StoryEditorOCM
RegionalSTRMOGLAVI PAD: SEDAM ŠKOLA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI NEMA UPISANIH PRVAŠIĆA

„U jednoj područnoj školi imam dvoje učenika, cijeli objekt održavamo zbog njih!“

Piše L.Burčul
28. kolovoza 2018. - 19:40
Područna škola u Vukšiću

- Sve to pomalo ide silaznim putem, sve je manje učenika. Općina ulaže veliki trud, djeca imaju besplatne udžbenike, pomaže nam se praktično u svemu što zatražimo, no broj učenika ipak pada. Prije deset godina u školi smo ih imali oko 350, a sda je brojka došla na 228 – kaže nam Božena Delić Žepina, ravnateljica OŠ Petra Zoranića u Stankovcima.

OŠ u Stankovcima jedna je od pet osnovnih škola u Zadarskoj županiji koja u nekoj od svojih područnih škola neće upisati prvašiće. Učenici prvih razreda ove godine nisu upisani u sedam područnih škola u Zadarskoj županiji: u dvije područne škole OŠ Jurja Dalmatinca na Pagu (Dinjiška i Vlašići), dvije područne škole OŠ Zadarski otoci (Silba i Veli Iž), u OŠ Braće Ribar u Posedarju (Ždrilo), te OŠ u Stankovcima (Radašinovci). Kao Područna škola sa neupisanim prvašićima navodi se i škola u mjestu Sutomišćica, koja pripada OŠ Valentina Klarina u Preku, no ravnatelj Kristijan Smud upozorava da se u Sutomišćici ne radi o područnoj školi, već o područnom odjelu, koji je kombiniran s odjelom u obližnjem mjestu Poljana gdje ipak ima prvašića.

No u područnim školama školski se odjeli jedva formiraju, mahom su kombinirani pa tako četiri učenika čine jedan jedini razred, no to je kombinacija drugog, trećeg i četvrtog razreda. Upravo je to slučaj u područnoj u školi u mjestu Vlašići na Pagu, gdje ove godine nije upisan ni jedan prvašić.

- U toj područnoj školi ove ćemo godine imati samo jedan razredni odjel: četvero učenika zajedno ide u drugi, treći i četvrti razred. Prvaše nemamo. Nemamo ih ni u Dinjiškoj, gdje nam je bila potrebna posebna suglasnost Ministarstva da nam četvrtaši budu u jednom razrednom odjelu, a u drugom odjelu su zajedno učenici drugog i trećeg razreda. Sveukupno, to je osam učenika u PŠ Dinjiška – kaže ravnateljica OŠ Jurja Dalmatinca na Pagu Željka Zubović.

Božena Delić Žepina za OŠ u Stankovcima kaže da su četiri područne škole svedene na tri, jer je škola u Crljeniku lani ugašena, a od postojeće tri ove godine u Radašinovcima nema prvašića.

- U tom mjestu broj učenika pada svake godine i po mojoj procjeni za tri do četiri godine tamo više neće biti učenika. U Banjevcima i Vukšiću imamo po pet prvašića, u matičnoj školi imamo ih 15 i to će opstati – kaže ravnateljica Delić Žepina.

Luzarko Novaković, ravnatelj OŠ Braće Ribar u Posedarju, ima područnu školu u mjestu Ždrilo gdje ove godine nema prvašića, a sveukupni broj učenika u toj školi je – dva.

- Jedan ide u drugi, jedan u treći razred. Pratim matične knjige po župama i vidim da bismo trebali dogodine imati jednog prvašića u toj područnoj školi. Ali to vam je troje učenika. Imam i druge područne škole, održavam ih koliko god mogu, sve su to lijepi obnovljeni objekti, ali djece je sve manje. Ravnatelj sam 22 godine i u posljednjih deset godina naša škola je izgubila više od stotinu učenika. Sada ih, sa svim područnim školama, imamo 252 – kazao je Novaković.

 

VELI IŽ 'UMIRE'

Prvašića nema ni na Velom Ižu i na Silbi, no opadanje broja učenika na otocima je već dugogodišnji „trend.“ Od nekadašnjih 15-ak, u preostale dvije osnovne škole koje administrativno pripadaju Gradu Zadru, na Velom Ižu i Silbi, ove godine nema ni prvašića. Prema riječima ravnatelja OŠ „Zadarski otoci“ Davora Barića, situacija na Ižu je puno gori pokazatelj stanja na otocima nego škola na Silbi, zato što je škola na Ižu ne tako davno imala po 23 ili 24 učenika. To je rapidno opalo. Veli Iž uvijek je imao dosta dobar broj učenika, a sada je došlo do enormnog pada, tako da se broj učenika na Silbi i na Velom Ižu izjednačio, ima ih sedmero.

26. lipanj 2024 08:44