StoryEditorOCM
SportDI JE ZAPELO? 

Zašto Zadar uz toliko klubova, talenata i znalaca nema prvoligaša u malom balunu? Evo u čemu je problem...

Piše Ivica Gjergja
18. studenog 2020. - 21:03

Zadar je grad sporta, u prvom redu grad košarke. Nitko vam to neće poreći, dapače, svi to govore, a kada se malo okrenemo i kada nas dohvate sjećanja na dane kada je KK Zadar žario i palio sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, ali i kasnije, tada je svatko tko imalo volio košarku uživao u tim uspjesima. Sjećamo se tako košarke, ali i dobrog nogometa, atletike, stolnog tenisa i brojnih drugih sportova, skokova u vodu, plivanja te malog nogometa, jer je bilo zadovoljstva i uživanja u njima. 

Nas ovdje prvenstveno „muči” mali nogomet. Upravo zato što je zadarsko okružje bogato zaljubljenicima u mali nogomet. U njemu ima pregršt talenata i uvjeta, samo treba raditi na profiliranju natjecanja za Prvu ligu. Prije pandemije, ali i tijekom prošloga ljeta, svako mjesto. poglavito uz obalu, imalo je svoj malonogometni turnir. Pakoštane, Biograd, Nin, Smiljevac, no ne samo uz more, nego i na otocima i u zaleđu, Kruševo, Lisičić, Zemunik... Jedan od najtradicionalnijih turnira bio je onaj u Vukšiću. Kad smo kod malog nogometa treba kazati da samo u Zadru djeluju tri malonogometne lige s ukupno 58 klubova. U Benkovcu malonogometaši imaju svoju ligu u kojoj se natječe i MNK Pakoštane, ovogodišnji prvak. Mali nogomet je osvojio sve pa i one koji nisu privrženici sporta. Uvukao se pod kožu mještanima, starima i mladima, postao je događaj, i preko ljeta i preko zime, koji uz sportski sadržaja i razbija monotoniju malih mjesta.

Ali vratimo se Zadru i ligama. Trenutno, a važi za posljednjih 25 godina, u Zadru se igra odličan mali nogomet u gotovo svim klubovima. Jedan Tin, Varoš, Kontrol biro AR, a ranije Zadranka, sjetimo se još prije Ine i drugih klubova koji su bili prvaci lige, mogli bi po kvaliteti igrača, organizaciji i svemu drugom bez imalo poteškoća igrati u Prvoj hrvatskoj malonogometnoj ligi. Potrebna su mala ulaganja, a za to ima interesa privatnih osoba koje su željne uložiti u jedan takav klub. Kada usporedimo Šibenik i Zadar, Šibenčani su daleko u prednosti jer imaju jednog prvoligaša i pet drugoligaša (Knin, Kijevo, Šibenik 1983, Murter i Jezera) te dosta županijskih malonogometnih klubova. Njihovi ljubitelji malog nogometa imaju što vidjeti svake nedjelje u prvoligaškom i drugoligaškom natjecanju, zadarski klubovi nažalost nemaju tu privilegiju. Jer i kada osvoje prvo mjesto u ligama nemaju gdje dalje, ne idu u viši rang osim natjecanja u županiji. Zašto je to tako? 

 Stvar je jednostavna. Zadarska Udruga za mali nogomet, iako je bilo razgovora i ponuda, nije dio krovne organizacije, Nogometnog saveza Hrvatske, pa se klubovi mogu natjecati samo u lokalnim ligama, u tzv. „Relja ligi“ kako neki zovu ligu u Zadru. Zašto je tome tako, razloga je više, a jedan je što vodstvo udruge ne želi zagristi u tu „kiselu jabuku“. Iako planiraju dvoranu za mali nogomet, zalogaj vrijedan svake pozornosti, pitanje je „ki će to platiti?”. Sve dok bude tako, Zadar, navijači i ljubitelji malog nogometa, bit će uskraćeni užitka igranja Prve ili Druge hrvatske malonogometne lige. Ili će čekati jedan Murter. Zašto Murter? Pa sjećate se ne tako davno Murterini su svoje prvoligaške domaće utakmice igrali su u Mocirama, a na utakmicama je bilo i po 700 gledatelja. 

Svaka čast Murteru, ali za Zadar je to zabrinjavajuća činjenica. Nameće se pitanje gdje je Zadar zapeo u malom balunu kada čeka „milost“ Murtera? Da se krivo ne razumijemo, Murteru svaka čast jer pružili su Zadranima ono što nemaju, ali sad u Mocirama nema više ni Murtera... „Doktore Jadranko Turčinov (bivši predsjednik MNK Muretra, op.a.), vratite nam Murter u  Mocire da uživamo u prvoligaškom malom balunu! Ovo više nema smisla!” vape navijači malog nogometa u Zadru. 

Očito su zaboravili da je Murter danas u nižoj ligi, a da će još dosta vode proteći Ričinom dok se u Zadru bude igrao prvoligaški mali nogomet. Ako se ovako nastavi, to je više nego sigurno...  

25. travanj 2024 19:30