StoryEditorOCM
SportEVO VAM ODGOVORA

Što bi HNL bio bez Hajduka? Pet puta više publike u prosjeku je na utakmicama ‘bijelih‘ nego na svim ostalima zajedno

Piše Frane Vulas
28. studenog 2023. - 20:44

Što bi, po pitanju gledanosti, HNL bio bez Hajduka? Evo vam dragi čitatelji nekih brojki pa sami dođite do odgovora.

Više je ove sezone gledatelja bilo na utakmicama Hajduka, domaćim i gostujućim, nego na svim ostalim susretima SuperSport HNL-a zajedno! A u prosjeku na susretima ‘bijelih‘ je gotovo 15 tisuća navijača, kada se zbroje susreti na Poljudu i na strani. Na svim ostalim utakmicama ih je prosječno pet puta manje, cca po tek tri tisuće.

Ukupno je ovosezonske Hajdukove utakmice, domaće i gostujuće, njih 16, gledalo dosad 239.712 navijača. S druge strane sve ostale utakmice zajedno, njih 61, gledalo je tek 185.384 gledatelja. No, prosjek broja gledatelja je ono što još više bode u oči. Na susretima ‘bijelih‘, na Poljudu i na strani, u prosjeku je 14.982 gledatelja. Na svim ostalim ligaškim susretima na kojima nije igrao Hajduk je tek 3.039 gledatelja po susretu. Pa ti vidi.

Naravno, ovakav pristup možda ne daje sasvim najpravedniju računicu. Realno, Hajduku smo ubrajali sve susrete, i derbije s Dinamom, Osijekom, Rijekom. Svim ostalim klubovima iz računice izbacili smo izbacili susrete s ‘bijelima‘ koji gotovo u pravilu privlače najviše navijača. No, obično statistički podaci dostupni na službenoj stranici lige ili na drugim portalima daju broj gledanosti pojedinih klubova na domaćim ili na gostujućim susretima. U pravilu nema ovakvog pristupa, odgovora kakve bi hipotetski brojke HNL-a bile da uopće nema Hajduka i njegove vojske navijača.

image
Goran Šebelić/Cropix

Lajtmotiv nam je bilo nedjeljno gostovanje Hajduka u Puli. Tada se, otkad je brojača, okupio rekordan broj gledatelja na Aldo Drosini, u SuperSport HNL-u. Na tribinama je bilo njih čak 8606. Torcida je prigodnom efektnom koreografijom na tu temu potpuno pogodila. Više je publike nakon izgradnje novog stadiona u Puli bilo samo na prijateljskom susretu Hrvatske i Češke još 2011. godine, ali tada nije bilo brojača pa je točan broj ostao nepoznanica. A u prosjeku ove sezone na Poljudu u prvenstvenim susretima je bilo 22.503 gledatelja. Nema tu u ligi nikog niti blizu.

Osijek je uz cijeli ‘hype‘ oko otvaranja novog stadiona Opus Arene na 7.717 gledatelja po susretu, Dinamo je tek treći s 6.497 gledatelja, Rijeka četvrta s 6.202. Na začelju je Lokomotiva koja po utakmici ima tek 765 gledatelja. Jedva su na četiri znamenke Slaven Belupo i Rudeš koji imaju po 1.099 odnosno 1.167 gledatelja po susretu.

image
Goran Šebelić/Cropix

Kada se gledaju gostujuće utakmice Dinamo je broj jedan u ligi s 10.299 gledatelja po susretu, na krilima gostovanja na punom Poljudu. Slijedi Hajduk s 7.460, potom Rijeka sa 7.160 gledatelja. Zanimljivo, kada se gledaju gostovanja nijedan klub nije na prosjeku manjem od 3.500 gledatelja osim Gorice koja je na 2.517. Zašto? Jednostavno, zato što Gorica tek u nedjelju stiže na Poljud! I nemojte uopće sumnjati kako će ponovno Poljud biti ili krcat ili gotovo pun. Zadnja je to domaća utakmica ‘bijelih‘ u ovoj godini, navijači će to teško propustiti.

Da se razumijemo, u odnosu na najčešće stanje otprije 10 ili 20 godina, ovo su ukupno dobre brojke posjećenosti i za Osijek, Rijeku, čak i Dinamo. Međutim, ukupno cijelu ligu najviše po tom pitanju vuče Hajduk. Koji je i medijski najinteresantniji. Čiji su televizijski prijenosi utakmica najgledaniji. Dakle, neovisno pred malim ekranima ili uživo, Hajduk je najgledaniji. Trebalo bi možda i kod podjele zarade novca od tv prava više ići u tom smjeru, po tom principu kolač dijeliti.

Brojke gledanosti

Publike na utakmicama Hajduka u HNL-u ove sezone (domaće i gostujuće) – 16 utakmica

ukupno 239.712

u prosjeku 14.982

Publike na svim ostalim susretima u HNL-u ove sezone na kojima nije igrao Hajduk – 61 utakmica

ukupno 185.384

u prosjeku 3.039

27. travanj 2024 14:46