StoryEditorOCM
RegionalNOVI CENTAR KREATIVE

Župan Longin: "Želimo pametnu županiju pa je upravo sektor inovacija, kreativne i IT industrije jedan od onih gdje možemo napraviti iskorak"

Piše Zadarski.hr
22. rujna 2021. - 18:14

U Zadru je u utorak svečano otvoren Centar za kreativne industrije - specijalizirani poduzetnički inkubator s težištem na IT i audiovizualnu industriju. Na svečanosti otvaranja bio je premijer Andrej Plenković koji je izjavio kako je ovaj projekt važan sadržaj za Zadar, ali i za sve one koji žele dati doprinos digitalnoj budućnosti Hrvatske i to upravo kroz kreativne industrije, onaj dio gospodarstva koji će se izrazito razvijati u budućnosti.

Projekt Centar za kreativne industrije pokrenut je zbog velikog potencijala kreativne industrije, kao i zbog potrebe za kontinuiranim formalnim i neformalnim usavršavanjem i razmjenom znanja između industrije i obrazovnog sustava. Cilj projekta je uspostaviti specijalizirani poslovni inkubator za kreativnu industriju s težištem na audiovizualnoj industriji i IT industriji koji će podići konkurentnost navedenog sektora gospodarstva i povećati zaposlenost.

- Zadarska županija u svojim strateškim dokumentima prepoznala sektor kreativne industrije kao sektor koji ima značajan potencijal za razvoj. To je sektor u kojem je prepoznat nedostatak prostora, opreme i specijaliziranih edukacija i upravo iz tih razloga županijska ustanova Inovacija je krenula u pripremu i provedbu ovog projekta koji je rezultat koordinirane suradnje između regionalne samouprave, gospodarstva, sveučilišta i strukovnih škola koja je ključna za gospodarski razvoj naše županije - istaknula je na samom otvorenju Centra ravnateljica ustanove INOVACIJA, Katarina Colić te dodala kako je u kontekstu vremena u kojem živimo ovaj projekt je izuzetna prilika za mlade ljude.

- Centar će biti mjesto za edukaciju, prijenos znanja i povezivanje gospodarskog s obrazovnim i znanstvenim sektorom. Vjerujem da će se ovdje mnogi mladi stručnjaci usavršavati i ostvariti svoje poduzetničke ideje - zaključila je.

image
Katarina Colić
Luka Gerlanc/Cropix

Lokacija objekta Centra za kreativne industrije ukupne površine 1.560 m² je u širem centru Zadra, na području Relje, pokraj buduće Prirodoslovno-grafičke škole Zadar. Izgradnjom Centra dobiven je specijalizirani poduzetnički inkubator ne samo s uredima za najam već i opremljenim dvoranama za edukaciju, tonskim studijem, multifunkcionalnom dvoranom, coworking prostorom te izložbenim prostorom.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH donijelo je odluku o financiranju projekta Centar za kreativne industrije prijavljenog na natječaj Razvoj poslovne infrastrukture, te je 03. rujna 2018. godine započela i provedba projekta koja će trajati do 03. listopada 2021. Ukupna vrijednost projekta iznosi 30,8 mil kn, od čega bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 20 mil kn i bespovratna sredstva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH 1,9 mil kn.

Nositelj projekta je Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, a partner na projektu je Zadarska županija.

- Ovo je jedan od najznačajnijih projekata na kojima smo partneri!  Ovo treća zgrada poslovne infrastrukture koja je na području Zadarske županije izgrađena u posljednjih godinu dana, nakon Centra za razvoj i edukaciju u Poličniku te Poduzetničkog inkubatora u Biogradu. Ukupno je za tri spomenuta objekta osigurano 60 milijuna kuna bespovratnih, europskih sredstava - istaknuo je na otvaranju župan Božidar Longin te dodao kako je Zadarska je županija kao ključan alat u ostvarenju svojih strateških projekata prepoznala EU fondove, a upravo ovo je jedan od konkretnih primjera korištenja europskih sredstava za razvoj gospodarske konkurentnosti i inovativnosti.

image
 ministrica Nataša Tramisak i zupan Božidar Longin
 
Luka Gerlanc/Cropix

- Želimo pametnu županiju, u skladu sa smjernicama EU-a, te je upravo sektor inovacija, kreativne i IT industrije jedan od onih gdje želimo napraviti iskorak, a zbog toga je na kraju krajeva i osnovana županijska agencija INOVAcija. Ova moderna i višestruko funkcionalna zgrada nalazi se na ulazu u centar što ju čini značajnom ne samo za Županiju, već i za grad Zadar. Iskoristio bih priliku i pohvalio Filmski ured Zadar koji će u Centru za kreativne industrije pronaći svoj novi dom - zaključio je Longin. 

Ciljne skupine i krajnji korisnici Centra su mikro, mali i srednji poduzetnici u sektoru kreativnih industrija, mnogi start-upovi se pri pokretanju poslovanja susreću s problemom najma/kupnje poslovnog prostora i opreme. Centar za kreativne industrije pružit će im mogućnost najma opremljenog ureda i korištenja drugih prostorno - funkcionalnih jedinica i opreme... Također u centar mogu dolaziti i poduzetnici iz ostalih sektora, mladi u procesu obrazovanja (studenti, učenici) te nezaposleni koji aktivno traže posao u području kreativnih industrija edukacije i radionice će pomoći da postanu konkurentniji na tržištu rada.

U Centru će se nalaziti jedna poduzetnička potporna institucija (INOVAcija) koja upravlja Centrom i koja će biti na raspolaganju korisnicima usluga Centra (stanarima i vanjskim korisnicima).

03. svibanj 2024 16:52