StoryEditorOCM
RegionalKORONA JE PROŠLOST:

Gori sve, zaželjeli smo se ovakvog ljeta! Donosimo preporuke za najbolje koncerte i partyje u Dalmaciji: evo što će se događati u Zadru

Piše Matea Magaš
9. svibnja 2022. - 21:07

Gotovo je, nema više. Dosta nam je korone, dva nam je ljeta uništila, potjerala nas iza četiri zida... Život nam se vraća, a pred nama je ljeto puno zabave, vrhunskih kulturnih poslastica.

Stoga vam predstavljamo vodič događanja u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku, Zadru... Ljeto sigurno neće bit dosadno!

DUBROVNIK

Počet ćemo s klasikom.

Dubrovački simfonijski orkestar ima niz koncerata tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna, među njima koncerte Gudačkog kvarteta, Komornog ansambla, koncert “In memoriam Pavlu Dešpalju”, pa koncert u povodu Svjetskog dana glazbe, koncert “Ivan Hut & DSO – Operna noć”, koncert u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te niz koncerata na Međunarodnom glazbenom festivalu Dubrovnik u pozno ljeto.

Svečano otvaranje 73. Dubrovačkih ljetnih igara tradicionalno je zakazano za 10. srpnja u 21 sat ispred crkve sv. Vlaha, uz nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Scenarij i režiju potpisuje Aida Bukvić, a dirigent je Ivan Hut.

Bogati program Ljetnih igara 2022. sadrži niz predstava, izložbi, koncerata i premijera, među njima izložbu Izvora Pende, predstavu “Hamlet” na tvrđavi Lovrijenac, predstavu “Ljubovnici” u Svetom Jakovu, balet “Ponos i predrasude” u Parku Gradac, a svoju predstavu “Perivoj od gospođa” prikazat će u Lazaretima Studentski teatar Lero, dok će na Lokrumu publika moći uživati u premijeri Festivalskog dramskog ansambla “Krvava svadba”.

image

Dubrovačke ljetne igre

Marko Ercegović


Folklorni ansambl Linđo počinje sa svojim redovnim nastupima svaki utorak i petak u 21.30 sati, Linđova lađa u Lazaretima, od 3. svibnja do početka Dubrovačkih ljetnih igara, te od 26. kolovoza do 15. listopada. Imat će i koncert u povodu Svjetskog dana glazbe, i to 22. lipnja ispred Kneževa dvora. Za vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara, Linđo ima dva nastupa u njihovoj organizaciji.

I u Kazalištu Marina Držića očekuje vas bogat program s raznim predstavama – “Sinjorina Estera”, “Sve što sanjam su svjetla pozornice”, “Kate Kapuralica”, “Jel’ tako Zorane?” itd. U srpnju KMD sudjeluje na Festivalu “Midsummerscene” s predstavom “Hamlet – Evidencija zločina jedne monarhije”.

Ana u Gradu

Ni Dubrovački muzeji ne zaostaju s manifestacijama. U povodu Međunarodnog dana svjetske baštine i 150. godišnjice osnutka Domorodnog muzeja, Dubrovački muzeji i Prirodoslovni muzej Dubrovnik organiziraju stručno vodstvo po Dubrovačkim zidinama, a tijekom svibnja organizira se niz akcija vezano za ples i glazbu, te u Kneževu dvoru završna manifestacija koncerti i ples. Tu je i niz izložbi te niz predavanja i prezentacija u povodu obljetničke godine.

Umjetnička galerija Dubrovnik nastavlja svojom bogatom izložbenom djelatnošću, između ostalih izložbom Josipa Ivanovića “Autići”, izložbom “Murtić 101”, izložbom Nika Ančića “Događanje boje” itd., a bit će predstavljena i monografija Antuna Masle. Planira se i niz likovnih radionica za djecu koje će pratiti izložbenu djelatnost.

