StoryEditorOCM
RegionalVELIKA AKCIJA

Uskoro prve predbilježbe: Obiteljski liječnici popisuju sve koji se žele cijepiti protiv covida

Piše Zadarski.hr
10. prosinca 2020. - 13:29

Sve zdravstvene ustanove dobile su "nalog" Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo po kojem do ponedjeljka moraju županijskim zavodima dostaviti popis svojih djelatnika koji se namjeravaju cijepiti protiv covida-19 kako bi se na vrijeme mogao napraviti detaljan plan cijepljenja.

Kakav će biti odaziv zdravstvenih djelatnika teško je prognozirati, ali činjenica je da i inače nisu skloni cijepljenju, o čemu govore niski odazivi i za cijepljene protiv gripe. Optimizam ne ulijeva ni činjenica da su prve ankete pokazale da bi se, primjerice, tek trećina zaposlenih u zagrebačkim ustanovama za starije - koje su najizloženije fatalnim posljedicama virusa - cijepila protiv korone.

Naime, s obzirom na to da je najizglednije da u Hrvatsku prvo stigne 125.000 doza tzv. glasničkog cjepiva Pfizera i BioNTeha koje je vrlo osjetljivo za distribuciju i uporabu, nužno je napraviti pripreme koje za dosad poznata cjepiva nisu bile potrebne.

Primjerice, ovo je cjepivo nužno čuvati na minus 70 stupnjeva Celzijevih u suhom ledu, ne smije se izlagati svjetlu, a još k tome valja ga odmrznuti prije uporabe na sobnoj temperaturi i razrijediti fiziološkom otopinom te upotrijebiti u roku od 6 sati.

Sve su to razlozi što se o cijepljenju, koje neće biti obvezno, moraju izjasniti svi oni koji su obuhvaćeni prvom, drugom ili trećom fazom cijepljenja.

To su već učinili korisnici i zaposlenici domova za starije, a sad je krenulo i izjašnjavanje zdravstvenih, ali i nezdravstvenih djelatnika koji rade u zdravstvu.

Popis onih koji se žele cijepiti bio bi temelj za organizaciju cijepljenja odnosno osiguranje da ne dođe do propadanja dragocjenog i usput rečeno, skupog cjepiva. Naime, u svakoj kutiji ovog cjepiva nalazi se 195 bočica ili 975 doza jer svaka bočica sadrži dovoljno cjepiva za pet osoba. Sve komplicira i sama priprema jer potrebno je primjerice deset puta okrenuti bočicu a onda u nju unijeti fiziološku otopinu i tako pet puta koliko inače sadrži jedna "doza" otopine.

Tek tada kreće cijepljenje i to 25 osoba jer je u jednom "naletu" spremno je upravo toliko doza.

Iz HZJZ-a upozoravaju da se jednom odmrznuta bočica cjepiva ne smije čuvati dulje od pet dana u običnom hladnjaku, a kad se razrijedi fiziološkom otopinom, mora se potrošiti za samo šest sati.

Drugim riječima, najmanje 25 osoba mora biti spremno u određenom trenutku primiti cjepivo da bi se u potpunosti iskoristilo 5 bočica cjepiva.

Što se pak tiče evidencije za sve koji se budu cijepili, uključujući i zdravstvene djelatnike, podaci će se unositi u platformu eCIJEPIH kako bi se točno znao broj procijepljenih, ali i kad treba određena osoba dobiti drugu dozu cjepiva (nakon 21. dana).

Po svemu sudeći, zdravstveni djelatnici koji se odluče na cijepljenje cijepit će se u svojim ustanovama koje trebaju odrediti osobe za procjepljivanje kao što se to čini i kod cijepljenja za gripu. Naime, oni, kao i korisnici i zaposlenici domova za starije, u planu su za cijepljenje u prvoj fazi. Nakon toga slijedi druga faza u kojoj će se cijepiti stariji od 65 godina i kronični bolesnici pa je to razlog što su do jučer liječnici obiteljske medicine trebali dostaviti županijskim zavodima za javno zdravstvo podatke o tom dijelu populacije o kojoj se i inače skrbe.

No, uskoro bi trebao slijediti i poziv građanima da se prijave za cijepljenje svojim liječnicima obiteljske medicine kako bi se također morao napraviti plan cijepljenja po ordinacijama s točnim brojem potrebnih doza.

Djeca se neće cijepiti

Sad se već sigurno može računati da će prve doze Pfizerovo i BioNTehova cjepiva uskoro stići u zemlje jer čeka se samo odobrenje EMA-e, a najkasnije u prvom tjednu siječnja. Inače, danas će o tom cjepivu odlučivati i savjetodavno tijelo Američke agencije za lijekove, a predviđa se da će sastanak potrajati i desetak sati jer je riječ o vrlo obimnom materijalu. No, prve neslužbene analize američkog regulatora već su utvrdile da je cjepivo dokazano učinkovito do 95 posto, a nisu utvrđeni ni sigurnosni problemi koji bi zaustavili ovo odobrenje. Čak se pokazalo da je Pfizerovo cjepivo učinkovito 94 posto i kod starijih od 65 godina.

Također, premda su potrebne dvije doze za punu zaštitu, već je prva spriječila 89 posto najtežih slučajeva covida-19.

Istina, kao i za druga cjepiva moguće su nuspojave koje su se dosad svele na crvenilo i bol na mjestu uboda, a kod nekih je bilo kratkotrajnog umora, glavobolje i bolova u mišićima.

Zasad se cjepivo ne preporučuje trudnicama i dojiljama te mlađima od 16 godina jer oni nisu bili obuhvaćeni studijama.

Prvi dan cijepljenja u Velikoj Britaniji pokazao je da bi više opreza trebalo biti s osobama koje imaju jake alergije odnosno trebalo bi znati prije cijepljenja je li netko alergičan na bilo koju tvar koja se nalazi u cjepivu.

Naime, dvoje zdravstvenih djelatnika nakon cijepljenja je imalo snažnu reakciju, ali kako izvještavaju britanski mediji, radilo se o ljudima koji i inače pate od alergija i zato stalno uz sebe imaju tzv. penkale za antišok terapiju.

Dobra vijest

Kad je riječ o cjepivima, dobra vijest stiže i za ono AstraZenece i Oxfordskog sveučilišta jer je po upravo objavljenom članku u The Lancetu moguće da zaustavi asimptomatsku infekciju, a to znači da cjepivo ne samo da štiti od simptomatske, nego i od asimptomatske infekcije.

 Za voditeljicu razvoja ovog cjepiva, Sarah Gilbert, dobro je što je nedvojbeno dokazano da je ono sigurno i učinkovito, da se može proizvoditi u velikim količinama i to po niskoj cijeni, a također, nakon primanja prve doze u bolnicu nije primljen niti jedan cijepljeni pacijent niti je imao ozbiljan covid-19.

19. travanj 2024 03:57