StoryEditorOCM
SportIZVANREDNA ‘PRESICA‘

Aljoša Pavelin otkrio razloge smjene Jakobušića i što je s otpremninom; Smijenjen i Karoglan, novi predsjednik je lider

Piše Sport SD
8. travnja 2024. - 16:49

Hajdučku je javnost uzdrmala vijest kako je Nadzorni odbor smijenio predsjednika Uprave Lukšu Jakobušića. Predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Aljoša Pavelin stigao je pred novinare.

Tu su i član uprave Ivan Matana i Marinka Akrap koja je novi v.d. predsjednika uprave.

- Nadzorni odbor je nakon Rijeke donio jednoglasnu odluku o smjeni Lukše Jakobušića i odluka je stupila na snagu danas. Razlozi su jednostavno evolucijski korak naprijed temeljen na činjenicama. Procijenili smo da je porazom u Rijeci prvenstvo i matematički odlučeno. Ovo je trenutak za novi četverogodišnji ciklus. Želimo dati dovoljno vremena novom čovjeku da se upozna s kolektivom i da pripremi prijelazni rok i sezonu. U narednom periodu Marinka Akrap će biti vršiteljica dužnosti, a Ivan Matana ostaje s nama - rekao je Pavelin.

- Radili smo zajedno, a svako u okviru svoje nadležnosti. S obzirom na to da smo bili tročlana uprava, daje nam mogućnost da nastavimo raditi bez problema. Iza nas su dobri poslovni rezultati. Hvala Jakobušiću što je pružio priliku i meni i Ivanu da sudjelujemo u izgradnji ovog Hajduka, samim time što smo došli i imali priliku raditi - rekla je Marinka Akrap.

- Klub je stabilan, financijski smo apsolutno stabilni i nemamo nikakvih posebnih izazova pred nama - rekao je Matana.

Imate li novog predsjednika uprave već sada?

- Jedan od ključnih zadataka NO-a je i ovaj, biti spreman na eventualnosti. NO mora biti spreman reagirati. Odgovor je dan, imamo spremnog čovjeka već neko vrijeme, stupit će na dužnost za malo više od mjesec dana, dok razriješi neke svoje stvari. Ime ne smijem otkriti - rekao je Pavelin.

Hoće li Akrap donositi odluke bitne za nogometni dio?

- Mi smo se s Karoglanom dogovorili raskid sporazumni ugovora. Do kraja Jure Ivanković, njegov pomoćni trener, vodi našu prvu momčad - rekla je Akrap.

Jeste li zakasnili?

- Hajduk je dioničko društvo, prije matematičke potvrde ne smijemo reagirati jer možemo destabilizirati klub, a to nam nije bilo u interesu. Morali smo čekati taj trenutak. Vidim da se piše da smo tražili boljeg čovjeka. Reagirali smo točno u trenutku kada smo to mogli - rekao je Pavelin.

image
Tom Dubravec/Cropix

Jeste li vi novi predsjednik?

- To bi bio cirkus, nitko od nas iz NO-a to nije.

Koliko ste bili upoznati s igračkim kadrom?

- Ja iz ove pozicije ne mogu ocjenjivati igrače. NO je sudjelovao isključivo u financijskom smislu, davali suglasnost na odluke koje su donosili sportski direktor i predsjednik Uprave. A tko je dobar igrač, mi nismo stručnjaci nogometa da te odluke donosimo.

Što ste razmišljali zadnje vrijeme o novom imenu?

- Nama je uloga stabilnost, koliko god nam se sviđalo ili ne, morali smo biti spremni, u kontaktima s kandidatima koji bi došli u obzir za bilo koju bitnu ulogu. Nismo pripremali zamjenu Jakobušića, nego profesionalno odrađivali svoju ulogu da budemo spremni u slučaju tog scenarija. Sad smatramo da je pravo vrijeme za inicirati taj novi ciklus.

Odšteta za Jakobušića?

