StoryEditorOCM

Za sigurnu županiju: ŽUC je u razdoblju od zadnje četiri godine u građenje i održavanje cesta investirao preko 120 milijuna kuna

Piše PROMO
27. listopada 2021. - 14:48

U cijeloj Zadarskoj županiji, tijekom čitave godine, Županijska uprava za ceste (ŽUC) izrazito vodi računa o održavanju, sanaciji, ali i gradnji cesta. Tako su prije nekoliko tjedana završeni radovi na sanaciji kolnika, 1,5 kilometra duge lokalne ceste L63093, dionica D110 koja vodi do Psihijatrijske bolnice Ugljan.

Nakon toga, završeni su radovi na sanaciji kolnika lokalne ceste L63214, dionica Škabrnja-Prkos, ceste duge oko 2,5 kilometara i oni na sanaciji dijela kolnika lokalne ceste L63144 u naselju Vukšić.

image
dionica Škabrnja-Prkos.
Žuc

- Trenutno su nam otvorena dva gradilišta. Jedno se nalazi na području grada Benkovca. Riječ je o cesti između Rodaljice i Brguda, Ž60-52. Za 2 i pol kilometra potrošit ćemo oko dva milijuna kuna. Saniramo i most u općini Gračac, u mjestu Deringaj, koji prolazi preko rječice Otuče. Vrijednost investicije je oko 2,6 milijuna kuna – pojasnio nam je Branko Kutija, ravnatelj ŽUC-a.

Također, istaknuo je kako su na razini 2021. godine, na izvanredna održavanja i građenje potrošili oko 30 milijuna kuna.

image
ŽUC ceste
Žuc

- Mi trošimo preko 50 posto naših sredstava, a htio bih napomenuti kako je jedini izvor naših prihoda naknada pri registraciji motornih vozila. Otprilike godišnje uprihodimo oko 50 milijuna kuna. Broj registriranih vozila iz godine u godinu raste, negdje oko 4 do 5 posto. Mi na temelju tih brojki planiramo naše prihode i rashode – zaključio je Kutija.

Longin: Kroz kvalitetnu prometnu infrastrukturu povećavamo sigurnost

Ulaganja Županijske uprave za ceste u razdoblju od 2017. do 2021. godine u građenje i izvanredno održavanje županijskih i lokalnih cesta iznose preko 120 milijuna kuna, a gotovo jednak iznos uložen je i u redovito održavanje cesta.

- Kroz aktivnosti ŽUC-a nastojimo unaprijediti povezanost svih dijelova županije, a kroz kvalitetnu prometnu infrastrukturu osiguravamo i ono najbitnije, a to je da se broj prometnih nezgoda umanjuje, čime i kroz ovaj segment upravljanja želimo ostvariti i naglasiti naš cilj, a to je sigurna županija - poručio je župan Božidar Longin.


 

03. svibanj 2024 21:59