Radim za moje najbliže, mnogo sam toga podijelila, a možda jednom dođe do suradnji sa suvenirnicama, galerijama. Jedan od prvih brendova s kojima sam surađivala i poklonila svoje radove bio je upravo zadarski Amas bijoux koji već godinama rade poznati unikatni nakit. Postala sam i član Hrvatske udruge kreativnih amatera pa mi kao početniku u izradi ovakvih dekorativnih predmeta mogu pružiti mogućnost plasmana radova - najavila je Sanja.

24. travanj 2024 04:20