StoryEditorOCM
TribinaTRANSPARENTNOST

Zašto je nalaz revizije Srednjoškolskog đačkog doma tajan? Je li revizija otkrila i druge nezakonitosti? Rad javne ustanove mora biti javan

Piše Zadarski.hr
11. studenog 2021. - 12:59

Županijski vijećnik SDP-a, Jure Zubčić, poslao je priopćenje koje prenosimo u cijelosti. 

"Transparentnost.

Nevjerojatna mi je činjenica da Služba za unutarnju reviziju Zadarske županije tvrdi da je nalaz revizije Srednjoškolskog đačkog doma tajan te da ne smiju upoznati javnost sa sadržajem revizije.

S obzirom da je istraga o sad već bivšem ravnatelju završila te je rezultirala podignutom optužnicom znači li to da je revizija otkrila i druge nezakonitosti?

Rad javne ustanove mora biti javan. Ukoliko je revizija uistinu rezultirala otkrivanjem novih nezakonitostima, a time potencijalno i otvaranju nove istrage to javnost mora znati. Iako je sadržaj policijske istrage tajan imamo pravo znati da li se ona provodi?

Svjedoci smo da je poslovanje javnih ustanova koje nije bilo transparentno uvijek dovodilo, u najmanju ruku, u sumnju na nezakonito radnje. A za neke smo to i dokazali.

Upravo radi toga poslao sam kao vijećnik upit pročelniku Službe da me obavijesti o rezultatima revizije.

Transparentost je uvijek na strani javnog interesa te na strani građana. Ali transparentnost je uvijek i na strani obnašatelja izvršne vlasti ukoliko usitinu žele rad u javnom interesu.

Iskreno se nadam brzom odgovoru te dostavi izvršene revizije za koju javnost mora znati- završava Zubčić.

19. travanj 2024 04:49