Tijekom lipnja održat će se Le Petit Festival du Theatre, poseban i prepoznatljiv kulturni događaj na kojem se predstavljaju umjetnici i umjetnički talenti iz cijeloga svijeta, a, također, održava se i Glazbeno-scenski festival “Ana u Gradu”. Tijekom srpnja i kolovoza u organizaciji Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, na Elafitskim otocima, u Zatonu i Orašcu upriličit će se, kao i već dugi niz godina do sada, zabavno-glazbeni programi s ciljem obogaćivanja turističke ponude.

image

POZDRAV LJETU ANE RUCNER

Tonči Plazibat/Cropix


Za tradicionalnih pučkih festa i blagdana na Koločepu, Lopudu i Šipanu, kao i u Zatonu i Orašcu osmišljeno je tridesetak priredbi za dobru zabavu i ugodnu atmosferu.

Na otoku Šipanu svakog ljeta održava se ljetna filmska škola i filmski festival pod nazivom ‘’Ljetna škola filma Šipan’’. Manifestacija ima međunarodni karakter jer filmovi, sudionici u programu i gosti festivala stižu iz Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Velike Britanije.

Dom Marina Držića također ima bogat cjelogodišnji, pa i ljetni program. Tako će u srpnju biti organizirano predstavljanje knjige cjelovitog prijevoda na engleski jezik djela “Novela od Stanca” Marina Držića.

Ponta Lopud festival

Prirodoslovni muzej Dubrovnik će početkom srpnja održati edukativni program pod nazivom “Kreativno ljeto u muzeju”. Muzej Domovinskog rata Dubrovnik pod nazivom “Dani ponosa” realizira izložbene projekte Muzeja u 2022. u povodu 30. obljetnice deblokade Dubrovnika i oslobađanja juga Republike Hrvatske. Program je predviđen i zamišljen kao niz izložbi koje kronološki prate događanja na dubrovačkom području 1992. godine (od svibnja do kraja listopada), a prvi dio izložbene djelatnosti je 26. svibnja, “Deblokada Dubrovnika”.

Slijede vojne operacije, operacija “Tigar” koja počinje 1. srpnja, kada će biti realizirana i izložba, te operacija “Oslobođena zemlja”. Izložba u spomen na oslobađanja Konavala i dubrovačkog zaleđa bit će realizirana 25. listopada.

Dubrovačke knjižnice također imaju cijeli niz događanja na rasporedu, između ostalih Dane poezije s Anom Bašić, koncerte i izložbe raznih zanimljivih autora i izvođača, a tijekom srpnja i kolovoza i osam radionica “Govorimo dubrovački” s Lukom Paljetkom.

Kinematografi Dubrovnik također pripremaju bogat program, koji inače traje tijekom cijele godine za domaće i strance; u srpnju je, između ostalog, na rasporedu predstava Tarika Filipovića i koncert Nine Badrić, a u kolovozu koncert Bože Vreće.

Tijekom lipnja održava se i Ponta Lopud festival, kreativni hub na kojem filmski profesionalci imaju priliku steći nova iskustva i stvoriti dugoročne profesionalne i prijateljske odnose. U inspirativnom okruženju mira i jedinstvene ljepote otoka Lopuda, uz domaću kuhinju, imaju priliku voditi razgovore o filmu, vizualnoj umjetnosti i umijeću življenja na način na koji se to ovdje čini stoljećima. Ni u Culture Clubu Revelinu neće nedostajati koncerata i dobre zabave.


SPLIT

Svima nam poslije dvije godine korone nedostaje zabave, a bome i kulture, pa vas stoga prvo informiramo o potencijalnim kulturno-zabavnim manifestacijama.

“Spli’ski litnji koluri”, događaj na kojem se reda koncert za koncertom, starta odmah prvoga dana lipnja, a u ritmu različitih glazbenih tonova, Splićani će imati priliku “tapkati” sve do 27. rujna. U ovome događaju koji organizira Turistička zajednica grada Splita​, glavna pozornica bit će na Rivi, no zapjevat će se i na drugim gradskim trgovima.

