StoryEditorOCM
SportEUROPSKO PRVENSTVO

Dvije medalje Hrvatske kadetske reprezentacije osvojili Zagrepčanin Bernard Grgić i Zadranin i Ivan Nekić

Piše Ivica Gjergja
22. kolovoza 2021. - 14:20

Europsko prvenstvo za kadetkinje i kadete (za rođene 2007. i 2008. godine) održano u Sarajevu okončano je završnim finalnim borbama sa dvije medalje Hrvatske kadetske reprezentacije.

Osvojili su ih Bernard Grgić (Nokaut Zagreb) u kategoriji do 60 kg i Ivan Nekić (Ares Zadar) do 63 kg.

Na prvenstvu je sudjelovalo 25 zemalja sa 270 boksača u 13 ženskih i 16 muških kategorija. Zanimljivo da je ispred Europske boksačke federacije službeno zatvorio Europsko prvenstvo u SD Lukovici predsjednik HBS-a Bono Bošnjak, koji je bio izaslanik predsjednika EUBC-a Franca Fancinellija. No nije to sve pa je Europsko prvenstvo ispred EUBC-a vodio u funkciji tehničkog delegata Marko Marović, glavni tajnik HBS-a.

Sa dvije brončane u Sarajevu gotovo je izjednačen rezultat s kadetskog EP-a 2019. godine u Tbilisiju kada su Mateo Pejić i Lovro Pavčec osvojili dvije srebrne medalje, a ponovo su ih potvrdili u Gruziji.

Kada se malo „zagrebe“ po EU tada je svaka europska medalja za hrvatski boks u mlađim dobnim skupinama zapravo pravi pothvat s obzirom na uvjete u kojima rade naši boksački klubovi. Sve objašnjava primjer zadarskog BK Aresa za kojeg je Ivan Nekić osvojio prvu europsku medalju u povijesti, a iz istog kluba, koji je najuspješniji u Hrvatskoj boksačkoj ligi mladih, dolazi i izbornik kadetske reprezentacija Nikola Marketin.

- S mladim boksačima radim godinu i pol dana na poligonu bez osnovnih rekvizita, ringa i boksačkih vreća, bez dvorane. Vjerujemo da ćemo uskoro dobiti prostor u kojem ćemo moći normalno trenirati, organizirati turnire i međunarodne kampove za izobrazbu mladih boksača- kaže Marketin, te pojašnjava  kako je Iskustvo u ringu najbitnije.

- Odraditi kvalitetne mečeve s Ukrajincima, Rusima i Turcima na europskoj razini samo je potvrda da imamo budućnost, jer uvjeti u kojima oni rade su neusporedivi s našim uvjetima treniranja, koji su katastrofalni. Osvojiti medalje u takvoj konkurenciji s obzirom na sve to pravo je „čudo”, kazao je Marketin, inače diplomirani kineziolog i instruktor za obuku u Interventnoj policiji MUP-a RH.

Hrvatska reprezentacija je u Sarajevu nastupila sa 13 najperspektivnijih kadeta kojima su to bila prva međunarodna iskustva i vatreno krštenje i svojevrsna nagrada za predan rad. Izborili su pet četvrtfinala i dva polufinala s dvije medalje što nas svrstava na 14. mjesto među 25 zemalja na Europskom prvenstvu i među 19 država koje su mogu pohvaliti s osvajačima odličja. Gledajući samo mušku konkurenciju u kojoj smo imali predstavnike, Hrvatska je na odličnom 10. mjestu u kadetskom uzrastu u Europi. 

- Znakovito je da u Sarajevu nismo imali nijednu kadetkinju koja bi zadovoljila standarde za Europsko prvenstvo i uvjeti rada s mladim djevojkama u ženskom boksu svakako su problem na koji će se također morati usmjeriti pažnja u sljedećem periodu. Europsko kadetsko prvenstvo proteklo je u potpunoj dominaciji ruske škole boksa – mladi Rusi osvojili su 19 zlatnih medalja (od 29 mogućih), a nastupili su u 12 finala u 16 muških kategorija i u 12 ženskih finala u 13 kategorija! Ukupno su osvojili 28 kadetskih odličja. U snagu i izvježbanost ruskih predstavnika, kasnijih europskih prvaka, uvjerili su se i naši mladići – Ivan Nekić poražen je od ruskog borca u polufinalu, a Andrija Dominković (Nokaut) u teškoj kategoriji do 80 kg u četvrtfinalu. Svaka pobjeda nad ruskim predstavnikom bila je za ostale europske kadete i kadetkinje zapravo uspjeh za sebe i vrijedan divljenja. Uz Rusiju, dominirali su i Ukrajinci s ukupno 23 medalje (3 zlatne za kadete i 4 zlatne za kadetiknje), te Armenci sa 10 europskih odličja (dva zlata u muškoj konkurenciji). - kaže Marketin, te za kraj dodaje kako naši mladi reprezentativci s obzirom na nastup i način na koji su predstavljali hrvatski boks u Sarajevu zaslužuju samo - čestitke.

- Borili su se maksimalno ambiciozno i srčano i za pravi momčadski duh te stvoreno zajedništvo zaslužuju sve čestitke. Također i stručno vodstvo izbornika Nikole Marketina, trenera Morisa Tankovića i Yousufa Hasana, te seniorskog izbornika Kristijana Hodaka. Za ovu talentiranu generaciju to je tek početak boksačkog i sportskog puta. Osjetili su veliku scenu, a konkretniji rezultati planskog, studioznog rada i praćenja moći će se vidjeti u kasnijim kategorijama, u juniorskoj i među mlađim seniorima, te naravno kad stasaju i kroče kao kvalitetni, kompletni boksači u seniorski ring. Osvojena odličja za nas i ulaz u četvrtfinale i polufinale je objektivni pokazatelj odnosa snaga u europskom boksu, zaključio je.

Predsjednik HBS-a Bono Bošnjak dodijelio je medalju u kategoriji do 60 kg našem Bernardu Grgiću, kojem je bilo drago.

Trojica mladih boksača BK Ares Zadar i izbornik Nikola Marketin bili su u sklopu kadetske reprezentacije Hrvatske na Europsko prvenstvo u Sarajevu.

25. travanj 2024 15:46