StoryEditorOCM
RegionalZA PRSTE POLIZAT

Vratila se srdela! Nudimo vam dva odlična recepta s kojima ćete dostojno proslaviti povratak hraniteljice Dalmacije

Piše T. S. M.
16. veljače 2024. - 13:45

Baš na vrijeme za Veliki petak srdela se vratila na ribarnice, a premda ribarima, kako čujemo, probleme stvara Mjesec, sudeći po viđenome na peškariji ipak su se nekako snašli.

Snađite se i vi, nabavite friške srdele, ako već ne danas za obid, a onda sutra za subotnji. Ako vam, pak, treba ideja za njihovu pripremu, nudimo vam dvije pa se odlučite koja vam je draža.

Punjene pohane srdele

Sastojci:

500 g svježih srdela
fileti usoljene srdele
kapari
brašno
jaja
krušne mrvice

Priprema:

Svaku srdelu očistite i rastvorite, pripazite da ostavite rep. Na jednu stranu tako rastvorene ribe stavite pola fileta slane srdele i nekoliko kapara pa uz pomoć čačkalica spojite ribu. Uvaljajte ih u brašno, razmućena jaja i krušne mrvice te ih pržite na vrućem ulju. Izvadite ih na kuhinjski papir i pustite da se ocijede pa ih poslužite uz kuhani krumpir i zelenu salatu.

Srdele u šugu od poma

Sastojci:

500 g srdela
500 ml umaka od rajčice
2 žlice krušnih mrvica
1 režanj češnjaka
100 ml vina
peršin
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Očistite srdele, nasjeckajte češnjak i peršin.

U tavi zagrijte ulje pa na njemu prepržite češnjak. Čim zamiriše zalijte ga umakom od rajčice, dobro promiješajte i pustite da kratko kuha.

Zalijte sve vinom pa pričakajte da ispari alkohol. Ubacite krušne mrvice, sol i papar pa promiješajte.

Na kraju dodajte srdele pa kuhajte poklopljeno desetak minuta na laganoj vatri.

Kad je riba gotova sve pospite sjeckanim peršinom i poslužite.

26. studeni 2024 12:15