StoryEditorOCM
SportVELIKA BORBA

Nevjerojatan preokret Splita u dramatičnom derbiju, Zadar ‘pukao‘ u zadnjoj četvrtini; bitka za ‘jedinicu‘ se nastavlja

Piše Frane Vulas/SD
26. siječnja 2024. - 21:37

U velikoj borbi u kojoj se nije umiralo u ljepoti igre, u neobičnom susretu, Split je iščupao važnu pobjedu u dalmatinskom derbiju na Gripama kontra Zadra 67:65, velikim preokretom u dramatičnoj i pomalo konfuznoj završnici susreta. Koš za pobjedu Splita zabio je Amerikanac DJ Funderburk 7,9 sekundi prije kraja susreta. U preostalom vremenu Mekić je činilo se ‘zaboravio‘ koliko je do kraja pa je uranio sa šutem s centra. A u prethodnom napadu Zadrani nisu na vrijeme uopće ni prešli s loptom preko centra unutar osam sekundi.

Bilo je 50:61 za goste na 11 minuta do kraja. Činilo se da Mazalin koji je do tada ubacio 20 poena vodi Zadar prema pobjedi unatoč izostancima najboljih igrača rekonvalescenata Božića i Ramljaka koji su bili na klupi, ali nisu ulazili u igru. Međutim, u zadnjoj dionici igre gosti kao da su ‘pukli‘. Ubacili su samo četiri poena.

image
Jakov Prkic/Cropix

Bolje je Zadar otvorio susret, Split je uglavnom lovio korak. Nisu domaći imali rješenja kada bi gosti spustili loptu na Mazalina i(li) Drežnjaka. Ipak, koristili su brzinu svojih bekova. Perković, Kalajžić i Shorter i preokrenuli su rezultat. Trećom tricom Vujačića u drugoj četvrtini, na 1,8 sekundi do kraja poluvremena otišlo se na veliki odmor rezultatom 40:39 za Split.

Serijom od deset uzastopnih poena na kraju prve i početku druge četvrtine preokrenuli su igrači trenera Danijela Jusupa na 40:46. Potpuno je Split napadački stao u drugom poluvremenu, u prvih 14 minuta ubacio je tek 15 poena. A i u cijelom susretu ‘žuti‘ su bolje šutirali za tri nego za dva poena. Mazalin je i dalje bio enigma ‘žutima‘. Bilo je i spomenutih plus 11 za goste s Višnjika.

No, uslijedio je novi obrat. Potpuno je napadački stao i Zadar u zadnjoj dionici igre, odnosno zaustavio ih je Split. Tricom na isteku napada Shorter je izjednačio na 65:65 na dvije minute i 15 sekundi do kraja.

image
Jakov Prkic/Cropix

Ovim trijumfom Split je ostavio otvorenom bitku za startnu ‘jedinicu‘ uoči trećeg kruga domaćeg prvenstva odnosno play offa. Zadar je sada na skoru 16-2, kao i drugoplasirani Split. Zadar ima bolji međusobni skor zbog toga što je na Višnjiku protiv ‘žutih‘ slavio osam razlike. Isti rivali sastat će se na istom mjestu i u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića na Valentinovo.

Split – Zadar 67:65

Split – Dvorana na Gripama. Gledatelja 1500. Utakmica 18. kola Favbet Premijer lige košarkaša: Split – Zadar 67:65 (17:19, 23:20, 13:22, 14:4). Suci: Denis Hadžić (Pula), Alfred Jovović (Zagreb) i Marko Stanković (Rijeka).

Split: Funderburk (13), Perković (9), Shorter (13), Sullivan (6), Kalajžić (12), Tišma (4), Runjić (4), Klepo, Vuko (6), Perkušić, Dubravčić, Pavin.

Zadar: Davis (6), Klarica, Vujačić (9), Žganec (9), Mazalin (20), Lakić (4), Mekić (5), Jambrović, Drežnjak (12), Grbić, Božić, Ramljak.

