Na Gin Guide Awards u Londonu ušao je u top 16 najboljih ginova u svijetu, na Međunarodnom ocjenjivanju kvalitete jakih alkoholnih pića ISCRO 2018 osvojio je zlato, na Distillers Spirits competition u Santa Roseu California osvojio je zlato, na World Gin Awards u Londonu 2019., 2020. i 2021. godine osvajao je zlato, na Craft Spirits Awards u Berlinu 2019. godine dobio je broncu, a iduće godine srebro, na The Millennial Wine Beer & Spirits Competition 2020. u Los Angelese osvojio je srebro...
A to je - dalmatinski džin Dubrovnik Republic, koji se „kuha” u Zadru, a sastojcima i tradicijom objedinjava Dalmaciju sve do Dubrovnika.
„Gosparski” džin je, kažu znalci, klasičan, suhi craft džin, čija je tajna u kombinaciji četiri osnovna sastojka: borovica iz Zadra koja se smatra među najboljima u svijetu još od početaka 20 stoljeća. Još su prije Drugog svjetskog rata Englezi iz zadarskog zaleđa nosili sadnice kleke ili smrike u Englesku zbog džina, jer su shvatili da su zadarske borovice najbolje. A u džinu su Englezi neprikosnoveni. Zadarska borovica (nipošto ne borovnica kako se zna brkati pojmove) uzgaja se na padinama planine Velebit i savršena je zbog spoja sunca, vjetra i hladnih noći što je čini jedinstvenim.
Poveznica s Dubrovnikom su ljute naranče s Elafita koje unose svježinu, a i smilje se kao ljekovito bilje i sastojak parfema nalazi u najstarijoj ljekarni u Europi otvorenoj 1317. godine u Dubrovniku. Iz dubrovačkog kraja, točnije iz Stona, dolazi i zrno soli koje također pojačava okus džina Dubrovačka Republika, tu je i priobalni motar koji dodaje svoj šmek i naposljetku voda s izvora rijeke Une u Nacionalnom parku Una, koja će ublažiti jačinu džina do moćnih 47 posto volumena.
Pa unatoč kvaliteti tog craft džina kojega je priznala i struka, proteklo je razdoblje za vlasnika destilerije Marija Matoševića bilo vrlo neizvjesno jer je pandemija koronavirusa ozbiljno dovela u pitanje opstanak čitavog projekta upravo u razdoblju kad je mukotrpno probijanje na tržište počelo davati svoje rezultate.
- Sve je stalo prošle godine zbog koronakrize. Morali smo na neki način krenuti ponovno u osvajanje tržište, dok smo proizvodni ciklus nastavili i još ga unaprijedili. Preokret se dogodio kad je za 600. godišnjicu Orlanda napravljen Orlando koktel čiji je sastavni dio bio džin Dubrovnik Republic. Iza toga je stala Hrvatska udruga barmena na čelu s predsjednikom Franom Stjepovićem, iskusnim barmenom i svjetskim prvakom. On je napravio taj koktel i zaštitio ga kao službeni koktel Hrvatske udruge barmena u Dubrovniku. U pripremi je i poseban koktel za ovogodišnju Sinjsku alku čiji bi sastavni dio također bio moj džin. To mi je jako drago jer je to najbolji način za promoviranje našeg džina koji se proizvodi u ograničenoj količini, ali s prepoznatljivom kvalitetom na kojoj ustrajavamo i dalje – reći će Mario koji je dugi niz godina radio u Austriji. Naposlijetku je otkazao posao koji je imao u Austriji i u potpunosti se posvetio džinu Dubrovačka Republika.
U Hrvatskoj se u zadnje vrijeme pojavilo 70 do 80 craft džinova. Razigrala se craft scena džinova za što su poduzetnici čak dobivali i novčane poticaje za razliku od Matoševića koji je u svoj džin uložio isključivo vlastiti novac, znanje i trud.
- Ustrajao sam na kvaliteti džina, jer je to put kojim želim ići. Za svoj džin upotrebljavam isključivo svježe sastojke pa i o tome ovise proizvodni ciklusi. Moj džin ima vjerojatno najmanje sastojaka od svih drugih, ali je pogođen u točno određenoj kombinaciji. Ostat će obiteljski posao, radimo ga kćerka Ivona i ja, onoliko koliko ga možemo proizvesti. Promovirat ćemo ga „preko nepca”, jer za neke velike promotivne akcije nemamo snage, ali računamo na to da će kvaliteta i originalnost pronaći svoj put – kaže Mario koji je zadržao i jednostavnost etikete i boce koji aludiraju na pomorsku povijest Dubrovačka republike. Osnovni logo na boci prikazuje jedan od najranijih crteža jadranske ruže vjetrova prema crtežu kojega je načinio dubrovački trgovac, ekonomist i diplomat Benedikt Kotruljević koji se smatra izumiteljem modernog knjigovodstva.
- Nakon što smo je mi počeli koristiti, dubrovačka naranča „ušla je u đir” craft džinova, baš kao i smilje i motar koji daju jedinstven pečat našeg, dalmatinskog, mediteranskog džina koji nosi najslavnije ime upravo po Dubrovačkoj republici – kaže Mario.
Dubrovačko-dalmatinski džin hvali Frano Stjepović, meštar od koktela koji vodi Koktel akademiju u Dubrovniku. On nam je otkrio kako se sprema koktel Orlando u čast 600.te godišnjice, ali i još jedan koktel koji je apsolutni hit u Dubrovniku ovoga ljeta, a čiji je sastavni dio također džin Dubrovnik Republic, to je klasični koktel Martini Antique kojega je proslavio čuveni James Bond rečenicom „promiješati (ne)protresti”.
- Dubrovnik Republic je izuzetno dobar džin, spojio je sastojke smilja, ljute naranče, neke naše mediteranske trave koje su vrlo ljekovite, a uspijevaju samo kod nas i nigdje drugo. Glavni sastojak džina borovice vrlo su kvalitetne, tako da je taj džin odličan za mješavine, ne samo za džin tonic već i za neke malo sofisticiranije mješavine koje nije lako tek tako smisliti i načiniti. Taj je džin dobio i brojne međunarodne nagrade, prepoznala ga je struka, potpuno zasluženo – kaže Stjepović koji se kao dugogodišnji ugostitelj okušao radeći kod nas, ali i u inozemstvu, a natjecanjima s koktelima proputovao je čitav svijet i dobro zna prepoznati kad je nešto kvalitetno, a još k tome i naše.
- Dvije ili tri kapi nečega više ili manje mogu potpuno promijeniti koktel. Ta Bondova rečenica nije slučajna, kokteli s martinijem se inače samo miješaju u barskoj čaši, a ne tresu se – podučio nas je.
Džin Duborovačka republika hvali i poznati barem i coctail majstor Jure Vojković koji za predstojeću Sinjsku alku priprema posebno iznenađenje:
- Koktel koji sam osmislio povodom ovogodišnje 306. sinjske alke bit će predstavljen u nedjelju 8. kolovoza poslije Alke na večeri ovogodišnjeg Slavodobitnika. Karakteristika ovog džin-tonica je da je cijeli napravljen od dalmatinskih proizvoda. Autor sam i koktela Alkar s kojim sam osvojio Državno prvenstvo barmena, a napravio sam isti povodom 300. godina sinjske alke. Predstavljao sam Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu barmena u Tokyu 2016. godine i osvojio 8. mjesto - kaže Jure Vojković s čijim će džin-tonikom nazdraviti i slavodobitnik u nedjelju.
U sridu!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....