U sinoćnjoj emisiji MasterChef putovanje je završilo za Anitu Vuković.
Žiri i kandidati između sebe su glasali za one koji će se naći u stres testu i ovaj put u crnim pregačama za radne jedinice stali su Anita Vuković, Luka Piasevoli i Leo Jurešić.
Eliminacijski zadatak zadala je osoba koja je uvrštena među 30 najutjecajnijih ljudi u Europi ispod 30 godina prema Forbesovoj listi, osoba koja je radila sa velikim chefovima poput Hestona Blumenthala i Gordona Ramsaya te chef koji u svoje slobodne dane gradi bunare za žednu djecu u Africi – poznati chef Mario Mandarić.
‘‘Svi smo se ukipili kad smo ga vidjeli, ja prvi. On je jedan od naših najboljih mladih kuhara i apsolutna čast i gušt je danas biti kuhar‘‘, rekao je Leo. Chef Mario Mandarić ispričao je kandidatima da je ljubav prema kuhanju najvažnija, ali i anegdotu kako je pao godinu iz kuharstva, a profesorica mu je rekla kako neće nikad biti kuhara od njega. ‘‘I sam sebe bi bacio, bio sam užasan učenik‘‘, ispričao je Mario te je istaknuo da je za uspjeh važna upornost i odricanje, kupiti iskustva i razviti svoj stil.
Chef Mandarić je ispričao kako to da mu je u kuhanju važan zero waste princip te kako je ta priča započela još kada je radio u Engleskoj gdje je počeo raditi, na svoje slobodne dane, večere s namirnicama iz okolnih restorana, ali one koje bi završile u smeću. ‘‘Educirali smo ljude kako raditi kompost, kako iskoristiti sve kod kuhanja doma, kod kuhanja u restoranu i na kraju večere bi im rekli da sve što su pojeli je trebalo završiti u smeću‘‘.
Za izazov koji će odrediti i kraj natjecanja za Anitu, Mario Mandarić je pripremio Ricottu i ciklu. Radi se hladnoj juhi od cikle, jabuke i komorača, s ricotta sirom, emulzijom od češnjaka, ciklom okruglicama kuhanima u soku od jabuke, ukiseljenom brunoise ciklom.
Anita je za pomoćnika u kuhanju izabrala Marka. ‘‘Treba mi danas bistra glava i jasne smjernice, a mislim da po tom pitanju Marko nema konkurenciju. Danas će prevagnuti čija je želja za ostankom u natjecanju veća‘‘. Luka je izabrao Loru, a Leo je za pomoćnika odabrala Maju Jalšovec. Za kuhanje su kandidati dobili 70 minuta.
‘‘Ima jako puno stvari na koje se možeš poskliznuti, a to u ovoj fazi natjecanja nije dozvoljeno‘‘, komentirala je Anita tijekom kuhanja.
‘‘Bilo je teško, bilo je stresno jako, ali gušt kad kuhaš pred takvim chefom jer daješ nekakav maksimum‘‘, rekao je Leo nakon što je vrijeme iscurilo. Anita je prije ocjena ‘‘Ako je ovo izazov koji će me poslati doma iz MasterChefa, i ako je ovo tanjur koji će me zaustaviti na top 10, ja sam sretna, zadovoljna i ponosna što sam ga napravila‘‘. Luka je također dao sve od sebe u ovom izazovu.
‘‘Svi troje ste briljirali, pokazali ste da ste na dobrom putu da uspijete u kuharstvu‘‘, poručio im je chef gost Mario Mandarić.
Aniti je falila emulzija od češnjaka i taj segment koji je nedostajao koštao ju lošijih ocjena od žirija, a u konačnici i ispadanja. Chef Mandarić joj je dao ocjenu 5, Leo je dobio 7, dok je Luki dodijelio ocjenu 6. Nakon ocjenjivanja žirija Leov tanjur je proglašen najboljim, a Anita se oprostila s MasterChef žirijem i kandidatima. ‘‘MasterChef mi je svakako osim ovog profesionalnog dijela donio i nove ljude, nove prijatelje u život. Znam da se naš put ne završava već tek počinje!‘‘, rekla je Anita.
Melkior joj je poručio: ‘‘Bio sam siguran da ćeš proći. Skužila si kuhinju. I onda ta emulzija…‘‘. Damir Tomljanović joj je poručio: ‘‘Nedostatak emulzije je promijenio tvoje jelo, no tvoj odlazak promijenit će ovo natjecanje, promijenit će MasterChef kuhinju‘‘.
Stjepan Vukadin je nadodao da su Anitu svi vidjeli još dalje u ovom showu, no također istaknuo da ni top 10 nije mala stvar. ‘‘Bila si zapažena, što je jako bitno‘‘, dodao je.
‘‘Falit će mi kritike, svaka kritika je i nešto naučeno, mislim da je ovo samo početak mog putovanja. Mogu biti samo ponosna. Naučila sam puno više nego cijeli svoj život.‘‘, rekla je Anita te napustila kuhinju.
Anita je godinama radila u turizmu, po cijeloj Hrvatskoj, kao animator, a čak godinu dana je radila na Tajlandu. Ondje je doživjela kulturološki i kulinarski šok te se zaljubila u Aziju i njihovu kuhinju. Želja joj je u Imotskom otvoriti restoran koji će biti spoj obiteljskog OPG-a, lokalnih proizvođača, njezine mašte i kreativnosti. Krajnji cilj joj je lansirati Imotski na gastro scenu Hrvatske.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....