StoryEditorOCM
SportENIGMA HRVATSKE

Zbilja gdje je "nestao" naš Martin Erlić? Vidjeli su ga u prvih 11, a onda je ispao iz planova. Sad je pred odlukom karijere...

Piše Sportske Novosti
28. lipnja 2024. - 14:10

Dok se čeka službena objava zaslužnih senatora oko nastavka njihove "vatrene" karijere, ispod radara je prošla činjenica da trojica igrača plus, dakle, senator Domagoj Vida na ovome Euru nisu dobili niti minute. To su Marko Pjaca, Marco Pašalić te kao najveće iznenađenje - Martin Erlić, pišu Sportske novosti.

- Vidi ću se osobno ispričati i zahvaliti mu - rekao je nakon svega Zlatko Dalić, dok je o preostalom triju kazao:

- Ovo je Euro, nema mjesta da svi dobiju priliku.

Ne treba u tim riječima tražiti neku intrigantnu pozadinu, ali sama činjenica da su, uz naravno vratare Ivicu Ivušića i Nediljka Labrovića, ostali bez minutaže ipak je znakovita.

Primarno, Martin Erlić je donedavno bio zicer za mjesto partnera Josipa Šutala, a sam izbornik i njegov stožer o Marku Pjaci i Marcu Pašaliću govorili su, citiramo, da su pravocrtni, okomiti igrači koji definitivno mogu pomoći reprezentaciji.

Dan nakon ispadanja, pak, izbornik je ustvrdio:

- Nedostaju nam okomiti, brzi igrači...

Ispada, dakle, da su pozvani jer su baš takvog profila, a nakon što nisu dobili niti minute utvrđeno je da nam baš nedostaju igrači - takvog profila.

Čekaju se iskoraci

Da ipak ne ulazimo previše u problematiku, činjenica jest da sezona Hrvatske nogometne lige nije mogla definirati njihove stvarne mogućnosti u konkurenciji najboljih europskih igrača. I da obojici, svakako, trebaju dodatnu iskoraci.

Marku Pjaci, valjda, u Dinamu, a Marcu Pašaliću, doduše, u kredit ide i vrijeme, koje kao mlad igrač ima. Ali i njemu će (uskoro) trebati nova sredina za novo dokazivanje i tesanje svojih kvaliteta kako bi reprezentaciji donio ono što, u biti, ima, a "vatrenima" kronično nedostaje.

Brzina, prodornost, okomica, motorična vrijednost, dribling te šut. Sve one kvalitete koje su nekoć krasile Marka Pjacu, prije stravičnih ozljeda.

Ali s možda godinu-dvije predugim kašnjenjem Pjaca se vratio u HNL, gdje je napokon dobio kvalitetni trampolin za svoj novi kvalitativni igrački iskorak. Izbornik Zlatko Dalić svakako navija da se to dogodi jer u široj lepezi mogućnosti za Ligu nacija te kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo malo je takvih igrača...

Serie B nije za Vatrene

Novi klub, sada je očito, mora pronaći i Martin Erlić nakon što je Sassuolo ispao iz Serie A. Erlić je, zapravo, možda i najveća enigma ovog Europskog prvenstva s hrvatske strane.

Čovjek koji je igrajući za Hrvatsku omogućio da u tim dvobojima, zajedno s Josipom Šutalom, ne primimo niti jedan pogodak, ovdje je došao i praktički pao na poziciju četvrtog stopera, s obzirom na to da je za Talijane, kako su šaputali "vatreni" kuloari, Dalić uz Pongračića kao partnera Šutalu pripremao - Domagoja Vidu.

Teško je nazrijeti gdje je problem, ali Erlić se u očima medija i stručnjaka doimao kao kvalitetni i dugotrajni izbor. Pongračić za vratom, pritom, samo je mogao pomoći u vidu zdrave konkurencije. Uostalom, Erlić je još prošle sezone imao zavidne brojke i dojam, zbog kojih su ga šacali i veći klubovi od Sassuola. Ali ove je potonuo zajedno s njim...

Je li riječ o psihi, činjenici da je stigao zaokupljen tom borbom za ostanak, pa onda i padom u drugoligaški ambis, ili je ipak riječ o izostanku forme i samopouzdanja, teško je reći.

Zasad nije stigla niti jedna riječ da je izbornik Zlatko Dalić njime nezadovoljan ili da ga želi prekrižiti. Pa ipak, jedna u potencijalu vrlo perspektivna "vatrena" karijera doživjela je - ručnu kočnicu. Baš kada se s brze ceste uključivao na autoput.

Izgleda da će ovoga ljeta morati vrlo dobro razmisliti koji su mu sljedeći koraci jer u njemu leži silan potencijal. U prijevodu, mora naći klub u kojem taj potencijal neće potonuti, nego će se opet razbuktati. Do "vatrenih" visina...

28. lipanj 2024 14:11