StoryEditorOCM
SportNIJE DOBRO POČELO

Imaju li zadarski navijači razloga za zabrinutost nakon dva „sigurna” poraza na otvaranju AdmiralBET ABA lige?

Piše Dražen Žura
10. listopada 2023. - 11:22

Imaju li zadarski navijači razloga za zabrinutost nakon dva „sigurna” poraza na otvaranju AdmiralBET ABA lige? Oba su ispisana u Podgorici, najprije je Budućnost VOLI Zadar „zabila u parket” (103:73), dok je SC Derby bio blaži, u konačnici 88:75! I ako bilo koga pitate onda možete samo dobiti odgovor kako je momčad koja je opeglala Zadar, u Admiral Superkupu dobila i jednog Partizana!

U tome nema nikakvog alibija ili pak utjehe, jer svatko onaj tko je imalo realan i živi izvan lanjske euforije zbog osvojenog sedmog mjesta u ABA ligi i igranja na završnom turniru gdje prema novom pravilniku ponovno igra osam momčadi! Kao mali podsjetnik i Ante Nazor i Aramis Naglić kao treneri Zadra mogli su uživati u istoj slavi, međutim, sustav natjecanja ih je prizemljio, jer su samo četiri najbolja mogli u borbu za naslov prvaka ABA lige. I drugi im kolege prije njih, gotovo pa redovito bili su na završnim turnirima.

Istina, Danijel Jusup je osvojio naslov prvaka ABA lige i nad sobom postavio nedodirljivu aureolu, k tomu se ugovorima toliko učvrstio da bi svaki pokušaj moguće smjene Zadar skupo stajao. Odmah se mora raščistiti jedna stvar, nisam pobornik brzih smjena, naprotiv, nego ostavljanja dovoljno prostora, jer je liga podugačka s njome i sezona na više staza, i vjerujem kako postoji prostor za bolje i više.

Uostalom, kod potpisivanja ugovora s igračima koji su bili lanjska okosnica, ostali su u Zadru i dobro podebljali ugovore. Rezultat je to Jusupovih uvjeta koji se zdušno zalagao za ostanak njemu vjernih igrača od kojih je napravio ne samo dobre ljude, nego i podigao razinu njihove kvalitete. A kvalitetu treba platiti! Nadalje, ostanak Luke Božića za kojeg se, navodno, otimalo pola Europe, izgledalo je kao najgledanija turska sapunica, međutim, Luka je odlučio nastaviti svoju zadarsku priču za 120 tisuća eura godišnje, plus bonusi, koji nisu neostvarivi i doveli bi ga do 150 tisuća eura za deset mjeseci ugovora.

Ulazak na Final Eight ABA lige, osvajanje Prvenstva Hrvatske i Kupa Krešimira Ćosića, doista, nisu nemoguća misija, nipošto!

Iza svega napisanog dobilo se mozaik kako je, kad se govori o ABA ligi temeljni cilj borba za ostanak, očito prema logici – spusti ljestvicu da se samo jedno mjesto bude iznad crte ispadanja i eto uspjeha!

I onda se vratimo na dva početna poraza u ABA ligi, uvjerljiva pobjeda protiv „pola” Cibone i teško izborena pobjeda na Baldekinu protiv Šibenke u FAVBET Premijer ligi, nisu nas uvjerili da je momčad bolja u odnosu na proteklu sezonu!

Osim, Božića kojeg se čekalo kao „spasovdan”, igrača koji ispisuje gotovo pa četrdeset minuta na parketu, Jusup je posegnuo za dvojicom igrača koji bi Zadar trebali napraviti još boljim, stigli su Patrik Jambrović i Petar Vujačić! I njihov dolazak nije ostavio nikakav eho na rezultatima, pa je nezadovoljstvo zbog slabih rezultata, jednako i igre koja nije ono što očekuje zadarski navijački korpus, izraženo.

Nešto ne štima u kondicijskom dijelu, to je primjetno naveliko, pa se postavlja pitanje je li možda rani početak priprema razlog tomu, ili nešto drugo o čemu bi stručni stožer trebao povesti računa.

Jer ako momčad u svega nekoliko minuta „popije” brzinsku seriju koja ih, evo, u dva prva kola ABA lige, slikovito rečeno, gurne u obližnju rijeku Moraču, onda to nikako nije dobro.

- Mi smo jedan dio utakmice u prvom poluvremenu bili u rezultatskom egalu, ali nekako se osjećalo da je samo pitanje trenutka, s obzirom na agresivnost Derbyja, kad će napraviti neku razliku. Imali su dobar interval u četvrtoj četvrtini i onda su jednim skokom u napadu i dvije-tri trice utakmicu mirno priveli kraju. U odnosu na prošlu utakmicu vidio sam neki impuls kod svojih igrača, ali to nije bilo dovoljno da se napravi nešto više. Zanimljiv je podatak da su njihovi igrači s klupe zabili 4, a naši 14 poena, od čega Drežnjak 12. To je prevelika razlika, no stalno nam se događa da kada krenem s izmjenama drastično padamo. Teško je igrati tako, sputava me da na klupi nađem neko rješenje, energetska potrošnja je velika. Nisam mogao računati ni na Klaricu, jer je osjetio bol u leđima, kazao je Danijel Jusup nakon poraza protiv SC Derbyja.

Nekako se između redaka gdje se ističe učinak klupe, provlači Jusupovo razmišljanje o proširivanju, ili što je izglednije promjenama u „ rosteru” ne bi li došao do razigravača koji bi oplemenio igru.

Jer kao iznimno iskusan stručnjak jako dobro zna kako se sve potencijalne suparnike u novoj sezoni ne može dobiti na istu staru foru – svi pucaju, svi skaču, a Božiću uručivanje lopte na „carinjenje”. I svaki put kad ga se ozbiljnije shvati nestanu njegovi poeni, ili ga se doživi kao koncepcijski rizik, ali druge se zato stisne za m..., pa Zadar nestane!

21. rujan 2024 03:16