StoryEditorOCM
TribinaRAZLIČITI PRIORITETI

Dok većina strepi za zdravlje, mnogi ‘u niskom startu‘ čekaju odlazak na uljepšavanje: ovako se za popuštanje mjera spremaju kozmetičari, frizeri...

Piše PSD.
20. travnja 2020. - 20:59

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović proteklog je vikenda najavio produžetak dosadašnjih mjera ograničenja uvedenih zbog sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

- To se prije svega odnosi na mjeru ograničavanja društvenih okupljanja; rada trgovina, uslužnih djelatnosti, održavanja sportskih i kulturnih događaja i ona se primjenjuje do 4. svibnja, naglasio je Božinović.

- Ovisi o povoljnoj epidemiološkoj situaciji - kazao je pak u ponedjeljak Krunoslav Capak.

Kod frizera će morati biti neke zaštitne mjere i za frizera i za klijenta, korištenjem maski ili barijere, dodao je.

- I uz strogu dezinfekciju svega što se koristi. Neće se moći koristiti škare za jednu osobu, pa onda za drugu, sve će se morati dezinficirati, pojasnio je Capak.

Sasvim dovoljan razlog da naši sugrađani barem krenu maštati o tome kako bi za dva tjedna zapravo mogli u frizera ili do kozmetičara.

Počeli su još od nedjelje pojačano zvoniti telefoni. Šalju se poruke na veliko i dogovaraju novi susreti za uljepšavanje.

- Jesmo, jesmo, ako naravno do toga dođe, punimo polako svoje liste. S druge strane telefona uglavnom slušamo isto - 'Ajme, kad će više'. Već od jutros popunili smo prvi tjedan, a još nije niti podne - kaže nam Ivana, iz jednog splitskog kozmetičkog salona.

No, veli Ivana, kako je krenulo 'žestoko', morala je intervenirati pa napraviti pravi raspored o čemu je svoje klijente obavijestila i na Facebooku.

Evo što im je napisala:

'Drage moje dame i momci. Uskoro će, nadamo se popuštanje mjera i malo slobode uz dodatne mjere zaštite i sterilizacije prostora, pribora i nas samih. Vjerujem da ste se vec zaželili noktića, pedikure i ostalih tretmana.Već šaljete porukice pa sam počela upisivati po principu Dan 1, Dan 2, Itd...

Što znači, možete poslati poruku pa ću vam dati termin po principu kad krenemo s radom - imate termin na Dan 1, 2, 3 itd
U poruci samo naznačite jutro ili popodne pa vam vratim potvrdno. Hvala Vam i jako se nadam da se vidimo vrlo brzo
Do tada budite oprezni i #ostanite doma'

- I prije sam radila jedan na jedan, salon nije velik, tako da se veći broj osoba sigurno neće zadržavati u prostoru. Dezinfekcija se i do sada provodila, neovisno jesam li radila masaže, manikuru ili pedikuru - pojašnjava te dodajte kako će sada klijenti u salonu obavezno morati imati rukavice i vizir za lice.

Natali Vuin, vlasnica jednog splitskog pedikerskog salona veli nam pak ovako.

- Kad dobijemo 'zeleno svjetlo' onda zovem sve svoje stalne klijente, polako se dogovaramo, po naravno prioritetu. Već ih poznam u dušu, što se kaže, znam kome što treba. Razumni su svi, tako da neće biti problema - kaže.

Ono što će se promijeniti, pojašnjava, jeste vremenski termin. Do sada je primjerice za pedikuru ostavljala punih 60 minuta, sada pak sat i 15 minuta.

Zašto, pitali smo je.

- Da klijenti međusobno ne budu u kontaktu. Isključivo će se raditi jedan na jedan i neće se susretati - kaže.

Uz, rukavice, obavezna će biti maska ali i vizir, kako za Natali, tako i za njene klijente, ako je primjerice pedikura u pitanju.

- Na ulasku u salon obavezno pranje ruku pa dezinfekcija i nakon odlaska iz salona, ponovljeni postupak istog, kaže Natali.

- Mislim da nema potrebe za pregradama od pleksiglasa - dodaje.

Dok nije radila, ističe, nije nitko molio da dođe na crno odraditi.

- Stvarno su razumni, nisu me dovodili u neugodan položaj - zaključuje vlasnica splitskog salona.

- Meni se žene najavljuju, ali nisam nikoga počela upisivati, kad ne znam kada će dozvoliti početak rada - kazala nam je Ana Martinić, splitska kozmetičarka.

Znam da ću sigurno dezinficirati sve, kao što sam i do sada radila. Uz to obavezno ide vizir i maska, za mušteriju i mene, veli.

- Vidjet ćemo kad dođe službeno još sve. Po tome ću se ravnati - dodaje.

Telefoni zvone i kod nje, kaže nam Ana, a neki dan je dobila i 'romantičnu' poruku na mobitel: 'Fališ mi ti više nego itko!'

Ljiljana Subašić, predsjednica Ceha frizera, kozmetičara i pedikera pri splitskom Udruženju obrtnika objašnjava sljedeće:

- Malo je panika među obrtnicima, kako će to sve skupa izgledati, ali mi pratimo upute, ništa još nije stiglo službeno, službenih informacija nemamo - ističe odmah na početku.

Dezinfekcija i maske su naravno pod obavezno, a vezano uz zaštitne ograde od pleksiglasa, kaže Subašić, nema nikakvih službenih informacija.

Dobra ideja, s druge strane, čini joj se ploča, na kojoj se nalazi spužva sa dezinfekcijskih sredstvom, a koja bi se montirala ispred vrata tako da bi se i prije ulaska u salon učinila prva mjera.

Otkad se počelo pričati o popuštanju mjera, i klijentice traže svoje, kazuje.

- Upišite me prvu, upišite me prvu, čujemo zadnjih dana, kako ja, tako i moje kolegice - kroz smijeh će prva žena Ceha frizera, kozmetičara i pedikera pri splitskom Udruženju obrtnika

18. lipanj 2024 10:13