StoryEditorOCM
ViralSKUPOCJENI DETALJ

Vrsaljko objavio nježnu fotografiju sa sinom, ali pažnju javnosti privukli su ‘milijuni‘ na njegovoj ruci: riječ je o izuzetno vrijednom primjerku

Piše M.P.
23. rujna 2021. - 13:34
Zadarski nogometaš inače privlači pažnju frizurama, tetovažama, stylingom, sad i skupocjenim satomLuka Gerlanc/Cropix

Kada ne dominira nogometnim terenom, hrvatski nogometni reprezentativac Šime Vrsaljko najradije uživa u društvu svog sinčića Bruna.

Na radost brojnih obožavatelja, nogometaš je njihovu zajedničku fotografiju objavio na svom Instagram profilu, a u opisu fotografije tate i sina stavio je samo emoji srca. No obožavateljima je jedan drugi detalj upao u oko, piše Jutarnji.

Sat koji Šime Vrsaljko pokazuje na ruci jedan je od najkultnijih modela u povijesti urarstva u zadnjih 50-ak godina - Patek Philippe Nautilus, model 5711/1R, u ružičastom zlatu.

Osim što je izrađen u jednoj od najuglednijih manufaktura na svijetu, ženevskom Patek Philippeu čiji satovi najčešće postaju time skuplji što su stariji, Nautilus je jedan od njihovih najpoznatijih satova.

Dizajnirao ga je legendarni i nažalost pokojni Gerald Genta 1976. godine. Riječ je o čovjeku koji je zaslužan za neke od najpoznatijih satova u povijesti, kao što su Audemars Piguet Royal Oak, Omega Constellation, IWC Ingenieur, Cartier Pasha de Cartier...

Nautilus je osmišljen kao odgovor upravo na Audemars Piguet Royal Oak, koji je 1972. pokazao da postoje ljudi koji su spremni platiti abnormalno velik novac za luksuzni sportski sat izrađen od čelika.

To je dotad bilo nezamislivo, jer su se luksuznima smatrali jedino satovi od plemenitih metala.

image
Patek Philippe sat
Patekpfilippe.com


Kada je prešao u Patek, Genta je dizajnirao Nautilus, također u čeliku, koji sadrži neke od njegovih zaštitnih znakova - integrirana i vrlo osebujna narukvica, neobičan oblik kućišta, koje je pritom iznimno tanko, te brojčanik s legendarnim "tikovina" dezenom.

Vrsaljkov sat je regularni automatik s tri kazaljke i datumom te upečatljivim smeđim brojčanikom. Na poleđini se kroz safirno staklo može vidjeti mehanizam, čiji je rotor za automatsko navijanje također izrađen od zlata (i to od 21-karatnog zlata, jer ga to čini težim, a što je teži, to je navijanje efikasnije), piše Jutarnji.

image
Patek Philippe sat
Patekpfilippe.com


Što se tiče cijene Vrsaljkova sata, stvari nisu tako jednostavne.

Naime, radi se o vrlo rijetkom satu, a tržište za Patek Philippe (i Rolex, ali to je druga priča) radi po nekim sasvim drugim principima.

Pa je tako Patek Philippe Nautilus 5711/1R kada je tek došao na tržište 2015. godine koštao oko 50.000 švicarskih franaka.

Danas, međutim, malo nošeni i izuzetno očuvani primjerci prodaju se za tri ili četiri puta više iznose, od 150.000 franaka, dolara ili eura pa sve do nekih 190 ili 200 tisuća.

25. travanj 2024 07:36