StoryEditorOCM
Regional"RAČUNAJTE NA NAS"

Virski umirovljenici, nezaposleni, stariji od 65 godina i korisnici Centra za socijalnu skrb, dobili rješenja o isplati božićnica od 132 eura

Piše Kažimir Škrbić
27. prosinca 2023. - 17:23

Općinska vijećnica danas je u jutarnjim satima bila prepuna virskih umirovljenika, nezaposlenih i osoba starijih od 65 godina te korisnika Centra za socijalnu skrb. Nakon godinu dana čekanja ovim socijalnim kategorijama stanovništva uručena su rješenja o isplati jednokratne materijalne potpore povodom božićnih blagdana i novogodišnjih praznika, ili popularne božićnice. Zbog nemogućnosti uručenja rješenja i isplate materijalnih potpora za koja su prava ostvarena u 2022. – uzrokovanih nezakonitim i suspendiranim proračunom sada već bivše većine u Općinskom vijeću – rješenja su uručena danas, a isplata 132,73 eura (1.000 kuna) pojedinačne potpore izvršit će se do kraja ove godine.

– Nismo mogli ranije realizirati ovu materijalnu potporu, no nitko neće biti zakinut. Onda kada smo mogli održati sjednicu Općinskog vijeća i voljom većine vijećnika usvojiti odluke o isplati materijalnih potpora, to smo smjesta napravili – kazao je načelnik Općine Vir Marino Radović čestitavši blagdan Božića umirovljenicima i drugim korisnicima potpora na maloj svečanosti u ispunjenoj općinskoj vijećnici. Ovu potporu koja je najviša u Hrvatskoj, dobit će 918 korisnika čiji su zahtjevi pozitivno riješeni (166 negativno riješenih zahtjeva), a prijavilo se 1.084 Viranki i Virana u raspisanom roku od 14. do 25. studenoga 2022. Tako je ukupan novčani iznos materijalnih potpora za umirovljenike, nezaposlene, osobe starije od 65 godina i korisnike Centra za socijalnu skrb zaokružen na 121.846 eura (917.988 kuna).

– Prezadovoljan sam, potpora koju supruga i ja dobivamo od Općine Vir zaista je financijski dobrodošla i značajna. Mirovine nisu velike, jer supruga i ja ukupno imamo oko 1.000 eura nakon dugog i iscrpljujućeg radnog staža. Naši troškovi života nisu doduše veliki, ali nismo ni okrenuti materijalnim stvarima. Pohlepa je u današnje vrijeme ogroman problem zato što mnogi žele više nego što im treba i od onog što se može steći poštenim radom – kaže nekadašnji obrtnik Žarko Banović koji se nakon umirovljenja doselio sa suprugom na otok prije sedam godina.

Na službu protokola Općine Vir lani je do kraja studenoga stiglo 1.108 zahtjeva za ostvarivanje prava na jednokratnu materijalnu potporu, što je najveći broj zahtjeva umirovljenika, nezaposlenih, osoba starijih od 65 godina i korisnika Centra za socijalnu skrb koji je ikad stigao na općinsku adresu. Prethodno su krajem 2021. podnesena tri zahtjeva manje (1.105), ali je broj pozitivno riješenih zahtjeva građana tada bio veći – 963 (sada 918).

– Riješili smo krizu u Općinskom vijeću, pa smo sada u situaciji da možete računati na potporu ove općinske uprave koju ste uvijek imali – dodao je načelnik Radović zahvalivši se umirovljenicima na strpljenju, uz poruku kako će 600 eura materijalne potpore za 2023. biti isplaćeno do 31. siječnja 2024. Za drugu grupu umirovljenika i socijalnih kategorija stanovništva, koji su bili raspoređeni abecednim redom, uručenje rješenja organizirano je rano poslijepodne ispred zgrade Općine Vir kako bi se izbjegle gužve u zatvorenom prostoru.

OKVIR: Socijalnim kategorijama stanovništva otoka čak 600 eura novčane potpore

S uručenjem rješenja za isplatu božićnice umirovljenicima i drugim socijalnim kategorijama građana, istovremeno se na protokolu Općine Vir podnose zahtjevi za ostvarivanja prava na isplatu jednokratne materijalne potpore koja će od 2024. iznositi čak 600 eura. Tako će umirovljenici, nezaposleni, osobe starije od 65 godina i korisnici Centra za socijalnu skrb ubuduće imati objedinjenju potporu kao božićnicu (200 eura), uskrsnicu (200 eura), naknadu za ogrjev (100 eura) i pitku vodu (100 eura).

OKVIR: Općina Vir je šampion potpora prema svom stanovništvu

Lanjska analiza materijalnih potpora za umirovljenike, osobe bez primanja ili građane u potrebi, koju u vrijeme Božića daju jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj, pokazala je da je Općina Vir bila i ostala predvodnik u zaštiti i pomoći socijalnim kategorijama stanovništva. Virski primjer pružanja materijalne potpore u iznosu od 132,73 eura božićnice (1.000 kuna) najuvjerljiviji je u Hrvatskoj, a bit će još izraženiji sljedeće godine kada se zaokruži na 600 eura materijalne potpore za Božić i Uskrs te kao naknada za ogrjev i pitku vodu.

Tako općine Funtana i Vabriga, na primjer, svojim umirovljenicima daju približno 26 eura, a Kostrena dvostruko više ili 53 eura. Općina Nerežišća različitim kategorijama umirovljenika daje 20 eura, 33 eura, 40 eura i najviše 66 eura, Čepin izdvaja 26 eura, Općina Plitvička Jezera 53 eura, Ernestinovo 33 eura, Lipovljani 40 eura, Općina Viškovo i Općina

Mala Subotica daju poklon-bon u vrijednosti 26 eura, a isto dobivaju i umirovljenici u Općini Vela Luka. U Zadarskoj županiji u Općini Jasenice umirovljenici dobivaju 26 eura, slično je u Zemuniku, ali samo za umirovljenike kojima iznos mirovina ne prelazi 345 eura, dok Općina Orehovica svim umirovljenicima kojima mirovina ne prelazi 332 eura daje 80 eura jednokratne materijalne potpore.

Evidentna je razlika u iznosima i vrstama potpora koje svojim stanovnicima, posebno umirovljenicima i socijalnim kategorijama, pružaju Općina Vir s jedne, i sve druge jedinice lokalne samouprave s druge strane

27. travanj 2024 14:50