StoryEditorOCM
SportPOVRATAK LEGENDE

Danijel Subašić, brojke šampiona: preko 380 nastupa za veliki Hajduk, trofejni Monaco i najbolje ‘Vatrene‘

Piše Frane Vulas/SD
22. rujna 2021. - 20:29

Danijel Subašić se vratio u Hajduk. Jedan od junaka srebra Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine vratio se doma. Jer, uz njegov Zadar naravno, Hajduk mu je također dom, Poljud njegova (druga) kuća.

Tri i pol sezone je Subašić već nosio dres Hajduka.

Stigao je iz Zadra u grad pod Marjanom u ljeto 2008. godine. Upisao je ukupno 126 nastupa za Hajduk u službenim utakmicama (ukupno 163 zajedno s prijateljskim susretima). S Hajdukom je 2010. godine osvojio kup Hrvatske, a u sezoni 2010/11 nastupao je u grupnoj fazi Europske lige.

U siječnju 2012. godine otišao je u tadašnjeg drugoligaša Monaco s kojim je u sezoni 2012/13 osvojio naslov prvaka druge lige, a u sezoni 2016/17 i senzacionalno titulu prvaka Francuske ispred moćnog PSG-a. Bio je to prvi naslov prvaka za klub iz Kneževine nakon 17 godina. Bila je to fantastična generacija Monaca u kojoj su bili i Kylian Mbappe, Radamel Falcao, Fabinho, Bernardo Silva, Thomas Lemar...

Te sezone Subašić je bio izabran i za najboljeg vratara u Francuskoj. Subašićev Monaco je te sezone dogurao i sve do polufinala Lige prvaka. U osmini finala senzacionalno su eliminirali Manchester City, u četvrtfinalu Borussiju Dortmund, ali ih je na putu prema finalu zaustavio Juventus.

Kruna karijere stigla je ipak godinu kasnije, s Hrvatskom je stigao do finala Mundijala u Rusiji. Na krilima njegovih obrana penala Hrvatska je prolazila Dansku i Rusiju u raspucavanjima s bijele točke u osmini finala odnosno četvrtfinalu.

Pamti se i danas kako je protiv Danske u raspucavanju obranio čak tri penala. Poslije SP-a se oprostio od reprezentacije, ali tada su i ozljede uzele svoj danak.

U sezoni 2018/19 njegovi nastupi za Monaco bili su prorijeđeni ozljedama. Zadnji nastup ukupno upisao je još u prosincu 2019. godine protiv Lillea u Liga kupu, iza njega je dakle gotovo dvije godine stanke, točnije 21 mjesec.

U lipnju 2020. godine razišao se s Monacom nakon osam i pol sezona, ali nije objesio kopačke o klin. Na pragu 37. rođendana (proslavit će ga u listopadu) vratio se u Hajduk.

Brojke šampiona:

36 godina

126 nastupa za Hajduk

44 nastupa za Hrvatsku

192 nastupa u Ligue 1 za Monaco

25 nastupa u Ligi prvaka za Monaco

20. travanj 2024 07:00