StoryEditorOCM
ViralPELENE U AVIONU

Pandemija diljem svijeta mijenja pravila i navike: u Kini od stjuardesa traže da nose pelene i ne idu u wc, toaleti potvrđeni kao izvori zaraze

Piše M.K.
15. prosinca 2020. - 10:27

Kako pandemija koronavirusa nažalost bjesni, i usprkos sve rigoroznijim mjerama koje donose vlade diljem svijeta, ne pokazuje osjetniju tendenciju pada, taklo se u svim sektorima, posebno onim turizma i putovanja, traže načini kako dodatno zaštititi putnike i posadu, te širenje neželjenih kapljica svesti na što manju mjeru.

Kineska uprava za civilno zrakoplovstvo (CAAC) tako je objavila nove smjernice za zrakoplovnu industriju, o kojima javlja CNN.

Dokument nazvan Tehničke smjernice za prevenciju i kontrolu epidemije za zrakoplovne tvrtke sadrži, naime, savjete o najboljim higijenskim praksama koje bi se trebale provoditi u zrakoplovima i u zračnim lukama.

Jedan od tih prijedloga, koji glasi da bi kabinsko osoblje, dakle stjuardese i piloti, trebali nositi jednokratne pelene, kako ne bi trebali koristiti wc, naišao je, očekivano, na reakcije.

image
Ilustracija/AFP


U smjernicama se savjetuje kabinsko osoblje da na letovima do i iz visoko rizičnih zemalja nose "medicinske maske, dvoslojne medicinske rukavice za jednokratnu upotrebu, zaštitne naočale, jednokratnu kapu, zaštitnu odjeću za jednokratnu upotrebu i navlake za cipele za jednokratnu upotrebu. Preporučuje se članovima kabinske posade da nose jednokratne pelene i izbjegavaju korištenje zahoda, kako bi izbjegli rizik od zaraze."

Premda se preporuke na prvu zaista doimaju dramatičnima, nije tajna da toaleti mogu biti najprijatnije mjesto u zrakoplovu.

CNN piše o slučaju žena koja je putovala u kolovozu putovala iz Italije u Južnu Koreju i koja se zarazila koronavirusom tijekom leta. Kako se ispostavilo, avionski toalet bio je jedino mjesto na kojemu nije nosila zaštitnu masku N95 i imenovan je vjerojatnim izvorom zaraze.

Avionski wc-i od početka pandemije česta su tema i briga.

image
Ilustracija/AFP


Japanska zrakoplovna tvrtka ANA objavila je ranije ove godine da testira prototip novih vrata, koja bi se otvarala bez dodirivanja rukama.

U međuvremenu, Boeing je uspješno prijavio patent za "samočišćenje toaleta", koji će koristiti UV svjetlost i o očistiti 99,9% klica u zahodu nakon svake upotrebe.

23. travanj 2024 15:51