StoryEditorOCM
ViralMAJSTOR ZANATA

Mislav Bago otkriva nam s kim najradije pretresa stanje nacije i svijeta, je li mu dosadila politika, što mrzi kod sugovornika...

Piše PSD
29. svibnja 2021. - 14:42

On je jedno od zaštitnih lica Nove TV, a kada su politički izbori u pitanju, kakvi god; hoćete predsjedničke, hoćete nacionalne, lokalne..., on je na tom polju "tata-mata", novinar i urednik koji se na tom polju nalazi tri desetljeća. Zato Mislava Bagu samoizolacija nije mogla snaći u gorem trenutku - tijekom prvog izbornog kruga, kada je se ulogu komentatora preuzeo iz vlastitog dnevnog boravka. To neobično novinarsko iskustvo sigurno mu nije sjajno "leglo"...
 

Kako vam se bilo naći nekako, ipak, "sa strane"...Istina, vi ste radili, ali mogli ste, recimo, i ispeći kokice, uzet daljinski upravljač i na momente tijekom te večeri biti "običan" gledatelj...
- Bilo je jako čudno pojmiti da bih ove izbore mogao prosjediti u svom dnevnom boravku i da bih ovaj put ja mogao biti taj koji će izborni dan gledati na televiziji. Iako, čak se ni u toj varijanti ne bih mogao opustiti, ispeći kokice i samo gledati. Jednostavno nisam taj tip. Srećom, brzo smo se organizirali – „preroštao“ sam dnevni boravak i uspješno smo složili mali kućni studio, tako da ni ovi izbori nisu prošli a da barem na neki način nisam u njima sudjelovao.

Kako su po vašem sudu posao odradile Ivana Brkić i Sabina Tandara, imate li možda kakvu zamjerku?
- Ekipa informativnog programa uvijek daje 100 posto od sebe, a tako je bilo i 16. svibnja. Sabina i Ivana odradile su zahtjevan posao, baš kao i ostatak kolega koji su tijekom cijelog izbornog dana bili tu za gledatelje. No, mi smo uigrana ekipa s puno utakmica u nogama i to je velika prednost.

"Zagrijavate" li se za drugi krug, kada će vas gledatelji ipak moći vidjeti tamo gdje su i navikli - iz studija? Kakve su vaše prognoze za Split?
- Pripreme za drugi krug traju još od prvog kruga, ili da kažem, pripreme za nas novinare nemaju početak i kraj. Svakodnevno pratimo politiku, u toku smo sa svim zbivanjima na političkoj sceni, a izborni dan i za nas je zanimljiv događaj u kojem vidimo kako građani ocjenjuju tu politiku o kojoj mi svakodnevno izvještavamo.


Najviše me smeta - neiskrenost


Kakva je po vašem mišljenju bila ova kampanja; tko je igrao najprljavije, a tko je odigrao najbolje?
- Počelo je nevino, ali čini se da neće tako i završiti. Naime, mjesecima duga kampanja u završnici se pretvorila u ono što su se svi kleli da neće raditi – pretvoriti Hrvatsku u ideološku bojišnicu. Ne bi nikoga izdvajao, ali moram reći da me je bilo vrlo inventivnih poruka u kampanjama nekih stranaka. Neke su me i nasmijale.

Političare i političke teme pratite dugi niz godina...brza reakcija, britak jezik i elokvencija vaše su neosporne kvalitete. Prateći taj sektor cijeli svoj dosadašnji radni vijek koje biste trenutke ocijenili kao nezaboravne i u pozitivnom i u negativnom smislu?
- Toliko toga je bilo. U ovom poslu svaki dan donosi nešto novo i nije lako tek tako procijeniti koje je razdoblje bilo najbolje, a koje najgore. Možda je bilo lakše prije društvenih mreža, nije bilo toliko pritiska oko brzine. Ona je važna u novinarstvu, naravno da neku vijest želiš imati prije ostalih, no točnost je puno važnija. Uz to, danas je veliki problem i fake news s kojim se svakodnevno borimo u svom poslu – novinarska etika i odgovornost prema našim gledateljima nalažu nam da svaku informaciju provjerimo i po nekoliko puta, a to, u ovakvim okolnostima, oduzima puno vremena. Ono što se definitivno nije promijenilo je osobni pristup i profesionalni integritet – jednako dajem sve od sebe sada, kao što sam to činio nekada.

Sugovornicu su različiti; neki su vrlo izravni, premda su takvi rijetkost, neki vrludaju i odgovaraju ono što ih se ne pita..., što vas u razgovoru s političarima najviše smeta?
- Vjerojatno kao i svaku osobu, neiskrenost. Kada te netko gleda u oči, a izbjegava reći kako stvari stoje. Volim iskrenost ma koliko teška bila, no naši političari radije govore ono za što znaju da bi građani ili njihovi birači htjeli čuti.


Najvještiji govornik? Ivo Sanader


Kojeg političara smatrate najvještijim govornikom?
- Recimo da je, kada je u pitanju govorništvo, retorika, Ivo Sanader bio taj kalibar.

Kako reagirate kada čujete, pročitate...da se neki političar obrusio na vas?
- Nikako, ja radim svoj posao, i moja jedina odgovornost je ona prema gledateljima.

Je li vam dosadila politika i sve oko nje, barem na momente?
- Lagao bih kada bih rekao da nije bilo trenutaka u kojima se pitaš, čemu sve ovo. Ovaj posao ne radiš, živiš ga i to zna biti iscrpljujuće. No, onda proradi adrenalin i zaboraviš na loše trenutke.

Poželite li katkad promijeniti poslovni pravac i otići u neku drugu redakciju?
- Neka me tu za sada.

Bagin talk show, razmišljate li o nečem takvom?
- Ne.

Slobodno vrijeme - koliko ga imate i kako ga najradije upražnjavate?
- Društvo u kvartu, tamo pretresemo stanje nacije i svijeta, zatim teretana gdje svu negativnu energiju izbacim i neki film i knjiga.

Kad ste posljednji put zatulumarili, nedostaju li vam provodi?
- Rekao bih da svima nedostaje društveni život kakvog smo imali prije pandemije. Mislim da se mnogi od nas neće snaći kada se sve otvori i kada opet doživimo puno ljudi na jednom mjestu. Ali neka nam napokon dođe i taj dan.

Odmor...ljetovanje...godišnji. Što ste isplanirali?
- A to se i dalje planira, kompliciranije nego izbori u drugom krugu. Ali nešto će se već organizirati.

05. svibanj 2024 08:38