StoryEditorOCM
ViralPOLJEPŠAVAJU IZNUTRA

Želite li ljetni sjaj na koži, bacite se na ovih 5 namirnica: za jednu možda još niste čuli, druga je malo bljak, ali sve zajedno su prava superhrana

Piše Jelena Vrcelj
29. lipnja 2020. - 21:20

Potreba za hladnim, sočnim namirnicama. Sokovi, voćni okusi, frape s kockicama leda. Neutaživa žeđ koju može ugasiti samo ljetna salata puna svježeg povrća ili pak osvježavajući "miks" voća i žitarica...

Složit ćete se, ljetna glad specifična je vrsta gladi.

Ako zimi žudimo za toplim obrocima, ljeti juhice ne dolaze u obzir. Želja za čokoladom i teškim desertima pretvara se u želju za smoothiejima koji mirišu na ananas. Nije li promjena temperature divna, kad nam umjesto kaloričnih obroka postane draže sve sa predznakom light?

U idealnom svijetu.

Kad ono, dvije litre soka od svježe cijeđene naranče bez problema ćete pojačati čokoladicom, a frape prženim krumpirićima. No izloženost visokim temperaturama zaista nosi sa sobom određena upozorenja, među kojima je i ono da ne morate jesti baš do kompletne sitosti. Ponekad je lakše nositi se sa svim zadacima vrućega dana s nekoliko zalogaja manje.

Uz to, namirnice bi trebalo malo pomnije birati. Paziti na unos tekućine, pa se potruditi odabirati i svježu hranu sa što većim udjelom vode. Postoji i ono što zovemo superhrana, a ljeti nam je naročito potrebna. Ne samo da nas opskrbljuje energijom, već i ubrzava metablizam, štiti od sunčevih zraka iznutra i osigurava dovoljnu količinu vitamina i minerala, kao i nutrijenata svih vrsta.

Znate već za bobičasto voće, citruse i rajčice. Danas ćemo vam zato predstaviti one vrste hrane koje vam možda ne bi palo na pamet uključiti u ljetni plan prehrane, a mogle bi vam činiti dobro. Neke od njih mogu se stavljati i izravno na kožu, a stručnjaci potvrđuju kako je riječ o jednom od glavnih trendova za ljeto 2020.

1. Aloe vera

Koristimo je već tradicionalno za opekotine, a znamo i da biljka ima čudesnu moć ublažavanja upalnih procesa na koži, akni, rozacee, pa čak i ekcema. Nutricionistkinja Afya Ibomu za Vogue otkriva kako savjetuje aloe veru svima koji se bore s kožnim problemima, budući da obiluje vitaminima A, B, C i E, kao i folnom kiselinom.

Može se i konzumirati, i to svježa. Pomiješajte dvije žlice gelastog soka koji ste sami istisnuli iz biljke s kokosovom vodom ili sokom po izboru za "ekstra sjajnu kožu".

Na tržištu postoji i čitav niz proizvoda s aloe verom, sokova, štangica i smoothieja koje možete kupiti u trgovinama zdravom prehranom.

2. Morska trava

Čest je sastojak u azijskoj kuhinji, dok kod nas znamo uglavnom za onu koja nam ometa kupanje. Ipak, ova slana i ukusna namirnica obiluje vitaminima, a tradicionalno se konzuira u Irskoj, nekim dijelovima Afrike i na Jamajci. Može se koristiti i vanjskom primjenom za kožu sklonu aknama ili diskoloracijama.

Sadrži željezo, magnezij, fosfor, cink, vitamine A i K. Dostupna je u svim trgovinama zdravom prehranom, a od nje možete praviti odlične ljetne salate koje ćete blago začiniti sojinim umakom i dodati protein po želji - račiće, avokado, piletnu... Ne zaboravite sve posuti suncokretovim sjemenkama.

Ako imate problema s bubrezima, štitnjačom ili visok krvni tlak, savjetujte se sa svojim liječnikom prije konzumacije morske trave, budući da sadrži visok postotak joda.

3. Moringa

Moringa je biljka bogata željezom, a obiluje i kalijem, magnezijem, cinkom i bakrom te je bogat izvor vitamina A i E. Sadrži isto tako i vitamine B1, B2 i B3. U Indiji je poznata i kao "drvo života", a najčešće dolazi u formi praha koji se dodaje smoothiejima ili samo vodi.

Sadrže ju i brojni kozmetički proizvodi, među njima krema Revitalizing Supreme+ marke Estée Lauder. Istraživanje provedeno 2014. godine sugerira kako vanjska primjena moringe na kožu značajno usporava njeno starenje i poboljšava elastičnost.

Prah moringe možete pronaći u trgovinama zdrave hrane, bogata je vitaminima i proteinima, a ima čak sedam puta više vitamina C od naranči.

4. Kurkuma

Kao prirodni antioksidans, kurkuma pomaže regeneraciji kože kao rijetko koja druga namirnica na Zemlji. Potiče i proizvodnju kolagena prema istraživanju iz 2001., a u njene se blagodati kunu mnogi.

Na koži ostavlja jaki žuti pigment, stoga, ukoliko niste spremni na ovu (doduše, kratkotrajnu) nuspojavu, uključite što prije kurkumu u svoju prehranu. Možete je dodati i u frape, kavu ili mlijeko, a stručnjaci tvrde kako biste tim potezima "mogli potaknuti unutarnji sjaj vaše kože".

Budući da ima intenzivan miris i okus, kombinirajte je s podjednako jakim, ali daleko ukusnijim citrusima, kao i đumbirom.

Isto tako, možete je umiješati u svoju omiljenu masku za lice.

5. Zeleni čaj

Znamo, na prvu pomisao pijenja toplog zelenog čaja na +35 u hladu, počinjete se dodatno znojiti, a reći kako niste najzadovoljnjiji prijedlogom bilo bi umanjivanje istine. Ali ne zaboravite na blagodati ledenog čaja i voća - uz par kockica leda i par kriški limuna, i vaš će zeleni čaj postati... Pa, prihvatljiv.

Poslušajte za kraj i njegove "pluseve" kad je u pitanju sjajna, ljetna koža. 

Marisa Moore, poznata dijetetičarka, za britanski Vogue otkriva sve blagodati ovog napitka koji bi najiskreniji opisali kao "bljutavoga".

Sastojak je brojnih kozmetičkih proizvoda koje skupo plaćamo, a sudeći prema istraživanju provedenom 2017., svojim antioksidativnim svojstvima pomaže umanjiti upalne procese na koži. 

17. travanj 2024 01:22