StoryEditorOCM
TribinaU PROVIDUROVOJ PALAČI

Europska noć istraživača u petak navečer: za manifestaciju u Zadru projekte je prijavilo 27 znanstvenika sa svojim timovima!

Piše Zadarski.hr
28. rujna 2022. - 14:45

Sveučilište u Zadru partner je u projektu Europska noć istraživača, koja će se 30. rujna održati paralelno u 25 europskih država i pet hrvatskih gradova. Zadarski dio programa održat će se u petak, 30. rujna u Providurovoj palači, od 17 do 22 sata.

Program i aktivnosti u Europskoj noći istraživača danas su u Rektoratu predstavili rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, voditeljica Centra za projekte, znanost i transfer tehnologija dipl. oec. Irena Kozulić i koordinatorica projektnih aktivnosti dr. sc. Gabrijela Vidić.

image

Uoči Europske noći istraživača

Filip Brala/

- U 20 godina postojanja Sveučilište prelazi granice formalno akreditirane znanstvene institucije i pokazuje da znanstveni odgovori nemaju granica te da proizvodi znanje ne samo u društveno-humanističkim znanostima, nego i iz područja biologije, kemije, akvakulture, medicinskih znanosti, istaknula je rektorica Vican.

Za manifestaciju u Zadru projekte je prijavilo 27 znanstvenika sa svojim timovima.

- Želimo pokazati da smo kao institucija jako otvoreni i zato pozivamo sve bez obzira na generacijske razlike i kronološku dob. Cilj ovog projekta je da znanstvenik pokaže kako je došao do rezultata i da onda taj njegov postupak postane dio obrazovanja. Bit ćemo aktivni kroz cijelu godinu i te metode prenositi učenicima u školama, a ne da samo rješavaju radne bilježnice, rekla je Vican.

Irena Kozulić istaknula je kako se ENI organizira u okviru projekta Blue-connect, punog naziva Reconnect science with the blue society, koji je jedan od 48 projekata odobrenih za financiranje putem Marie Skłodowska - Curie poziva u okviru programa Horizon Europe. U okviru projekta priredit će se dvije Noći, prva u petak i druga u isto vrijeme sljedeće godine. Cijelo vrijeme trajanja projekta organiziraju se različite aktivnosti, naročito u školama, čime se kod djece i mladih želi potaknuti istraživački duh.

- Providurova palača je mjesto na kojem cirkulira velik broj ljudi te očekujemo da će nam doći i roditelji s djecom kako bi vidjeli neke eksperimente. Aktivnosti su različite, poput eye trackinga, koji prati pokrete oka, pa sudionicima možemo pokazati u što su najprije pogledali i što im je bilo najvažnije, zatim rimski snack bar, STEM eksperimenti, kvizovi, igre… Taj dan bit će otvoren i brodski simulator, gdje će se moći vidjeti kako je kada si zaista na brodu, otkrila je Vidić.

Za roditelje i djecu pripremljene su vrijedne nagrade koje će se dijeliti putem tombole. Sve aktivnosti provode se simultano od 17 do 22 sata.

image

Uoči Europske noći istraživača

Filip Brala/
image

Uoči Europske noći istraživača

Filip Brala/
image

Uoči Europske noći istraživača

Filip Brala/
25. travanj 2024 21:45