StoryEditorOCM
TribinaPISMO PREMIJERU

Marko Pupić Bakrač poslao otvoreno pismo Andreju Plenkoviću: "Za vrijeme Sanaderovog HDZ-a u Zadru su carevali klijentelizam, korupcija i kriminal"

Piše M.Pupič-Bakrač
14. studenog 2020. - 08:43
Zadar, 230720 Redovna sjednica Zupanijske skupstine Zadarske zupanije odrzana je danas u svecanoj dvorani zgrade Sveucilista. Na fotografiji: Marko Pupic Bakrac.Luka Gerlanc/Cropix

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije, Marko Pupić-Bakrač, nakon jučerašnjeg komentara premjera Andreja Plenkovića na presudu Ivi Sanaderu da nema da nema kolektivne odgovornosti aktualnog vodstva stranke te da nema šanse da HDZ nosi etiketu Ive Sanadera, odlučio je premjeru poslati pismo. Tekst prenosimo u cijelosti. 

"Poštovani predsjedniče HDZa,

Sudskom presudom stranka Vam je proglašena odgovornom za korupciju i pljačku javnog novca. Vi kažete da ovo danas nije taj HDZ, nema šanse da nosite tu etiketu, no way. 

Božidar Kalmeta je u Sanaderovoj vladi bio ministar megaministarstva u kojem je cvjetala korupcija i pljačka. On kaže da nije imao pojma što su njegovi podređeni, direktori javnih tvrtki i tajnici u njegovom resoru, radili. Kada su odlukom Vlade pod predsjedanjem Sanadera upravljačka prava nad Inom prepuštena MOLu svi su digli ruku za tu odluku. Kažu tadašnji članovi vlade da nisu ni čitali što je unutra pisalo već su glasali tako jer je Sanader to od njih tražio. Kalmeta je još rekao da je Sanader velik i jak, tko bi se njemu usudio usprotiviti.

U vašem HDZu, koji nije onaj HDZ, bivši ministar u Sanaderovoj vladi Božidar Kalmeta je pomoćnik tajnika Jandrokovića zadužen za cijelu primorsku Hrvatsku i jedini kandidat za predsjednika ŽO HDZa. Onaj isti Kalmeta kojem su pljačka i korupcija cvjetale ispred nosa a on kaže da o tome ništa nije znao, niti sudjelovao.

Za vrijeme Sanaderovog HDZa osim u cestogradnji svašta se radilo i u Hrvatskim šumama. U to vrijeme tamo je ordinirao Božidar Longin. U torbi je nosio Blanki Pavošević 36.000 eura koji su završili u crnom fondu HDZa. Istoj onoj koja je jučerašnjom presudom osuđena na 1 godinu i 4 mjeseca zatvora.  On je spretan i poduzetan pa je u tim vremenima skupio ko na monopolu 40-ak terena, nekretnine, pokretnine, otvorio tvrtku… Za sve to steći u tako relativno kratkom vremenu trebala mu je golema energija, eto imao ju je on napretek, čak i viška. Jednom prilikom je taj višak energije utrošio na prebijanje opernog pjevača.

U vašem HDZu, koji nije onaj HDZ, taj Božidar Longin je župan Zadarske županije. Putnički dio luke Gaženica njegovom zaslugom dan je u koncesiju Turskom koncesionaru. Bulaznio je da će Gaženica postati homeport za kruzere, da ćemo im prodavati tone mesa, voća povrća, da ćemo od koncesije uprihodovati 15-20 milijuna kuna godišnje. Ništa od toga, sve je lagao. U najboljoj turističkoj sezoni u povijesti 2019 godine uprihodovali smo od koncesije svega 1 814 000 kuna, nema homeporta, kruzerima nismo prodali ni kile mesa, voća i povrća. Neka, bitno da su neki omastili brkove. Danas više ne tuće bespomoćne ljude nego lažno prijavljuje, pakira hapšenje i pretres kuće županijskog vijećnika zbog satirične objave na facebooku.

Za vrijeme Sanaderovog HDZa u Zadru su carevali klijentelizam, korupcija i kriminal. Isto tako je i danas za vrijem vašeg HDZa koji nije onaj HDZ. „Poduzetnici“ poput Zrilića, Grofa, Lisice… danas rade isto one što su radili za vrijeme onog HDZa, građevinska mafija pod kontrolom Livog isto tako (ako ne i gore), ravnateljica Narodnog muzeja protuzakonito zapošljava osam osoba i kaznama čini muzeju štetu preko pola milijuna kuna, zaposlenici županije prevarom i falsificiranim računima otuđuju novac županije namijenjen za energetsku obnovu objekata… da ne nabrajam dalje mogao bih do u beskraj.

Kako je u Zadru i Zadarskoj županiji slično je i drugdje. Recimo u Zagrebu Sanaderu je partner bio Bandić isto tako i Vama, smo što u Sanaderovo vrijeme još nije imao optužnice za kriminal i korupciju.

I sad ti nama my friend prodaješ rog za sviću o onom i ovom HDZu. Nema šanse, no way. Fuck off majstore."

                                                                                                

18. travanj 2024 09:49