StoryEditorOCM
SportNJEGOVO VIĐENJE

Rok Stipčević: "Ponosan sam rezultatima Zadra, za igranje Europe treba mijenjati sustav domaćeg natjecanja"

Piše Zadarski.hr/KK Zadar
10. ožujka 2024. - 18:07

Prošle godine jedan od najuspješnijih zadarskih košarkaša novije generacije Rok Stipčević završio je igračku karijeru. U 20 profesionalnih sezona, od kojih 13 i pol u inozemstvu, Stipčević je osvojio brojne trofeje i priznanja, a nije mirovao niti izvan košarkaških terena, pa je tako završio višu trenersku školu i stekao diplomu iz područja leadership and management na Sveučilištu Northumbria u Newcastleu, kroz program FIBA-e. Povratkom u Zadar ušao je u svijet poduzetništva, ali i ostao u svojoj prvoj ljubavi, pa je tako prije nešto više tri mjeseca preuzeo dužnost predsjednika Nadzornog odbora KK Zadar.

Nakon upita više medijskih kuća za intervjuom, putem klupske stranice daje svoje viđenje situacije u Klubu. Na početku, kako ocjenjuje rezultate postignute u ovoj sezoni?

– Kao netko tko je odrastao u Zadru, u Klubu i uz Klub, kao bivši igrač i vječni navijač KK Zadar, povrh toga i predsjednik Nadzornog odbora, ja sam ponosan i sretan jer osvajanje Kupa Krešimira Ćosića, peto mjesto i borba za četvrto u ABA ligi i prvo mjesto u hrvatskom prvenstvu je nešto zbog čega svi trebamo biti zadovoljni. Trebamo se svi zajedno boriti i raditi na tome da se sezona nastavi u ovakvom tonu.

S obzirom na visoki plasman u regionalnom natjecanju u javnosti se postavlja pitanje može li Zadar sljedeće sezone nakon dugo vremena zaigrati u jednom europskom natjecanju, odnosno u EuroCupu?

– Ja nisam odgovorna osoba koja će odlučiti hoće li Zadar ili neće igrati EuroCup. Kao član Nadzornog odbora mogu sugerirati, savjetovati ili preko poznanstava nešto lakše doći do spoznaja o tome što bi to značilo za Klub, ali to mora biti zajednička odluka svih koji su u njemu. Nije jednostavno jer se računa da će u Euroligu Partizan i Crvena zvezda, bude li pozivnice za jedno od njih, a dva kluba u EuroCupu. Tek treba koji će biti kriteriji, je li jedino plasman u ABA ligi, budžet, prethodna sudjelovanja, no najveće pitanje je koliko je Zadru smisleno igrati hrvatsko prvenstvo kroz cijelu godinu, europsko natjecanje kroz tri četvrtine sezone i ABA ligu. Odgovorno tvrdim, tri natjecanja paralelno igrati je nemoguće!

Treba prvo naći način kako funkcionirati u hrvatskom prvenstvu, ako netko odluči igrati Europu. U ovom formatu to je apsolutno nemoguće, to niti jedan igrač ne može izdržati. Prošao sam sve moguće formate hrvatskih, talijanskih, turskih, slovenskih, litavskih prvenstava i na temelju tog iskustva mislim da format domaćeg prvenstva treba biti promijenjen. Na koji način, o tome treba razgovarati i tražiti rješenje te shodno tome vidjeti može li se igrati i koje europsko natjecanje, a ja mislim da se postupno trebamo okrenuti Europi.

Nadzorni odbor uskoro će birati novog direktora. Kakva je osoba potrebna Klubu na tom mjestu.

– Natječaj će uskoro biti gotov i očekujem da će na valu pozitivnih rezultata biti više zainteresiranih kandidata za tu funkciju. Po meni, Klubu je potrebna pragmatična, stručna i komunikativna osoba koja ima iskustva, ali i koja razumije Zadar i što košarka znači u Grad Zadru. Netko će reći da su zadarska publika i okruženje teški, zahtjevni, ali ja mislim suprotno, da je zadarska publika najbolja, da iz tebe izvuče najviše što si sposoban dati, da je upravo ona ta koja će te lansirati i koja je meni pomogla da se razvijem i kao igrač i kao čovjek. To je razlog zašto je Zadar desetljećima u kontinuitetu tu gdje jest u hrvatskoj košarci, za razliku od ostalih klubova koji imaju velike oscilacije u uspjesima i uopće funkcioniranju. Taj direktor mora znati što to znači, a po meni trebao bi biti iz ekonomsko-financijskog svijeta, jer klub je firma, a na vrhu piramide je direktor koji će povlačiti najvažnije poteze.

Kada će biti izabran deveti član Nadzornog odbora?

– Članove Nadzornog odbora bira Skupština, klub je dioničko društvo i kao predsjednik Nadzornog odbora nemam ovlasti postavljati članove.

U medijima se pojavila informacija o otvaranju Fan shopa, hoćemo li ga uskoro imati?

– Informacija je djelomično točna. Postoji jedna situacija i zanimljiva mogućnost gdje bi moglo doći do otvaranja Fan shopa. Trenutno traju pregovori i dok ne bude neke konkretnije realizacije ne bih izlazio u javnost. Radi se intenzivno na tome jer smo svi svjesni potrebe da se on otvori.

Kakva je suradnja između Vas, trenera Jusupa i sportskog direktora Pleslića?

– Najbitnija je suradnja trokuta u kojemu su direktor, sada vršiteljica dužnosti Vana Dundov, sportski direktor i trener. Ako me se pita za savjet ja mogu pomoći kao netko tko ima igračkog iskustva, sugerirati, olakšati put, skratiti korake kojim bi se došlo do nečega. Mislim da je suradnja odlična, komuniciramo, pričamo točno koliko treba, svatko odrađuje svoje, a moja funkcija tu je da pomognem ne samo njima, nego i bilo kome od igrača, kolega iz NO, čistačicama, ekonomima, trenerima i roditeljima djece u omladinskom pogonu, svima kojim su uključeni ili bi htjeli biti uključeni u klub, mogućim sponzorima, investitorima. Vjerujem da im na temelju postojećeg iskustva, poznanstava i dobre volje uvijek mogu olakšati donošenje nekih odluka.

27. travanj 2024 09:20