Rimac nakon velikog preokreta u derbiju: ‘Malo nas je i sreća popratila‘; Jusup: ‘Nismo htjeli igrati produžetak‘

Košarkaši Splita upisali su i 11. pobjedu u nizu u domaćoj Favbet Premijer ligi, u dramatičnom dalmatinskom derbiju na Gripama je pao Zadar rezultatom 67:65. Bilo je 50:61 za goste pred zadnju četvrtinu, ali u zadnjoj dionici igre ostao je Zadar na samo četiri postignuta poena. Koš za pobjedu Splita zabio je Amerikanac DJ Funderburk 7,9 sekundi prije kraja susreta. Ovim raspletom je ostala otvorena utrka za ‘jedinicu‘. Sada i lider Zadar i Split imaju skor 16-2, ali sastav s Višnjika ima bolji međusobni omjer (u Zadru su slavili osam razlike).

Zadar je nastupio bez najboljih igrača Božića i Ramljaka, Split s druge strane bez startnog centra Ljubičića i razigravača Kučića. Imao je dosta problema Split s unutarnjom igrom i šutom, ali je na koncu velikim preokretom iščupao trijumf.

- Odigrali smo za mene kao trenera lošu utakmicu gdje smo od prve sekunde igrali onako kako je Zadru odgovaralo, s puno individualnih rješenja, bez brzog protoka lopte. To nas je koštalo rezultatskog minusa. Na silnu energiju u zadnjoj četvrtini smo se vratili, obrambeno smo odigrali na višem nivou, a napadački je opet bilo dosta grešaka, šutevi nisu bili iz izrađenih akcija - rekao je nakon susreta trener Splita Slaven Rimac.

- Presudilo je što je Zadar zabio samo četiri poena u zadnjoj četvrtini. Čestitam momcima. Zadar je bio hendikepiran izostancima Božića i Ramljaka, ali oni su čvrsta momčad. Treba biti iskren i reći da nas je i sreća popratila. Jako sam zadovoljan pobjedom, ali trenerski imam nekakav loš osjećaj što se tiče samog potpisa ove utakmice - rekao je nakon susreta trener Splita Slaven Rimac.

Treba i uz ne baš blistavu partiju slaviti u derbiju?

- Zadar je kvalitetna momčad. Dobro su nam branili unutarnju igru, a dosta su nam poena zabili iz reketa. Dobro je da smo ostali u pobjedničkom ritmu. Kad prođe deset dana nitko se neće sjećati kako je izborena ova pobjeda. Sada se trebamo pripremiti za ponedjeljak i FMP – rekao je iskreno Rimac.

- Čestitam Splitu. Imali smo svoje šanse. U zadnjoj četvrtini smo zabili samo četiri koša i to je presudilo. Činilo mi se da su nas otjerali od koša i da je to presudilo - kazao je trener Zadra Danijel Jusup.

Koš razlika je i dalje na strani Zadra?

- Zato smo i išli na faule na kraju susreta. Nismo htjeli igrati produžetak, postojala je mogućnost da izgubi više od osam razlike. Ovako smo još uvijek u nekakvoj prednosti – pojasnio je Jusup.

Jeste li previše ovisni o Božiću?

- Ja to gledamo ovako, igrali smo bez njega i Ramljaka i došli smo u egal završnicu. Treba i to respektirati. Čak je i mene malo iznenadilo da smo rezultatski dobro odigrali i bili u šansi da pobijedimo bez igrača koji su nam izuzetno bitni – kazao je Jusup.

Isti rivali sastat će se u četvrtfinalu kupa Krešimira Ćosića na Valentinovo, također na Gripama?

- Volio bih da smo ovu utakmicu dobili, ne bi bilo nezasluženo. Drugu godinu zaredom igramo protiv domaćina, lani Cibone, ove godine Splita. Računali smo da je dva posto šansi za to – rekao je Jusup.

03. svibanj 2024 02:59