StoryEditorOCM
SportNA KRAJU SEZONE

Ivica Šola: ‘Naš atletski klub uspješno radi već 64 godine i jedan je od najstarijih u Zadru. Ove godine osvojili smo ukupno 34 odličja!‘

Piše Ivica Gjergja
12. prosinca 2023. - 18:56

Poznato je da atletika u Zadru ima dugogodišnju, a po rezultatima i vrlo uspješnu tradiciju. Atletska sezona je završena pa se obično na kraju godine rezimira sve ono što je učinjeno, pa su tako učinili i u Atletskom sportskom klubu Zadar. Članovi ovog uzornog atletskog kluba ponosni su na ostvareno jer su ove godine osvojili pregršt odličja, okitili su se naslovima prvaka i viceprvaka države. Nastupali su za državnu reprezentaciju i obarali hrvatske rekorde. O stanju u klubu, rezultatima i finacijama razgovarali smo s trenerom i predsjednikom Ivicom Šolom.

- Naš klub ASK Zadar, uspješno radi već 64 godine te je jedan od najstarijih klubova u Zadru. Sada klubom upravlja Izvršni odbor od troje članova na čijem je čelu predsjednik Ivica Šola, dopredsjednica je Slavica Vulin, a tajnik Tomislav Saratlija. Nadzorni odbor broji troje članova na čelu kojega je predsjednica Marijana Nikpalj, a članovi Kristina Golem i Predrag Saratlija. Skupština kluba broji ukupno 12 članova. Imamo ukupno zaposleno troje trenera od čega je dvoje profesionalnih trenera Tomislav Saratlija i Katarina Gašparović Žodan, a treneri su još Predrag Saratlija i Ivica Šola.

Naveli smo ostvarene rezultate, dali ste zadovoljni ove sezone ?

- Da. Ove godine na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske u konkurenciji mlađih i starijih kadeta, mlađih i starijih juniora i mlađih seniorki, što u dvorani ili na otvorenom osvojili smo ukupno 34 odličja od čega 12 zlatnih, 13 srebrenih i 9 brončanih. Posebno bih naglasio da smo u naš grad donijeli i 12 naslova državnih prvaka što je vrlo impresivno. Po kriterijima Hrvatskog atletskog saveza po osvojenim medaljama na državnim prvenstvima u konkurenciji 54 atletska klub koji su osvajali medalje Atletski sportski klub Zadar je u Hrvatskoj na 11 mjestu u Dalmaciji smo na 2 mjestu iza Splitskog Ask-a, dok smo u Zadru i Zadarskoj županiji i ove godine najbolji klub.

Tko su vam ove godine najuspješniji atletičari ?

- U prvom redu moram spomenuti izvanrednu mlađu kadetkinju Karlu Žilić (2010) koja je ovu godinu obilježila sjajnim rezultatima. Na dvoranskom prvenstvu Hrvatske za mlađe kadetkinje Karla je osvojila na 55 m prepone drugo mjesto i srebrnu medalju, dok je u skoku udalj osvojila četvrto mjesto. Na prvenstvu Hrvatske u dvorani u višeboju u disciplini četveroboj za mlađe kadetkinje na uvjerljiv način je osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju postigavši pri tome i novi Hrvatski rekord za mlađe kadetkinje u ovoj disciplini. Na otvorenom prvenstvu Hrvatske za mlađe kadetkinje Karla je na 200 m prepone i u skoku udalj s odličnim rezultatom od 5,50 m osvojila dvostruki naslov prvakinje Hrvatske, dok je na 80 m prepone osvojila drugo mjesto i srebrenu medalju, dok je na 300 m osvojila 3 mjesto i brončanu medalju, dok je u višeboju u disciplini četveroboj osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju. Karla je na međunarodnom mitingu u Zagrebu postigla na 80 m prepone novi Hrvatski rekord za mlađe kadetkinje. Dorijan Jurešić (2010.) mlađi kadet je trostruki prvak Hrvatske u dvorani u skoku uvis, te na otvorenom na 80 i 200 m prepone, dok je u dvorani na prvenstvu Hrvatske na 55 m osvojio drugo mjesto na 55 m prepone, na otvorenom je u skoku uvis i na 60 m te u četveroboju osvojio druga mjesta i srebrene medalje. Odlična je bila i Marietta Blatnjak mlađa kadetkinja (2010) koja je dvostruka prvakinja Hrvatske u skoku uvis u dvorani i na otvorenom osobni joj je rekord 157 cm. Dvostruka prvakinja Hrvatske je i kadetkinja Cvita Klarić (2009) i to u bacanju koplja, a Cvita je nastupila i za kadetsku reprezentaciju Hrvatske u skoku uvis. Prvakinja Hrvatske je i kadetkinja Luna Mandić u višeboju u dvorani. Dobar je bio i mlađi junior Emilio Pucar koji je u dvorani i na otvorenom u višeboju dva puta bio viceprvak Hrvatske, kaže nam Šola.

Planovi za slIjedeću godinu ?

- Već 13. siječnja 2024. godine. počinje nova atletska sezona i to u dvorani održat će se dvoransko prvenstvo Hrvatske u konkurenciji mlađih seniora i seniorki. Cilj nam je sljedeće godine osvojiti na državnim prvenstvima preko 45 medalja od čega 16 naslova državnih prvaka. Planiramo da će nam dvoje do troje atletičara nastupiti za kadetsku reprezentaciju Hrvatske. Nastupit ćemo na ukupno 25 natjecanja od regionalnog do međunarodnog značaja. Sljedeće godine nam je i 65 – godišnjica osnivanja kluba koju ćemo obilježiti na prigodan način. Moram istaknuti i da su nam u prelaznom roku pristupile dvije kvalitetne atletičarke i to mlađa kadetkinja Natali Barišić (2011) iz AK Alojzije Stepinac Zadar te kadetkinja Marta Marinović (2008.) iz AK Benkovac i s njima dvije ćemo biti još puno jači i kvalitetniji.

Jeste li zadovoljni financijskom stranom kluba ?

- Zadovoljni smo, iako uvijek može biti bolje. Moram istaknuti vrlo dobro razumijevanje Grada naspram Atletskog sportskog kluba Zadar. Mi smo u prvoj prioritetnoj skupini sportova i imamo jako dobru uzajamnu suradnju sa Športskom zajednicom Grada Zadra. U ime kluba s ponosom mogu reći da smo trenutačno financijski stabilni, trošimo onoliko koliko i uprihodimo sredstava i nemamo nikakvih dugova prema nikome. Ne zaboravite da smo u ovoj godini financirali i nastupili na 22 atletska natjecanja, što baš nije jednostavno, podvukao je Šola za kraj.

02. svibanj 2024 08:16