StoryEditorOCM
SportSPREMNI I NABRIJANI

Roko Begonja i Tamara Čavrag od petka do nedjelje nastupaju u Rijeci na Međužupanijskom prvenstvu u sportskom ribolovu u kategoriji U-16

Piše Kažimir Škrbić
24. rujna 2020. - 15:17

Mladi virski udičari Roko Begonja i Tamara Čavrag nastupit će na Međužupanijskom prvenstvu u udičarenju štapom s obale u kategoriji U-16, koje će se od petka do nedjelje tijekom dva natjecateljska dana održati u Rijeci na pozicijama Molo Longo i 3. maj. Roko i Tamara sutra će s predstavnicima virskog ŠRD-a otputovati prema najvećoj hrvatskoj luci i centru Kvarnera, ali ne samo kako bi podržali Coubertinovu sintagmu o važnosti nastupanja. Iskusniji, bolji, zreliji, čvršći i motiviraniji nego lani kada su osvojili momčadsko srebro u paru na Međužupanijskom prvenstvu te bili četvrti na Prvenstvu Hrvatske u Korčuli, Begonja i Čavrag žele napraviti koji korak više, a prvi korak je u Rijeci.

- Prije svega želimo napraviti rezultat kako bi imali predstavnike na Prvenstvu Hrvatske koje ove godine organiziramo na našem otoku. To nam je cilj i zadaća od koje ne bježimo - kaže predsjednica virskog ŠRD-a Elizabeta Fumić. Čavrag je prošle godine prvi put osjetila draži natjecanja na najvišoj razini u Korčuli. Tada joj je brončana medalja u paru s Rokom izmaknula za milimetar, pa je kao elitna županijska udičarka svrstana u drugu jakosnu skupinu riječkog Međužupanijskog prvenstva. Begonja je s druge strane lani bio trećerangirani udičar u Hrvatskoj u svojoj kategoriji, također i momčadski pobjednik Kupa Hrvatske te srebrni u paru s Čavrag na Međužupanijskom prvenstvu, odnosno sedmi u Korčuli na PH, što znači kako na riječko natjecanje dolazi kao jedan od najvećih favorita natjecanja. Uostalom, nekih dojučerašnjih favorita nema: Katarina Svetinović iz kaštelanske Nebojsije u međuvremenu je zakoračila u višu dobnu kategoriju, kao i reprezentativac Gregori Udovičić, pa će privlačkom udičaru u virskom dresu najviše prijetiti Vito Ferara iz tribunjske Pirke te Stipan Barišić i Ivan Pribilović iz biograjske Podlanice.

- Dodala bih i Marina Marketa iz trsteničkog Glavoča koji je također reprezentativac i jedan od favorita za medalje. No Roko i Tamara imaju iskustva i moći će odgovoriti na izazove natjecanja. Spremi su i nabrijani, jako se vesele natjecanju - dodaje Fumić. Begonja je svrstan u prvu jakosnu skupinu, odnosno za nositelja u sektoru, a određen je i za člana povjerenstva za pregled zone. Dvije godine od prvog sramežljivog nastupa na PH u Puli, kada je kao 16-plasirani s Međužupanijskog prvenstva u Zadru bio svrstan u četvrtu jakosnu skupinu, Roko će na Kvarneru imati pomalo glamurozan status, dok je Čavrag tiha natjecateljica koja svakomu od 48 udičara može poremetiti i zakomplicirati planove.

Trodnevni program Međužupanijskog prvenstva u Rijeci donosi pregled ribolovnih zona u petak od 17:30 sati te verifikaciju u večernjim satima, potom subotnje i nedjeljno natjecanje od jutarnjih 8 sati. Prvo vaganje i izrada plasmanskih lista na rasporedu su od 13:30 sati u subotu, dok je za nedjelju, nakon natjecanja i vaganja, od 15 sati predviđeno proglašenje pobjednika te podjela trofeja i medalja.

U RIJECI SE TRAŽI PUT DO VIRA

Nastup u Rijeci od iznimne je važnosti za virski ŠRD, jer se s Međužupanijskog natjecanja ostvaruju rezultati i osigurava plasman za Prvenstvo Hrvatske koje će se od 9. do 11. studenoga održati na otoku Viru (kategorije U-16 i U-21). Prvi nastup na Prvenstvu Hrvatske za ŠRD Vir ostvario je Roko Begonja 2018. godine, dok su lani u Korčulu na PH otputovali Begonja i Tamara Čavrag kao srebrni par s Međužupanijskog prvenstva koje se održalo na Viru. Mladi Privlačanin u virskom udičarskom dresu osvojio je u Korčuli sedmo mjesto, što je individualno najveći doseg virskog udičarenja na PH-u, dok je u paru s Tamarom osvojio odlično četvrto mjesto. Prema vrednovanju sportskih rezultata ostvarenih tijekom 2019. godine, virski udičari Begonja, Čavrag i Leon Kastrati pripadaju eliti hrvatskog i županijskog udičarenja u kategoriji U-16. Roko je treći u Hrvatskoj i prvi u Zadarskoj županiji, dok je Leon šesti po županijskom rangu, a Tamara deveta.

19. travanj 2024 04:01