StoryEditorOCM
RegionalPOČINJE OTVORENI RAT U VLADAJUĆOJ STRANCI

Zbog nove odgode izbora u ličkom ogranku, Milinović dovozi autobuse pune pristaša pred središnjicu HDZ-a

Piše Mario Pušić, Rozita Vuković
29. kolovoza 2018. - 00:18
poiu

 

Između šefa HDZ-a Andreja Plenkovića i člana Predsjedništva stranke te kandidata za šefa županijskoga, ličko-senjskog HDZ-a Darka Milinovića počeo je, čini se, otvoreni rat - doznaje Jutarnji.hr.

Naime, bez obrazloženja su u utorak još jednom odgođeni izbori za predsjednika gospićkoga HDZ-a koji su se trebali održati u nedjelju, 2. rujna. Povjerenik Gradske organizacije, Ivica Radošević, poslao je medijima priopćenje u kojemu navodi kako su odgođeni izbori za predsjednika i potpredsjednika Gradske organizacije te za čelne ljude u 11 temeljnih ogranaka na području grada. Zbog tih odgoda su odgođene i izborna skupština Gradske organizacije HDZ-a Gospića, sazvana za 4. rujna, te skupštine temeljnih ogranaka.

“Povjerenstvo Gradske organizacije HDZ-a grada Gospića naknadno će utvrditi termine održavanja navedenih izbora. Skrećemo pozornost na izbore za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije koji će se prema utvrđenom terminu održati 9. rujna 2018.”, navedeno je u priopćenju.

Bez obrazloženja

Ova odluka o odgodi, ali i ranija događanja oko izbora, izazvali su val nezadovoljstva među HDZ-ovcima u županiji, a zbog nastale situacije najavili su da će u srijedu doći s nekoliko autobusa pred središnjicu stranke u Zagreb. Navodno su izaslanici i kandidati tražili da se ide u Zagreb kako bi se razmotrila situacija jer smatraju, kako je istaknuo jedan tamošnji HDZ-ovac, da šef stranke Andrej Plenković nema sve informacije o tome što se zbiva na terenu.

Upućeni tvrde da su lički HDZ-ovci još prije nekoliko dana poslali dopis Plenkoviću, glavnom tajniku stranke Gordanu Jandrokoviću te političkom tajniku Lovri Kuščeviću da će doći u Zagreb.

- Samo želimo da nam vrh stranke jamči demokratske izbore - komentirao je jedan gospićki HDZ-ovac.

Što je razlog naprasne odgode izbora za šefa gospićkog HDZ-a, koji su, podsjetimo, i ranije već dva puta odgođeni, u utorak se službeno od čelnih ljudi HDZ-a nije moglo doznati. Povjerenik Ivica Radošević, ujedno kandidat za šefa gospićkog HDZ-a, nije odgovarao na naše pozive, dok je Darko Nekić, povjerenik ličko-senjske Županijske organizacije HDZ-a, rekao da - ne zna.

- Ja sam povjerenik za županiju, nisam još dobio odluku o tome. Tek kad to dobijem, moći ću komentirati - izjavio je Nekić, a na upit hoće li biti odgođeni i izbori za šefa županijskoga HDZ-a, odgovorio je kako je donesena odluka da se održe 9. rujna.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković također u utorak nije odgovarao na pozive, a ni njegov novi pomoćnik Božidar Kalmeta koji je, među ostalim, zadužen i za Ličko-senjsku županiju. No, iz središnjice HDZ-a neslužbeno su u utorak poručili kako su izbori odgođeni jer zbog “prijetnji Milinovićevih pristaša nisu stvoreni uvjeti za demokratske izbore”.

