StoryEditorOCM
SportDANAS NA PROGRAMU

Ražanac je domaćin finala Europskog kupa u daljinskom plivanju. Utrka je trebala biti u Izraelu, ali je zbog rata premještena

Piše I. Gjergja
21. rujna 2024. - 07:57

Peta utrka Europskog kupa u daljinskom plivanju pod kapom LEN-a trebala se održati u Izraelu, ali je otkazana zbog ratnih okolnosti te je posredstvom Hrvatskog saveza za daljinsko plivanja dodijeljena Općini Ražanac.

U Ražancu će tako u subotu 21. rujna nastupiti 42 plivača i 26 plivačica, među kojima je 12 Nijemaca, 11 Talijana i troje iz Francuske.

– Europski kup ove godine ima pet utrka i završit će upravo u Ražancu. Na svakoj utrci nagrađuju se najbolji na 10 km u muškoj i ženskoj konkurenciji, a u Ražancu će se podijeliti i priznanja za najbolje plivače i plivačice u ukupnom zbroju nakon pet utrka. Ovo je najveće plivačko natjecanje organizirano u Hrvatskoj u posljednjih 15 godina, kaže nam predsjednik Hrvatskog saveza za daljinsko plivanje Dražen Adžić.

Dužina staze je 10 km, a start je sutra u 9 sati za muškarce i u 9:05 za žene s pontona postavljenim za ovu prigodu u ražanačkom portu. Utrka ima šest krugova. Prvi muškarci na cilju se očekuju nakon sat i pedeset minuta, najbržim plivačicama za to će trebati do dva sata.

Zanimljiva je i borba za ukupnog pobjednika i pobjednicu budući da prvo mjesto donosi 800, drugo 700, treće 600, četvrto 500 bodova, pa se mnogo toga u ukupnom plasmanu može promijeniti nakon ražanačke utrke. Proglašenje najboljih je u 12 sati.

– Zna se da većina plivača i plivačica ne nastupa na svim utrkama. Prošli vikend u Beogradu je bilo 15 muškaraca i deset žena, a prije toga u Ohridu još manje. Mi ćemo imati značajno veći broj natjecanja, što dovoljno govori ne samo o sportskom značaju utrke nego i o privlačnosti Ražanca kao odličnog odredišta za daljinsko plivanje, reče Adžić.

- Ovo je jedinstven događaj za nas. Utrka će promovirati Ražanac kao idealno odredište za sportski turizam, a u plivačkom smislu ovo je značajan događaj ne samo za nas nego u cijeloj državi, mi smo ponosni što smo domaćini, kazuju nam u Općini Ražanac.

21. rujan 2024 07:58