StoryEditorOCM
ViralTOM DALEY

Britanski skakač u vodu iskorstio je osvajanje zlatne medalje na Olimpijadi da ohrabri sve homoseksualce u sportu: nagradu je posvetio mužu oskarovcu

Piše Marija Mlačić/SD
26. srpnja 2021. - 14:27

Danas je bio iznimno uspješan dan za britanske sportaše u Tokiju koji su mediji s otoka već počeli nazivati 'Mega Monday', a među brojnim medaljama koje su osvojene bile je ona Toma Daleya. On je u paru s Matty Leeyem osvojio zlato u skokovima u vodu i svoju treću olimpijsku medalju, a tu priliku je iskoristio da bi se osnažio sve LGBTQ+ osobe u svijetu sporta da se ne osjećaju usamljeno.

“Na ovim Olimpijskim igrama ima više otvoreno gay sportaša nego na bilo kojim prethodnima. Kad sam bio mlađi, uvijek sam se osjećao kao da sam sam i drugačiji i da se ne uklapam. Mislio sam da u meni postoji nešto zbog čega nikada neću biti toliko dobar kao što društvo očekuje,” rekao je Daley koji je javno otkrio da je homoseksualac 2013. godine.

image
Grigory Sysoev/AFP

On je među više od 160 LGBTQ+ osoba koji se natječu na Olimpijskim igrama u Tokiju, što je više od tri puta više nego na prošlim igrama u Brazilu koje su ugostile tada rekordnih 49 otvoreno LGBTQ+ sportaša. 

“Nadam se da će svaka mlada gay osoba sada moći vidjeti da bez obzira koliko se osjećali sami, niste sami i možete postići bilo što. Nevjerojatno sam ponosan kad kažem da sam homoseksualac i također olimpijski prvak,” dodao je presretni Daley.

Ovo je njegov čak četvrti nastup na Olimpijskim igrama, a nakon što je u Riju 2016. osvojio broncu bio je spreman pomiriti se s tim da nikada neće imati zlato. Tada ga je od toga razuvjerio njegov suprug koji je rekao da će njegov sin gledati kako postaje prvak.

image
James Shaw/AFP

Skakač je od 2017. u braku s filmskim scenaristom i aktivistom Dustinom Lanceom Blackom. Njih dvoje su se upoznali 2013. i zaljubili se na prvi pogled. Niz godina su bili u vezi, a onda na Valentinovo 2016. objavili da postaju roditelji te se sljedeće godine vjenčali. Tada su rekli kako su oduvijek znali da žele obitelj, ali nisu bili sigurni kada će se vjenčati niti tko će koga prvi zaprositi.

Oboje su također bili fokusirani na svoje karijere, a oboje im ide dobro kako na privatnom tako i na poslovnom planu. Baš kao što je Daley postigao maksimalni uspjeh u svijetu sporta osvojivši olimpijsko zlato, Lance Black je to ostvario osvajanjem Oscara za scenarij za film Milk. 

U razgovoru za medije nakon osvojene medalje Daley je rekao da je ranije svoj život promatrao kroz prizmu sportskih postignuća, ali je zahvaljujući svojoj obitelji drugačije posložio prioritete. Rekao je i da u posljednje vrijeme ne uzima više važne stvari zdravo za gotovo. “Prije nego što sam se vjenčao i dobio dijete, znao sam se definirati prema tome koliko se dobro snalazim u natjecanju. Ne više. Ja sam otac, suprug, toliko više nego samo skakač,” rekao je za radio. 

image
Jonathan Nackstrand/AFP

Daley je karijeru započeo sa samo 14 godina 2008. u Pekingu gdje nije osvojio nikakvu medalju. Od tada je bio svjetski prvak čak dva puta, te je osvojio bronce na obje naredne Olimpijade 2012. i 2016. Kako je lanjska bila odgođena i prebačena na 2021. zbog pandemije, nije se nadao da će se opet natjecati tako da je sada iznenadio samoga sebe. Rekao je kako se svaki sportaš uvijek potajno nada zlatu, ali da u trenutku kada ga ja i osvojio zaista nije mogao vjerovati da je ostvario svoj najveći san.

06. svibanj 2024 17:33