StoryEditorOCM
TribinaPROJEKT ECOWAVES

"S Lučkom upravom Zadar smo dogovorili postavljanje senzora u Gaženicu koji bi automatski upozoravali tko je i u kojoj količini izbacio kakav otpad!"

Piše N.P.B./AGRRA
1. listopada 2021. - 17:07

U organizaciji Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), u sklopu projekta ECOWAVES, na području Zadra i okolice održana je konferencija pod nazivom "Jačanje kapaciteta za pravilno gospodarenje otpadom u lučkom području" te terenska radionica o podizanju svijesti o važnosti održivog upravljanja destinacijom.

Krstarenja kruzerom po atraktivnim destinacijama sve su pristupačnija, a ova vrsta udobnih putovanja kojima putnici otkrivaju čari nekoliko zemalja u plovećim hotelima imaju šire globalne razmjere, ne samo u sektoru turizma. I dok pozitivni učinci za turizam, kulturu i osobni razvoj pojedinca-turista ostaju u prvom planu, u pozadini su izazovi 21. stoljeća po pitanju zaštite okoliša, odlaganja otpada, upravljanja lukama i zašite kvalitete mora te zdravlja podmorja. Projekt ECOWAVES se provodi u sklopu programa Interreg ADRION i usmjeren je na održivi razvoj luka na području sedam država (Italija, Hrvatska, Slovenija, Grčka, Srbija, Crna Gora i Albanija), te ga u Hrvatskoj provodi AGRRA.

U programima su sudjelovali predstavnici jedinica lokalne uprave i samouprave, lučkih uprava, turistički brodski i cruising agenti, predstavnici turističkih agencija i iz ostalih srodnih sektora koji su raspravljali o mogućnostima odgovornog i zelenog poslovanja u zaštiti okoliša, ciljevima za očuvanje prirodnih i gospodarskih bogatstava te osiguranje zelene budućnosti u okvirima europskog „Green Deal“-a. Ivana Dević, zamjenica ravnatelja AGRRA-e i voditeljica projekta, sudionicima je predstavila projekt i naglasila: „Ovom konferencijom smo željeli povezati javni sektor, kao razinu donošenja politika i mjera, i brodske, kruzing i turističke agente, predstavnike lučkih uprava i kapetanija, odnosno sve one koji se na bilo koji način dodiruju i koji su korisnici lučkog područja te da svi zajedno djelujemo i donosimo neke planove kojih ćemo se držati u budućnosti.“

Lučka uprava Zadar pridruženi je partner AGRRA-e na ovom projektu te je prilikom konferencije Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja za komercijalno-operativne poslove i marketing Lučke uprave Zadar istaknuo kako se radi o izvrsnom projektu koji će doprinijeti poboljšanju sustava. „Zajednički želimo poboljšati i koordinirati aktivnosti između naših i talijanskih luka po pitanju zbrinjavanja otpada. Sada imamo dobru priliku za nabavku opreme i modernizaciju. Također, morali smo napraviti analizu postojećeg stanja kako bi uočili sve nepravilnosti i nedostatke koje je potrebno poboljšati i riješiti“, rekao je Štambuk.

Govornici na konferenciji bili su instruktor ronjenja Đani Iglić, izv.prof.dr.sc. Dino Županović, Željka Galik Cimić iz tvrtke Scenic Cruises, Ivana Chaux-Jukić, direktorica Active Solera i Marijan Cukrov iz Klastera Intermodalnog Prijevoza (KIP). Nastavak aktivnosti po projektu rezultirat će potpisivanjem sporazuma s lučkim upravama u ADRION području o održivom upravljanju lučkih područja u studenom ove godine.

Drugi dio aktivnosti odnosi se na potpisivanje sporazuma s minimalno tri kruzer tvrtke vezan uz njihov doprinos i razvoj svijesti putnika, posade i osoblja o pravilnom postupanju s otpadom. I posljednja aktivnost odnosi se na postavljanje različitih eko instalacija od kojih svaki partner ima priliku odabrati što je za njega najpovoljnije. „S Lučkom upravom Zadar smo zaključili kako je najbolje postaviti senzore u područje luke Gaženica koji bi putem mobilnih aplikacija automatski upozoravali ovlaštene osobe od odstupanja od referentnih vrijednosti. Tako bi se točno znalo tko je i u kojoj količini izbacio kakav otpad i uzrokovao nekakvo onečišćenje“, istaknula je Dević.

U sklopu terenske radionice sudionici su raspravljali o mogućnostima za proširenje turističkih potencijala i razvoj kapaciteta izvan glavnih luka. U posjeti Benkovcu, Karinu i Kruševom, upoznati su s mogućnostima održivog upravljanja destinacijama koje podrazumijevaju širenje ponude od samih velikih turističkih središta na obali. U obilasku benkovačkog Kaštela, i karinskog samostana sudionici su upoznati sa bogatom poviješću ovog kraja, a na benkovačkoj tržnici i u Mićanovim dvorima otkrili su brojne specijalitete poput puževa na toć sa palentom i prisnaca. Jedna od atrakcija koja im je prikazana je i Utrka puževa koja uvijek izazove velik interes, a zbog svoje neobičnosti simbol je ovog kraja i lako može postati dio stalnog turističkog programa.

Zamjenik gradonačelnika Benkovca Tomislav Klarić rekao je kako je ovo prvi korak prema razvoju kruzing turizma. „Nadam se da će ovaj korak pokazati naše potencijale i što možemo ponuditi. Benkovački kraj kao poželjna turistička destinacija otvara novu viziju za lokalne proizvođače i poduzetnike. Kruzingom ćemo moći privući novu vrstu turista i potrošača te ćemo zaokružiti priču kojom ćemo podići razinu turizma ovog kraja.“

Maro Saulović, direktor Guliver DMC-a smatra kako ponuda koja se nudi u zaleđu Zadra može biti jako interesantna gostima-turistima koji su na kružnim putovanjima. „Zadar je turističko središte, no možemo im ponuditi i programe u zaleđu. Ima mnogo interesantnih priča koje se mogu prezentirati. Moramo osmišljavati pametnije programe jer su gosti na kruzerima potencijalni potrošači koji traže jedinstvena iskustva. A vidjeli smo da ih je ovdje mnogo – od povijesti, kulture, tradicije do prirode i gastronomskih doživljaja koje će zasigurno dugo pamtiti.“

Projekt ECOWAVES promiče održivi ekološki status luka poboljšanjem razumnog ponašanja putnika u lučkim područjima te ga prenose svim dionicima u lancu povezanih sektora na zajedničko poboljšanje u održivom razvoju. Projekt doprinosi unaprjeđenju sustava upravljanja otpadom s plovila, zaštiti okoliša i smanjenju onečišćenja. Putem strategija usmjerenih k upravljanju otpadom i stvaranjem međunarodne mreže za zaštitu okoliša unutar lučkih područja uvode inovativne modele upravljanja tim otpadom. Sudionici u projektu promiču održivi ekološki status luka poboljšanjem razumnog ponašanja putnika u lučkim područjima te ga prenose svim dionicima u lancu povezanih sektora na zajedničko poboljšanje u održivom razvoju.

08. svibanj 2024 13:51