StoryEditorOCM
RegionalSTRAVIČNO NEVRIJEME

Trajalo je pet minuta, a prizori koji su ostali su kataklizmički. Mještanin Sela: ‘Potres je bio mila majka za ovo...‘

Piše Mario Pušić/JL
26. svibnja 2022. - 23:57

Užasno nevrijeme koje je u srijedu oko 19 sati pogodilo sisačka naselja Sela, Gredu i Odru nanijelo je štetu na više desetaka objekata.

Tamo je tuča pala samo ponegdje i nije bila veća od lješnjaka, pa nije ona uzrok, nego snažna pijavica, koju mještani zovu tornadom, jer je ono što je ostavila iza sebe izgledalo, kažu nam, nestvarno kao na filmu. Dva mještana Sela ostala su bez krova, a jednome u Gredi na krovištu je izbio požar, piše Jutarnji.

- Ma potres je bio mila majka za ovo što se dogodilo. Potres mi je srušio dimnjak, a ova pijavica zabatni zid i odnijela 90 posto krova. Cijelo jutro skupljam komade po susjedovu polju, najdalji su i 500 metara od kuće, mislim da sam se ja našao na najvećem udaru - kaže Jutarnjem Dinko Andrejić iz Sela, kojemu vatrogasci saniraju teško oštećenje. Mještanin, ujedno i vatrogasac Toni Medur kaže da je sve trajalo manje od pet minuta, a prizori poslije toga bili su - kataklizmički.

image

Na fotografiji: Dinko Andrejić

Robert Fajt/Cropix

Molili krunicu

- Ma shvatio sam odmah da se događa nešto veliko, jer je buka bila zaglušujuća. Isti osjećaj kao u potresu. Sjedni i plači, nemaš što. Ne znam što ću dalje, vojni sam invalid s mirovinom od 2000 kuna, valjda će mi pomoći iz Grada - dodaje Dinko gledajući u krovište. Župnik župe Svete Magdalene, Dragutin Papić, u vrijeme pijavice služio je misu u montažnoj crkvi. Župna nije u upotrebi od potresa.

image

Na fotografiji: vlc. Dragutin Papić

Robert Fajt/Cropix

- Molili smo taman krunicu, pozatvarali vrata i prozore, ali je buka bila toliko zaglušujuća da se nismo čuli. Kada smo izašli vani, to je izgledalo strašno, sve porazbacano, susjedu popadali crepovi, odnijelo s grobova aranžmane i lampione, iskrenulo tri stabla iz korijena. Nije nam bilo svejedno, ali što nam preostaje nego se uzdati u Boga - kaže.

Časna sestra Matea, ravnateljica dječjeg vrtića Svete Marije Magdalene koji se nalazi u istom dvorištu, rekla nam je da su vatrogasci odmah riješili stablo koje je palo na vrtićko igralište te je jučer vrtić opet radio.

- Nisam nikada vidio ovako nešto, a imam 80 godina. Nama je u gospodarsku zgradu ušlo kroz prozor, pa izbilo krov iznutra - čudi se Janko Klasnić u Gredi. Njegovoj susjedi Nevenki Cvijetić na krovištu je izbio požar.

- Prvo je srušilo bor, koji je povukao žicu, onda je zaiskrilo i zapalio se krov. Prava je sreća što su našom ulicom prolazili vatrogasci baš u tom trenutku, jer ih je zvao susjed Dinko kojem je odnijelo krov. Nagorjelo nam je oko četiri kvadrata krovišta, pa šteta neće biti velika. Iz HEP-a su nam rekli da će pričekati još jedan dan da se malo posuši, pa će nas ponovno uključiti na mrežu - kaže nam Nevenkina kći Josipa Čerina.

image

Na fotografiji: Oštećeni krov u Selima pokraj Siska

Robert Fajt/Cropix

Veliki krater

Njezin suprug dodaje da je ovime i "službeno" prošao sve što je mogao u životu. - Iza mene su rat i ranjavanje, živimo u mobilnoj kućici u Sisku jer nam je potres teško oštetio kuću, imali smo poplavu nakon izlijevanja oteretnog kanala Odre, a sada se sve fino zaokružilo požarom.

Što mi se još može dogoditi? - pita Josipin suprug Saša Mikočević. No, rijetko se tko naužio straha kao Vlado Karas u Gredi, kojem je nevrijeme izbilo zabatni zid, srušilo ga na tavansku betonsku deku i probilo strop u dnevni boravak ostavivši iza sebe krater od četvornog metra. Pola crijepa završilo mu je u vrtu.

- Mislio sam da je potres, ali potres nije tako strašan. Vičem ženi bježi pod štok, ja izlazim van, pa bježim natrag unutra. Pada sve i ruši se. Ajme, kako je to izgledalo. Što ću sad, ja ne znam... - pita se slomljeni Vlado.

image

Na fotografiji: Rupa u stropu u kuci Vlade Karasa

Robert Fajt/Cropix
image

Na fotografiji: Rupa u stropu u kuci Vlade Karasa

Robert Fajt/Cropix
19. travanj 2024 12:56