Tijekom lipnja u grad nam stiže i “Revija Urbane KulturE – EVO RUKE”, moderan festival urbane glazbe koji se do sada obično održavao u Đardinu, no lokacija još nije potvrđena. Na festivalu je prošloga ljeta nastupilo oko 20 izvođača, među kojima i Harpoon Blues, Pink Panther band i 058 americana band.

Split Blues Festival

U glazbenom tonu nastavlja se s 12. Split Blues Festivalom na Prokurativama 21. i 22. lipnja, potom Split at night jazz festivalom koji će se održati od 21. do 25. lipnja u koncertnoj dvorani Hrvatskoga doma Split, u novouređenoj Tončićevoj ulici, a zatim dolazi festival zbog kojeg svake godine od 1960. podno Marjana nastane šušur.

Pogodili ste, naravno, aludiramo na Splitski festival, a svoj kalendar zbog ove manifestacije s dugom tradicijom u Cvitu Mediterana “raščistite” od 1. do 3. srpnja.

Na repertoaru festivala je večer retrospektivne glazbe i večer novih izvedbi.

Belan, Bralić, Nižetić 

Od poznatijih imena nastupit će Neno Belan s pjesmom “Jube moja znaj”, Tomislav Bralić i klapa “Intrade” s izvedbom pjesme “Još bi tija”, potom Luka Nižetić koji će otpjevati prigodnu “Kad se rodiš usrid Splita”. Na pozornici će se naći i Tedi Spalato, klapa “Rišpet”, Jasmin Stavros, Goran Karan, Mladen Grdović i šoltanska rock grupa “Mjesni odbor”. Od novijih imena na glazbenoj sceni, publika će imati priliku poslušati Stjepana Lacha, Marka Kutlića, Lorenu Bućan, Marka Bošnjaka...

image

SPLITSKI FESTIVAL

Tom Dubravec/Cropix


Vrata zelene oaze u centru grada, Sustipan, otvorit će se i ove godine, pa će se glazbena manifestacija “San sustipanske noći” održati 4. i 5. srpnja.

Za sada, od poznatih glazbenih događanja, najavljen je i 9. Piano Loop Festival od 14. do 21. kolovoza u Hrvatskom domu Split, a zatim 13. festival komorne glazbe “MAGfestival” također u zgradi Hrvatskoga doma i u Muzeju grada Splita od 20. kolovoza do 2. rujna, te bi s glazbom trebali zaključiti 10. rujna “Zumba Split Marathonom” gdje se očekuje između tri do pet tisuća plesnih i ritmičkih duša.

Od čiste kulture očekuje nas “Splitsko art ljeto” u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci i u Hramu svetoga Save, koje će se u gradu zadržati od 8. lipnja do 27. listopada, Festival mediteranskoga filma je od 16. do 25. lipnja, dok će Splitsko ljeto, kazališni festival koji se održava u ambijentalnim prostorima, trajati mjesec dana počevši od 14. srpnja.

Ne zaboravimo ni kulturni festival, “Teatar uz more”, tijekom kojega će se od 23. svibnja pa do istoga dana rujna, pod otvorenim nebom na terasi Doma Hrvatske vojske u Lori, izvoditi hitovi u vidu predstava i koncerata. Na službenoj stranici festivala već je najavljen koncert Harija Rončevića koji bi trebao nastupiti 25. svibnja, a ulaznice će se moći kupiti od 9. svibnja.

Ultra Music

Dva najveća glazbena događaja, o kojima smo već pisali, dakako, dva su festivala elektroničke glazbe, koji u naš grad dovode najveća DJ-evska svjetska imena, a time i tisuće stranaca željnih zabave, Ultra Europe Music festival u Parku mladeži i prvo europsko izdanje HARD Summer festivala na Žnjanu.

