StoryEditor
TribinaSLUČAJ MENZA

Sindikat Preporod dao potporu radnicama zadarske menze, evo i zbog koja tri razloga

Piše Marijana Cvrtila
9. studenog 2020. - 19:00
Jure Miskovic/Cropix

Školski sindikat Preporod dao je potporu zahtjevima radnica zadarske menze koje štrajkom već dvadeset dana nastoje primorati svog poslodavca, Agenciju za studentski standard, na uspostavu dijaloga oko udovoljavanja štrajkaškim zahtjevima. Željko Stipić, čelnik Preporoda, u priopćenju u ponedjeljak navodi tri razloga potpore:

- Prvi je razlog taj što plaća, uključujući sve parametre koji utječu na njezinu visinu, mora biti sastavni dio kolektivnog ugovora. Kao drugo, lanjskim se sedmotjednim štrajkom u osnovnom i srednjem školstvu djelomično uspjelo povećati koeficijente. Vlada je tada dijelom popustila i koeficijenti su povećani nastavnom, ali ne i nenastavnom osoblju. Treći razlog naše podrške zadarskim radnicama proizlazi iz činjenice važnosti zajedništva nenastavnog i nastavnog osoblje u sindikalnoj borbi – poručuje Stipić.

Iako učitelji i nastavnici čine glavninu članstva, Preporod bezrezervno podupire radnike iz takozvanog nenastavnog osoblja u višetjednom nastojanju koje vodi k poboljšanju njihova materijalnog položaja, dodaje Stipić.

- Podrška Preporoda je neupitna i zbog veličanstvenog zajedništva 2014. godine između nastavnog i nenastavnog osoblja, sindikata u državnim i javnim službama te radnika i građana, zajedništva koje je dovelo do odustajanja Vlade od provedbe outsourcinga u javnom i državnom sektoru – navodi čelnik Preporoda, pozivajući i druge sindikate da na sve moguće načine podrže radnice zadarske studentske menze i tako pripomognu prihvaćanju štrajkaških zahtjeva, „ zahtjeva koji nisu samo interes zadarskih radnica nego svih sindikata i cjelokupnog radništva u zemlji“.

Izdvojeno

19. siječanj 2021 02:23