StoryEditorOCM
ViralDOMIŠLJATO

Vakcina tours: Turci nude putovanja u Srbiju u sklopu aranžmana i cijepljenje. U ponudi je Pfizer, a evo koliko iznosi cijena turističkog paketa

Piše PSD
10. travnja 2021. - 16:22

Čega ćemo se još sve nagledati i naslušati u eri novog koronavirusa koji hara planetom već dulje od godinu dana, tko bi mogao izmaštati: čak ni puknuta ekipa iz nekadašnje "Top liste nadrealista" namučila bi se nadići realnost, stvarnost iz koje stiže neobična vijest!

Evo, pokušajmo je kreativno najaviti, na način legendarne ekipe predratnog sarajevskog TLN-a: "Iz Ankare avioni žure, vakcina je spremna kod Đure!" Ili: "Eto brzog za vakcinu leta, ne bojte se, Turci, kijameta!"

Uglavnom, javljaju mediji iz susjedstva da turističke tvrtke iz Turske odnedavno organiziraju namjenska turistička putovanja u Srbiju, a fakultativni dio paketiranog aranžmana može biti cijepljenje protiv uzročnika infekcije nazvane COVID-19.

image
'Vakcina tour' - turski touroperatori nude aranžmane za cijepljenje u Srbiji
Soner Cagaptay/twitter

Kao, turski turisti će najprije obići tradicionalne beogradske znamenitosti, primjerice, razgledati grad s kalemegdanske tvrđave, obići ušće Save u Dunav, pojesti "Karađorđevu šniclu" i "šopsku salatu", poslušati Cigane na splavima ili sami zapjevati "Osman agu", kao što ga je svojevremeno na turskom otpjevao Ivica Dačić, tadašnji šef srbijanske diplomacije, beogradskom gostu i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Može i "Omer beže", zašto ne, naša Josipa Lisac nekad ga je znala razvaljivati. A onda će idućeg jutra turistička povorka na imunizaciju. A cjepiva i izbora ne manjka: kinesko, rusko, američko, europsko...

Vruća roba

Prenosi tako klix.ba da je Soner Cagaptay, povjesničar i direktor turskog istraživačkog programa na "Washingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku", objavio jedan takav promotivni letak na svom profilu na Twitteru.

Reklamna poruka turističke agencije kaže da turski građani mogu bez vize u Srbiju. Osim klasičnih informacija o ponudi, koje obuhvaćaju smještaj, razne turističke aktivnosti i druge marketinške detalje, navodi se da je u Beogradu moguće dobiti i prvu dozu "Pfizer-BioNTechova" cjepiva u razdoblju između 23. i 25. travnja, dok je druga doza predviđena od 14. do 16. svibnja. Kažu na plakatu, taman uz Ramazanski bajram! Koji ove godine pada 13. svibnja. Pa će dobro leći i bajramska baklava od sedam neba, na Dorćolu.

Cijena ponuđenog aranžmana – kako se vidi na reklami – iznosi 799 eura. Otprilike, 6000 kuna. Manje od prosječne plaće u Hrvatskoj! Sjetit ćete se i sami medijskih izvještaja proteklih tjedana: Srbija je bila odlučila stanovit broj cjepiva – koja su bila pri kraju roka valjanosti – ponuditi i stranim državljanima. Pa su mnogi iz susjedstva, posebno ljudi iz Bosne i Hercegovine, gdje cjepiva gotovo i nema, vjerovali ili ne, požurili na beogradski sajam po svoju dozu. Što im, naravno, nitko razuman ne zamjera. A bilo je i putnika iz Hrvatske, cjepivo je danas vruća roba.

image
Grad Beograd
Shutterstock

Srbija čak susjedima šalje, odnosno donira stanovite količine vakcine, uz poruku da valja biti u dobrim odnosima sa susjedima, misliti i na njih, pružiti im ruku, pardon primiti njihovu pruženu ruku, odnosno rame za cjepivo.

Srbija: Ne dolazite

Međutim, ovo s turističkim aranžmanima tipa "Leti, sleti, vakcina ti doleti" ipak je malo previše, pa je na službenoj internetskoj stranici srbijanskog veleposlanstva u turskoj prijestolnici Ankari osvanula informacija da za sada nema cijepljenja stranih državljana u Srbiji.

"Veleposlanstvo želi obavijestiti sve strane državljane (bez dozvole boravka u Srbiji) da se ne mogu cijepiti u Republici Srbiji. Republika Srbija je trenutno usredotočena na cijepljenje vlastitih građana, a kao i do sada, nastavit ćemo pomagati svim našim prijateljskim i susjednim zemljama u ovoj borbi protiv koronavirusa. Na temelju velikog broja prijava, obavještavamo strane državljane koji su izrazili interes za cijepljenje u Srbiji putem e-Uprave, da bez poziva i potvrde s datumom i mjestom za vakcinaciju ne bi trebali sami dolaziti na mjesta za cijepljenje jer neće biti prihvaćeni", kaže se u priopćenju srbijanskog veleposlanstva u Turskoj. Dodali su kako će međunarodna javnost na vrijeme biti obaviještena, ako se u idućem razdoblju ipak pojavi mogućnost cijepljenja stranih državljana bez prijavljenog prebivališta u Srbiji.

Uh, šteta, propade im "Vakcina tour" i slogan: "Cijepile se delije nasred zemlje Srbije!"

19. travanj 2024 00:50