Nakon nabrajanja cijele ove zabavno-kulturne garniture, ne smijemo zaboraviti da je Split ovoga ljeta domaćin Europskoga prvenstva u vaterpolu koje počinje 27. kolovoza. U Split će doći momčadi iz Njemačke, Francuske, Gruzije, Slovačke, Rumunjske, Malte, Nizozemske, Izraela, Mađarske, Španjolske, Crne Gore, Srbije, Italija, Grčke i Rusije i natjecat će se do 10. rujna.

image

SPLIT - ULTRA OPET TRESE

Stijn De Grauwe


Ni dvorana Športskog centra “Poljud” također neće ostati prazna. U njoj će zaigrati odbojkašice u sklopu 5. međunarodnog turnira odbojke “Split Open” od 21. do 23. rujna, te će biti organizirana i svečana večera o čijoj se lokaciji još raspravlja. Splitske će prometnice 23. rujna zauzeti 11. Splitska biciklijada u organizaciji udruge “Sunce” (ruta još nije poznata).

Tijekom dva ljetna mjeseca, od posljednjega dana lipnja do 30. kolovoza, na najpoznatijoj splitskoj plaži Bačvicama, na betonskom platou tik uz more, prakticirat će se joga, a za što se potrudila splitska udruga “Joga u svakodnevnom životu”.

Stihovima našega pjesnika Ante Sapunara, koji je napisao da “izmeju Brača i Šolte stoji i muči škojić Mrduja” privest ćemo lito kraju. Tradicionalnom Mrdujskom regatom, 91. po redu, 28. rujna plovit će se od Splita do otočića i nazad. Bračani i Šoltani, tradicionalno će se natezati o tome čija li je pripadnost zlatnoga škojića u Splitskim morskim vratima.

 

ZADAR

Ljetnih događanja u Zadru i njegovoj okolici zaista ove godine neće nedostajati. Neke se manifestacije vraćaju nakon čak dvije godine mirovanja, poput Noći punog miseca (21.-23. srpnja), DM Millennium Jumpa (30. srpnja) i Craft Beer festivala (1.-3. rujna)

Ako ste ljubitelj glazbe, bilo one ozbiljne ili one klupske, ne smijete propustiti Zadar Pre-Party of the Amnesia 2022 Ibiza na neponovljivoj pozornici, Pozdrav Suncu, krajem svibnja, točnije 29. svibnja, baš kao ni 62. Glazbene večeri u Sv. Donatu koje traju od 6. srpnja do 10. kolovoza.

image

ZADARSKA NOĆ PUNOG MISECA

Jure Mišković/cropix


Ako više volite alternativnu glazbu i rock, onda morate doći na još jedno izdanje Derivat festivala koji se održava 25. lipnja. Totalna suprotnost ovom festivalu je klapska večer koja se održava u Kožinu 30. srpnja.

Na našem najpoznatijem otoku Pagu, često nazvanom “Mjesečevim otokom”, zadnjeg dana ovog mjeseca održava se Pag Trail, dok poznata utrka Life on Mars – Hikig i Via ferrata starta 2. srpnja. Kad već volite otoke onda morate biti dio dugogodišnje tradicije na Salima i one koja će to tek postati, u Kalima.

'Blue Fish' s Matijom

Blue Fish festival ima svoje drugo izdanje od 17. do 19. lipnja i ujedno je idealan izbor za produženi vikend, za sve one koji se vesele pobjeći iz gradske vreve i koji priželjkuju provesti slobodne dane na otoku.

Uživajte u okusima plave ribe spravljene na moderan način i u odličnom glazbenom programu koji donose Matija Cvek i Marko Pecotić. Na sam dan “Oluje”, 5. kolovoza, provedite praznike zabavljajući se na fešti pod nazivom​ “Saljske užance”, koja traje tri dana.

