StoryEditorOCM
SportDALMATINSKI DERBI

Nevjerojatna večer fantastičnog Luke Božića koji je gotovo sam uništio ‘žute‘, Gripama se orilo ‘MVP, MVP!‘

Piše Frane Vulas
17. studenog 2023. - 21:08

Gledali smo uzbudljiv dalmatinski derbi s puno preokreta u kojem je fantastični Luka Božić svoju momčad vodio do trijumfa. Nevjerojatni najbolji igrač Zadra ostvario je ‘triple double‘, zabio je 28 poena, čemu je dodao 14 skokova i 10 asistencija.

Domaćin je bolje krenuo, ali kad je gostujući strateg Danijel Jusup malo snizio petorku, okrenuli su Zadrani rezultat u svoju korist. S tri uzastopne trice (dvije Vuke, jedna Sullivana), pa ubačajem za dva Perkovića Split je serijom 11:0 poveo 25:19, ali vrlo brzo je stigao novi preokret.

Udaljili su gosti Splićane od koša, stao je šut domaćina, a nisu ‘žuti‘ imali pravog rješenja za Božića (14 poena u prvom poluvremenu). Stotinjak pripadnika Tornada skandiralo je najboljem igraču svoje momčadi: ‘MVP, MVP!‘, ali i stalno zviždalo Shorteru s kojim već odavno imaju neraščišćenih računa.

Kad je Lakić tri minute prije velikog odmora zabio, a semafor pokazivao 32:35, strateg domaćih Slaven Rimac je morao zvati minutu odmora.

No, prije odlaska na poluvrijeme, opet je bio red na Split. Serijom 10:0 u kojoj je ključnu ulogu sad imao Shorter otišlo se na pauzu s 42:35 za ‘žute‘. Sada su domaći navijači skandirali: ‘MVP, MVP!‘ Bilo je to upućeno Splitovom Amerikancu. Kasnije su našli svi zajednički jezik kada se skandiralo Vukovaru i Škabrnji.

Samo pet minuta treće četvrtine bilo je potrebno da se sve ponovno preokrene. Opet je goste vukao Božić, a u 25. minuti bilo je 49:51. Stali su skroz ‘žuti‘, kad bi se ‘skupili‘ ili fokusirali na Božića, uvijek bi netko ostao na otvorenom šutu. No, veći problem Splita bio je napad, odnosno ‘beton‘ obrana Zadra. U prvih 17 minuta drugog poluvremena zabio je Split tek 20 poena. Pred kraj treće četvrtine imali su gosti i šest poena prednosti, a sredinom zadnje tricom Drežnjaka otišao je na 60:68.

Tračak nade Splitu donijela je trica Funderburka za 65:70, ali uzvratio je odmah Žganec tricom od table. Kada je Božić također zabio tricu za 68:76 dvije minute prije kraja priči je bio kraj.

Uoči ovog susreta razišao se Split s Amerikancem Cameronom Sheltonom, a povratničku premijeru u žutom dresu imao je njegov sunarodnjak Lewis Sullivan. Pokazao je Sullivan da nije zahrđao (15 poena i pet skokova). U nedjelju će ‘žuti‘ biti gosti DepoLink Škrljeva u domaćoj Favbet Premijer ligi (17 sati).

Split – Zadar 75:82

Split – Dvorana na Gripama.

Gledatelja 1000.

Utakmica 8. kola Admiral Bet ABA lige: Split – Zadar (14:16, 28:19, 14:25, 19:22).

Suci: Denis Hadžić (Pula), Bojan Kruljac (Zagreb) i Gordan Terlević (Pula).

Split: Funderburk (5), Perković (7), Shorter (13), Sullivan (15), Kalajžić (2), Tišma (12), Runjić (2), Vuko (6), Perkušić, Gnjidić (3), Dubravčić, Ljubičić (10).

Zadar: Klarica, Vujačić, Žganec (13), Mazalin (4), Njegovan, Lakić (11), Mekić (2), Jambrović, Drežnjak (16), Grbić, Božić (28), Ramljak (8).

image
Paun Paunović/Cropix
image
/Cropix
image
/Cropix
image
/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix
image
/Cropix

 

02. svibanj 2024 01:43