StoryEditorOCM
RegionalSPORNA KORAČNICA

‘Vatreni‘ bi mogli biti kažnjeni zbog pjesme koju obožavaju zagovornici velike Srbije, koji je pjevaju u svojoj verziji

Piše Saša Ljubičić
14. listopada 2023. - 18:31

Teško je s ekstremistima izići na kraj: kad ih ignoriraš, ne posustaju u izljevima mržnje želeći isprovocirati bilo kakvu reakciju, a kad ih sankcioniraš, zatvoriš ih ili dobro udariš po džepu, još su žešći. Zvuči apsurdno, ali je tako, o čemu svjedoči i primjer s Rujevice, gdje se na utakmici reprezentacije prvo pojavila ustaška zastava, pa su tobožnji navijači "vatrenih" koji su je razvili detektirani i sudski ih se goni. Potom je HNS platio kaznu pa poručio uhićenim "ustašama" da će od njih u građanskoj parnici uredno naplatiti štetu. Može li bolje?  

Međutim, kad smo pomislili da je to pravi put za suzbijanje mržnje na stadionima i da takvih incidenata u dogledno vrijeme neće biti, nova pljuska stigla je u Osijeku. Ovaj put nije riječ o zastavi, već o pjesmi koja slavi krvavu ustašku vojnicu, i zbog koje nam prijeti nova kazna, a to bi najvjerojatnije mogla biti utakmica pred praznim gledalištem. Suvišno je objašnjavati da bi to u situaciji kad nam je svaki bod važan moglo biti ključno. 

I opet su za sve krivi bijednici, zapravo šačica njih, koji ne znaju da s istim žarom koračnicu zloglasne NDH pjevaju i nacionalistički raspoloženi Srbi, samo u svojoj verziji. Oni, naime, slave Karađorđeviće, a u njihovoj izvedbi budnica na koju su često pozivaju i zagovornici velike Srbije zvuči ovako: "Marširala, marširala kralja Petra garda, korak ide za korakom, a ja junak za barjakom, boj se bije, bije, zastava se vije, za slobodu Srbije. Gledale ih, gledale ih beogradske dame, korak ide za korakom, a ja junak za barjakom, boj se bije, bije, zastava se vije, za slobodu Srbije. Klekle dole, klekle dole pa se Bogu mole, korak ide za korakom, a ja junak za barjakom, boj se bije, bije, zastava se vije, za slobodu Srbije."

Već vidim; sad će se, umjesto da se javnost zgražava nad budalama koje su na Opus Areni slavile režim koji je imao pedeset koncentracijskih i radnih logora, uključujući i one u kojima su ustaše držali djecu, zapodjenuti rasprava tko je izmislio spornu pjesmu: vojnici bana Jelačića ili srpski borci iz Prvog svjetskog rata?

Je li HNS kriv što pojedinci na tribinama slave ustaštvo? Jest jednim dijelom ne samo zbog organizacijskih propusta, već zbog činjenice da i u toj organizaciji prevladava politički kadar koji ako baš i nije poticao ili odobravao ovakve i slične ispade, a onda je dugo pred njima zabijao glavu u pijesak. Sada je tomu UEFA odlučila stati na kraj. Loše nam se piše. Sljedbenici domaćih izdajnika opet nam kao državi i društvu rade ogromnu štetu. Kvragu više s njima. Nikad ih se nećemo osloboditi.  

28. travanj 2024 01:00