U Sukošanu, pak, možete probati okuse i mirise Dalmacije, 22. lipnja, ali se i dobro zabaviti na Danima vitezova vranskih, poznatom srednjovjekovnom viteškom turniru koji se održava 12. kolovoza. Ne zaboravite da svako, i ono najmanje misto u Zadarskoj županiji, ima feštu za Velu Gospu, ali probajte doznati imaju li i koju lokalnu fešticu koju njeguju već godinama, kako bi što bolje upoznali mještane i njihove običaje.

ŠIBENIK

Festivalsku sezonu u gradu podno Šubićevca otvara najstariji dječji festival u državi – Međunarodni dječji festival koji ove godine broji 62. izdanje, a održat će se od 18. lipnja do 2. srpnja. Ravnatelj HNK-a u Šibeniku Jakov Bilić ističe kako će program uskoro biti predstavljen javnosti, a uz ljetnu pozornicu kraj katedrale sv. Jakova te programe po ulicama i trgovima, predstave će se ponovo igrati i u kazalištu, što za vrijeme korone i mjera koje su bile na snazi protekle dvije godine nije bilo moguće.

– Za sada mogu reći da će 62. MDF svečano otvoriti hrvatska glazbena premijera koja se radi posebno za festival, ali za sad neka još ostane tajna tko je radi. Zatvaranje će također biti u hrvatskoj produkciji, a očekuje nas sličan broj inozemnih predstava i izvedbi kao i lani. Ukupnu količinu programa diktiraju ne samo sredstva nego i kvaliteta produkcija, koja je u posljednje dvije godine znatno smanjena, jer se rade manje produkcije.

image

ŠIBENIK - DJEČJI FESTIVAL

NikŠa StipaniČev/Cropix

Posljedice korone, kada je riječ o predstavama koje nama trebaju za MDF sigurno će se osjetiti. Ove se godine navršava i 45 godina kontinuiranog filmskog programa na MDF-u što ćemo posebno obilježiti. Mogu najaviti i otvaranje suvenirnice MDF-a gdje će se moći kupiti različiti artikli za uspomene s festivala, a koji će biti dostupni tijekom cijele godine i na web-shopu – govori Bilić.

Da će se ipak lakše disati, a publika u velikom broju opet vratiti na Tvrđavu svetog Mihovila i Tvrđavu Barone, vjeruje ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

– U prodaji je konačno puni kapacitet Sv. Mihovila. Uz niz domaćih i stranih imena na tvrđavama, idemo treći put s našim Let’s Rock festivalom na koji smo itekako ponosni jer je rođen usred pandemije i 2020. godine bio je prvi koji se održao u cijeloj Hrvatskoj. Na treće izdanje Let’s Rocka dovodimo odlične mlade bendove koji će dva dana svirati na trima pozornicama. Jako smo entuzijastični po pitanju Let’s Rocka, jer je to festival koji predstavlja hrvatsku mladu urbanu glazbenu scenu, najčešće nezavisne kantautore, sjajne talente i bendove.

Ples i filmovi

Od festivala, i ovog ljeta nastavljamo partnerstvo sa Šibenik Dance festivalom, a od koncerata moram istaknuti Lorde, za čija su dva koncerta ulaznice rasprodane u rekordnom roku, Jacka Savorettija i King Gizzard & the Lizard Wizzard – kazala je Barišić Bačelić, napominjući kako će živo biti i na Tvrđavi Barone gdje će se i ovo ljeto nastaviti filmske večeri na otvorenom, program koji je već odavno stekao kultni status i brojnu vjernu publiku.

Druga polovica srpnja rezervirana je pak za Međunarodni festival animacije i stripa – Supertoon. Mala loža, skaline na Gorici, Galerija sv. Krševana i Perivoj Roberta Visiania i ove će godine od 18. do 22. srpnja postati mjestom okupljanja ljubitelja kratkog animiranog filma koji će imati priliku vidjeti nekoliko stotina izabranih naslova domaće i svjetske produkcije. Supertoon je, valja i to reći, jedini šibenski festival na kojem nema blagajne i svi programi su besplatni.

