StoryEditorOCM
SportGRAD ŠKOLSKOG SPORTA

Zadar je domaćin dva državna prvenstva školaraca te svjetskog prvenstva osnovnih škola u košarci!

Piše I. Gjergja
5. ožujka 2020. - 16:40

Primicanjem proljeća zahuktavaju se sportske aktivnosti u Zadru. Tako će Donatov grad u sljedećih 20-ak dana biti pravi domaćin sportašima i sportašicama osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske u natjecanjima u badmintonu i košarci.

U ponedjeljak su u grad pristigli sudionici Državnog prvenstva školskih sportskih društava u badmintonu. Ukupno 350 učenika i učenica igrat će badminton u borbi za naslov državnog prvaka. U njihovoj pratnji je 82 voditelja ekipa, a svi će odsjesti u hotelima na Boriku. U konkurenciji dječaka nastupit će 21 sastava, a kod učenica 20 ekipa. Kod učenika srednjih škola broj muških ekipa je 23, dok će kod djevojaka ta brojka dosegnuti 22.

Susreti osnovnoškolaca održat će se u dvorani OŠ Zadarski otoci, a mladići će svoje susrete igrati u nadaleko poznatoj dvorani na Višnjiku, već danas na rasporedu je igranja po skupinama. Pobjednici svake iz osam skupina nastup na prvenstvu nastavljaju četvrtfinalnim borbama u popodnevnom rasporedu, dok ostali, nažalost putuju kućama.

Podsjetimo, od 6. do 8. ožujka u naš grad dolaze đaci osnovnih škola i bore se za naslov državnog prvaka u košarci, a 8. ožujka stižu polaznici srednjih škola koji će u košarkaškim susretima pronaći državnog prvaka za školsku godinu 2019/2020.

Nakon borbi za naslov košarkaškog prvaka Hrvatske u boj za naslov svjetskog prvaka kreću učenici osnovnih škola. Naime, u Zadru će se od 15. do 22. ožujka održati ISF svjetsko školsko prvenstvo za učenike ispod 15 godina.

Zajedno sa ISF-om (Međunarodna školska sportska federacija) Hrvatski školski sportski savez okupit će u Zadru brojne ekipe učenika iz skoro cijelog svijeta. Nastupit će tako đaci iz Indije, Dominikanske Republike, Kosova, Belgije, Srbije, Crne Gore, Litve, Mađarske, Irske, Kineskog Tajpeha, Čilea, Australije, Bugarske, Cipra i naravno RH.

Ovo je inače šesto natjecanje u nizu organizacije svjetskih prvenstva koje je proveo HŠSS (Rukomet - Varaždin 2012, Futsal - Poreč 2015, Košarka - Poreč 2016, Odbojka U15 - Poreč 2019, Atletika - Split 2019).

18. travanj 2024 10:39