- Nismo impresionirani prijetnjama Milinovićevih poklonika da će doći autobusima pred središnjicu. U Ličko-senjskoj županiji buja nezadovoljstvo. Mogli bismo i mi organizirati da 20 autobusa dođe pred Milinovićevu županiju. A zanima nas hoće li pred središnjicu doći i onih deset tisuća HDZ-ovaca koji će bosi s Milinovićem ići i na Velebit - poručili su ironično iz središnjice HDZ-a. Kažu kako Milinović krivnju za sve svoje pogreške sada pokušava svaliti na Zagreb.

- Nama stižu prigovori iz županije o atmosferi straha koja tamo vlada, o Milinovićevim prijetnjama. A upravo zbog takvog stanja i ponašanja HDZ je doživio debakl na lokalnim izborima - optužuju iz središnjice i tvrde: - HDZ će znati odgovoriti na autobus-demokraciju.

Uloga povjerenika

Ni Darko Milinović u utorak se nije javljao na pozive, no neki od njegovih bliskih suradnika kažu kako su stvari oko izbora “vrlo jednostavne”.

- Izbori se provode po principu jedan član-jedan glas i ljudima se treba omogućiti da normalno glasaju. Ako netko i radi pritiske, onda se ti pritisci rade iz Zagreba, i to od dijela vrha HDZ-a za što imamo i dokaze - izjavio je jedan od naših sugovornika iz Ličko-senjske županije.

Kaže kako se iz zagrebačke središnjice na dnevnoj bazi naziva članove stranke u županiji i daju upute. Doznajemo da je prije dva dana u Zagrebu bio povjerenik Radošević, nakon čega je i donesena odluka o odgodi izbora.

Koga podupire Zagreb

A da se iz Zagreba vrše pritisci te da kandidati nemaju jednak tretman, govore HDZ-ovci, pokazuje i to što su, primjerice, na predstavljanje kandidata za šefa županijskoga HDZ-a Marijana Kustića došli politički tajnik Lovro Kuščević, Plenkovićev savjetnik Mario Kapulica, šef Zajednice branitelja Miljenko Filipović te Jandrokovićev pomoćnik Božidar Kalmeta. Također se, kažu neki HDZ-ovci, šefovima gradskih i općinskih odbora daju upute dokad točno trebaju dati potporu Kustiću. Doznajemo i da se cijelo vrijeme izbjegava sučeljavanje Kustića i Milinovića na koje je Milinović navodno u više navrata pozvao.

Na izborima za Gradsku organizaciju, podsjetimo, kandidiraju se povjerenik Ivica Radošević te bivši gradonačelnik Gospića i bivši župan Milan Kolić, koji se ovih dana našao u problemu jer se fotografirao sa zastavom s ustaškim znakovljem. Upućeni iz HDZ-a tvrde kako razlog odgode izbora prije svega treba tražiti u činjenici da kandidati središnjice i Andreja Plenkovića jako loše stoje u Ličko-senjskoj županiji. Naime, prema onome što je dosad objavljeno, na izborima za temeljne ogranke HDZ-a uvjerljivo su pobijedili kandidati bliski Darku Milinoviću i Milanu Koliću.

Neki u stranci smatraju kako vodstvo HDZ-a sada pokušava kupiti još malo vremena za lobiranje. No to, očito, nije lako u županiji koja se smatra Milinovićevom utvrdom. Podsjetimo da Plenkovićevi kandidati, unatoč velikom trudu vrha HDZ-a, nisu dobro prolazili ni u drugim sredinama gdje su vršili pritiske. Primjerice, u utrci za Osijek kada su iz vrha HDZ-a od kandidata Josipa Škorića tražili da su povuče te su sve snage usmjerili na pobjedu Domagoja Mikulića.

Na kraju je šef osječkog HDZ-a ipak postao Ivan Radić koji nije imao potporu vrha stranke, a slično je bilo i prilikom izbora u Dubravi. Neslužbeno doznajemo da bi se ovi odgođeni izbori mogli održati s onima za izbor županijskog predsjednika na kojemu će se sučeliti dosadašnji predsjednik u ostavci Darko Milinović i novljanski HDZ-ovac Marijan Kustić.

01. srpanj 2024 15:37