StoryEditorOCM
RegionalSVJETSKA ATRAKCIJA

Urednik kultnog njemačkog Bilda obišao imotsko čudo u nastajanju: ‘Oprostite, da se saberem. Ovo nitko na svijetu nema‘

Piše Braco Ćosić
9. rujna 2023. - 20:05

Pokretači ideje o izgradnji kamenog spomenika kultnog njemačkog kralja automobila Mercedesa, okupljeni oko Oldtimer kluba “Imotski”, ovih su dana u samom središtu pozornosti mnogih medija.

Kod Ivana Topića Note, idejnog pokretača ovog povijesnog projekta, jedinstvenog i prvog takvog spomenika jednom automobilu u svijetu, stigao je novinar časopisa Auto Bild Klassik iz Njemačke. Frank B. Mayer, jedan od urednika magazina koji se tiska u više od pola milijuna primjeraka, došao je čak iz Hamburga kako bi se u Rebićima kod Imotskog uvjerio u to, kako nam je izjavio, Mercedeseovo čudo u kamenu.

U klesarskoj radionici na otvorenom u Rebićima, Roko Rebić i Emira Bećirović klešu dio po dio kultne 115-ice, Mercedesa koji je obilježio jedno epohu imotskog čovjeka kroz gastarbajterski rad u Njemačkoj.

Frank Mayer u društvu Ivana Topića Note nije skidao pogleda s kamenih blokova iz kojih su izranjali dijelovi Mercedesa. Na jednoj strani radionice prvi je branik 115-tice, pa desna vrata, a posebno je novinar Bilda bio impresioniran klesanjem i doradom Mecedesove poznate maske koju je pedantno oblikovala Emira.

image

Novinaru Bilda Franku Mayeru bila je posebno zanimljiva maska Mercedesa 115-ice

Braco Ćosić/

- Predočio sam gospodinu Mayeru sve detalje spomenika, od prvih ideja, razgovora nas zanesenjaka u taj automobil, pa sve do detalja kada će on biti gotov - rekao nam je Ivan Topić Nota.

- Oprostite, neka se saberem - veli nam kolega Mayer. Napisao sam i snimao za naš magazin na stotine i stotine stranica, proputovao sam cijelu Europu, pa i svijet, kako bih našim čitateljima prenio istinu o zaljubljenicima u stare automobile, ali da ću fotografirati i pisati o spomeniku Mercedesu u kamenu koji će biti težak više od 50 tona, to ni u snu nisam mogao zamisliti.

Znate, Jadran je za nas Nijemce nešto prelijepo, ali unutrašnjost, moram priznati, izaziva u meni nešto posebno.

Ova vaša jezera, planine, ovo polje i ono najvažnije, prijem ljudi, to je ipak bez kurtoazije nešto što ostavlja u meni dubok pozitivan trag. A samo klesanje Mercedesa, ta ideja, pa taj kamen, to je remek-djelo koje stvarno nitko na svijetu neće imati.

I još taj motiv da s postavljanjem ovoga spomenika zapravo podižete spomenik vašem čovjeku iz ovoga kamena koji je tražio sreću radeći u mojoj domovini i kojemu je Mercedes bio statusni simbol, to je ono što me posebno oduševilo. Siguran sam da ću dogodine 10. lipnja biti na otvaranju vašega kamenog Mercedesa - duboko impresioniran izjavio nam je Frank Mayer.

29. travanj 2024 10:02