StoryEditorOCM
SportVRIJEDNA POBJEDA

Zadar će u Omiš na obranu Kupa Krešimira Ćosića! Tijesna pobjeda nad Cibonom odvela Zadrane u finale sa Splitom

Piše Dražen Žura
10. veljače 2021. - 22:50

ZADAR – Dvorana "Krešimir Ćosić". Bez gledatelja. Zadar – Cibona

84 : 82 ( 19 : 19, 25:15, 19:16 , 21:32)

Suci: Josip Radojković i Josip Jurčević ( Split), Tomislav Vovk( Slavonski Brod).

ZADAR: Carter (16) , Jordano (13), Justice (3), Palokaj (4), Vuković (5) , Bursać(16), Junaković (5), Mavra (7), Onuaku (6), Planinić (9), Kraljević.

CIBONA: Bilinovac (5), Radovčić, Planinić (14), Marić (7), Novačić, Prkačin (10) , Gnjidić (4), Branković, Drežnjak (3), Markota (16), Reynolds (14), Nakić (9).

Zadar će u Omiš na obranu Kupa Krešimira Ćosića! Ali od gotovo dobivene utakmice dozvolili su Ciboni scenarij koji se može mjeriti s najboljim trilerom, međutim, slavlje je u konačnici ipak otišlo u zadarske ruke.

Posve zanimljivo otvaranje utakmice kPobjedna nad ojim se zapravo navijestilo kako će se čvrstom obranom nastojati "skratiti" mogućnost vanjskoga šuta ili pak limitirati igru pod obručem. Ali, nije dugo trajala takva strategija jer su "trice"  Nakića i Reynoldsa najavili dobar Cibonin učinaka izvana! U reketu se pak odvijao pravi boj između Onuakua i Planinića, nisu se ni verbalno štedjeli, ali je zbog mira u kući Mršić svojeg centra povukao na klupu.

Važno je istaknuti kako se negdje između redaka provukao Bursać, odnosno, Carter ga je "kljukao" loptama, tako da  "vukovi" obojici nisu mogli ništa, baš kao ni Zadar Reynoldsu koji je puno toga vukao, otvarao suigračima prostor, pa su tako na isteku prve dionice, gosti imali tri uspješna šuta za tri poena, dok se zadarska momčad morala zadovoljiti samo jednom, Vukovićevom. 

Opet je Carter povukao Zadrane, dok ih je prema značajnijem rezultatskom iskoraku povukao "tricom" Jordano, a kasnije i Carter, dok je Bursać svojima donio zavidnih 35:24!

image
Zadar, 100221
Dvorana Kresimir Cosic. Utakmica polufinala kosarkaskog Kupa Kresimira Cosica izmedju KK Zadar i KK Cibona.
Na fotografiji: Roko Prkacin.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Luka Gerlanc/Cropix

Čitavo to vrijeme Onuako je prosjedio na klupi, Mršić je kombinirao s Vukovićem i Bursaćem u paru što se pokazalo dobrim odabirom! Međutim, onoga trenutka kad su se "povezali" Reynolds i Planinić, naglo se spustila temperatura  zadarskoga stroja. Srećom po njih, nije dugo trajao nalet Cibone, zaigrala se baš onako moćna obrana, Jordano je opet namjestio ruku na šutu za tri poena, Carter nije posustajao u dodavanju, čak sedam do kraja prvoga poluvremena! Onuaku se smirio, ušao u igru i pogodio dva slobodna, dok je Palokaj donio deset viška uoči treće četvrtine.

U tom razdoblju ponovnog vraćanja u ozbiljniji plus, doista, Zadar je igrao školsku obranu, na igraču, tako da su suparnika prisiljavala na pogreške i kod izvođenja auta! Ali su zato precizno krenuli jedni i drugi, Carter je tricom uzvratio Markoti, međutim, iskusni lisac je nanizao devet poena, na sve je Marić također naslonio tri poena, dovoljno da se Cibona skroz približi (49:47).

I onda je krenula zadarska serija u kojoj je ponajviše sudjelovao Jure Planinić, koji je dobio neke dvoboje s bratom Darkom. I kroz treću dionicu moglo se osjetiti podosta nervoze, suci su tehničkim pogreškama morali "nagraditi"  D.Planinića i Onuakua, potom i Mavru. Ono što za Zadrane bilo bitnije je plus 13 koje su odnijeli u zadnju četvrtinu, ali su opet naletjeli na iskusne  Bilinovca i Markotu. Njima je pak odgovorio Planinić junior, kasnije Junaković i Jordano "tricama", Vuković odličnim prodorom i realizacijom. Cibona se svejedno nije predavala, naprotiv, kratkom serijom  8:0 u koju je Nakić ugradio dva puta po tri poena, jednom Marić jednom Reynolds počeo se neočekivano naginjati zadarski brod čije su potapanje u tim trenucima zaustavili s dva slobodna bacanja Carter, dok su Bursać i Onuaku spremili " otpatke".

image
Luka Gerlanc/Cropix

Ali je 45 sekunda do kraja izgledalo kao vječnost u kojoj su svjetlost ugledali Zadrani, jer je Onuako najprije blokirao Bilinovca, potom uhvatio skok i u kontru poslao Mavru čija je ruka bila posve mirna. Ali nije imao mir na crtu za slobodna bacanja, dok je Markota u ogledu s Bursaćem izvukao tri slobodna bacanja i realizirao dva, treće namjerno promašio, priskočio je Planinić senior. Nije pogodio, lopta se odbila, Carter je napravio osobnu. Planinić promašio oba slobodna, skočio je Onuako i priči bijaše kraj.

Večer prije utakmice zadarski navijači su igračima Zadra priredili malu feštu, odnosno, " bakljadu" i pjesmu potpore za veliki meč s Cibonom , njima osobito "dragim" suparnikom. Igrači su uzvratili pljeskom zahvalnosti, neki su bili i u čudu jer sigurno tako nešto 

Košarkaši Splita su u polufinalu Kupa Krešimira Ćosića na domaćem parketu pobijedili Furnir 95:83 i prvi put nakon 2004. godine se plasirali u završnicu.

Splićani su kontrolirali susret od prve do zadnje sekunde, a najefikasniji igrač Žutih bio je Luka Babić koji je ubacio 16 koševa uz tri skoka i tri asistencije. Najbolji kod Furnira bio je Pandurić s 18 koševa i četiri skoka.

05. srpanj 2024 13:43