- On je pošteno odradio svoju dionicu posla, unio je cijelog sebe, emociju, vrijeme, energiju, znanje, to je dao Hajduku i napravio puno dobrih stvari. Ostat će zapamćen kao dobar predsjednik. On se odrekao otpremnine na koju je imao pravo.

Je li predsjednik iz Hajdučke zajednice?

- Ne.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kako ste se odlučili za smjenu Karoglana?

- On je ponudio ostavku nakon ispadanja iz Kupa. Nakon ovog poraza došlo je do razgovora, sportski direktor i trener su došli s tim zaključkom. Nikoličius? On za sada sigurno ostaje. S novim predsjednikom ćemo vidjeti što dalje.

Ima li Marinka Akrap ograničenja?

- Statut društva je jasan, Akrap i Matana, imaju pravo odlučivanja i s te strane nemaju ograničenja na donošenje odluka. Ali Statut jasno definira odluke koje traže prethodnu suglasnost NO-a, strateške i financijske odluke.

Koji su rezultatski ciljevi tog novog predsjednika?

- Ciljevi su jasni, borba za titulu i prvenstvo. Od toga ne odustajemo. Što se Strategije tiče, ona je već zastarjela, treba je ažurirati i mijenjati. Vi biste jednom godišnje morali ažurirati Strategiju, prije je to trajalo pet godina, sada je to predugo. Već smo pokrenuli ažuriranje.

Znači li naslov ako dođe, dođe, ili je imperativ?

- Ne, cilj je to, ali moramo vidjeti koji način je za to ostvariti dobar. Ovaj način se pokazao kako nije dobar. Struka mora sjesti s predsjednikom Uprave. Ova je sezona neuspješna, to je jasno, ali to je sport, život.

Što s kontinuitetom?

- Svi i dalje stojimo iza toga. Ali stvarnost je nešto drugo. Lako je dati obećanje, iza toga treba stajati. Svi mi iz NO-a ulažemo vremena, znanja i iskustva u ovo što radimo, da napokon dobijemo rezultat. Neumorno ću nastaviti raditi i nadam se da će biti dovoljno da dogodine budemo u sasvim drugoj poziciji.

Je li novi predsjednik dugoročno rješenje?

- Mandat je četiri godine. Ono što smo tražili kad smo brali nove ljude... Prvo, nema tih kandidata koji bi nas zadovoljili. Smatramo da smo izabrali kandidata koji svojim karakterom, liderskim osobinama, kulturom i pojavom vrlo jak kandidat. Detalje ne mogu otkrivati. Rezultati? Nadamo se i vjerujemo da će postići rezultate. Ali obećati, to nije tako lako. Uvjereni smo da smo napravili najbolji izbor kojega smo mogli napraviti. I jedna bitna stvar, nismo tražili boljeg od Jakobušića, okolnosti su bile jedne, danas su druge, treba nam drugi profil, druga dimenzija.

Financije novom predsjedniku?

- Kako je bilo prošlom, tako će biti i budućem. Ne vidim razliku - rekao je Ivan Matana i nastavio:

- Zajedno ćemo planirati sportsku i financijsku politiku.

- Koliko je proračun bitan, toliko se sada pokazalo da i nije presudan. Bitno je imati budžet koji možemo priuštiti. Ove godine smo imali kvalitetne pojedince, a nisu funkcionirali kao momčad. Planiramo i kroz klub ubuduće odgajati nove kadrove. Klub, tvrtka, ne smije ovisiti o jednoj osobi. U svakom trenutkom trebamo imati osobu iz sustava koje su u svakom trenutku uskočiti na poziciju iznad. 

image

Hajduk press

A. J./

Do imenovanja novog predsjednika uprave klub će voditi sadašnja članica Upravnog odbora Marinka Akrap, a tko je ona pročitajte OVDJE.

Evo i kako su čitatelji Slobodne Dalmacije glasovali o ovom potezu Nadzornog odbora u našoj ANKETI.

Evo što je Pavelin govorio kad je dolazio na mjesto predsjednika Nadzornog odbora, a što se sada pokazuje kao istina, pročitajte OVDJE.

28. travanj 2024 19:15