U posljednjem tjednu srpnja, od 25. do 30. srpnja, Šibenik će se rasplesati. Vrijeme je to Šibenskog plesnog festivala (Šibenik Dance Festival), manifestacije koju je prije 11 godina pokrenula Zorana Mihelčić, voditeljica Plesnog teatra “Sjene”, ponukana i time što su gostovanja plesnih predstava, osobito inozemnih, u Šibeniku do tada bila rijetkost. Festival otvara predstava “Ramazuri” u izvedbi Eva Duda Dance Company iz Mađarske, a u Šibenik stižu i plesači iz SAD-a, Izraela te Srbije. Svoju gala večer imat će i solisti HNK-a Split te Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

image

ŠIBENIK DANCE FESTIVAL


– Festival odlikuje raznovrstan program, rastuća senzibilizacija publike za ovu vrstu umjetnosti te okuplja umjetnike različitih plesnih estetika i generacija. I u pandemijskim vremenima održao je kontinuitet te postaje prestižan nacionalni kulturni događaj zahvaljujući upornosti i entuzijazmu malog organizacijskog tima ŠDF-a, potpori JU Tvrđave kulture, Ministarstva kulture i jedinica lokalne samouprave. Jedno od važnijih obilježja ŠDF-a je njegov međunarodni karakter. To je mjesto susreta mladih umjetnika i iskusnih profesionalaca iz cijelog svijeta – istaknula je Mihelčić.

Glavne festivalske pozornice i ove su godine Tvrđava sv. Mihovila i Tvrđava Barone, dok će se revijalni plesni program za mlade održavati na Poljani, Trgu Republike Hrvatske te, od ove godine, ispred kluba Azimut. Popratni program obuhvaća plesne edukacije, dječje matineje i radionice, izložbe i panel-diskusije.

A kada se plesni dojmovi slegnu, probudit će se dalmatinska šansona. Direktor 25. Večeri dalmatinske šansone (19.-20. kolovoza) Branko Viljac možda još sanja svekolike organizacijske muke u neizvjesnim pandemijskim danima, mjerenje udaljenosti između gledatelja, COVID potvrde i testove na ulazu u gledalištu.

Ove godine, kaže, nakon ukidanja svih tih mjera, za jubilarno 25. izdanje očekuje puno gledalište i pravi festivalski šušur. Vraća se i Večer starih skladbi, koja će biti u znaku istaknutog skladatelja Dušana Šarca, ujedno i umjetničkog direktora “Šansone”.

– Festivalskom ozračju svakako će pridonijeti i ponovno održavanje dviju festivalskih večeri. Od ove godine u prvoj večeri započinjemo s novim glazbenim ciklusom – autorskim večerima.

Organizacijski odbor odlučio je tako prvu autorsku večer posvetiti maestru Dušanu Šarcu, koji ove godine obilježava 60 godina skladateljskog i umjetničkog rada te 80 godina života.

Biti će to večer puna emocija uz izvođenje nekih od njegovih najboljih i najpopularnijh skladbi s okusom Mediterana i Dalmacije. Šarac je autor i četiriju himni: grada Šibenika, Omiša, legendarne 113. šibenske brigade, a uz Arsena Dedića i himne navijača KK “Šibenka”, kao i neslužbene himne Dalmacije “Dalmacija u mom oku” u izvođenju Mate Miše Kovača – kazao je Viljac, uvjeren kako će popularnosti i slušanosti šibenske “Šansone” pridonijeti i Večer novih skladbi za koju prijave još traju, a na kojoj su do sada nastupili mnogi poznati hrvatski izvođači, kantautori i klape. 

 

17. lipanj 2024 01:22