StoryEditorOCM
RegionalKOBNA SEPSA

Tragična ‘intervencija‘ Hitne pomoći u Pločama: čovjek preminuo u bolovima zbog puknuća čira, doktor mu liječio mučninu. Umro je u teškim mukama

Piše Stanislav Soldo
29. siječnja 2021. - 17:46

Zbog liječničke pogreške odgovarat će liječnik Hitne pomoći u Pločama. Liječnik koji je u ponedjeljak rano ujutro pregledavao Josipa Rončevića (90) u obiteljskoj kući u naselju Staševica odradio je svoj zadnji radni dan na Hitnoj pomoći u Pločama. Rezultat je to stručnog nadzora koji je pokrenuo ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić na temelju pritužbe obitelji Rončević.

Velika drama odvijala se prošlog vikenda u Staševici nedaleko od Ploča u obitelji Rončević. Devedesetogodišnji Josip Rončević borio se za život u obiteljskoj kući. Nažalost, nitko mu nije mogao pomoći niti mu olakšati muke.

U takvoj beznadnoj situaciji nevjesta i kći bolesnika koje su ga njegovale pozvale su Hitnu pomoć iz Ploča, koja je i došla u subotu poslijepodne. Dida Josip žalio se na bolove u trbuhu, odbijao je hranu, a kako je godinama imao čir na želucu, ukućani su pretpostavili da je došlo do puknuća čira te da bi trebao u bolnicu.

No, njihovo mišljenje nije dijelio liječnik iz tima Hitne medicinske pomoći koji je pregledao bolesnika. Liječnik je zaključio da on nije životno ugrožen unatoč objašnjenjima ukućana da ima crnu stolicu i da situacija nije nimalo bezazlena. Preporučio je da se jave obiteljskoj liječnici u ponedjeljak, koja će nastaviti daljnje liječenje.

Uzaludne molbe za spas

Nažalost, Josipu nije nikako bivalo bolje. Dapače, iz minute u minutu bilo mu je sve lošije. Trpio je nesnosne bolove, jaukao i buncao, gubio dah. U međuvremenu je u kuću iz Zagreba stigao njegov unuk Josip, koji je u nedjelju navečer oko 23 sata pokušao telefonom dobiti Hitnu pomoć i pozvati je da dođe jer je djedu bilo jako loše. Odbili su ga. Samo su ponavljali neka čekaju ponedjeljak i obiteljsku liječnicu.

image
Unuk Josip Rončević: Ovo nije zdravstvo 21. stoljeća, već srednjeg vijeka
Privatni album

- Didi je bilo jako loše. Jezik mu je otekao. Okretao sam ga na bok da se ne uguši - opisuje nam Josip obiteljsku dramu koja se događala u kući.

Zatim je upalio auto i otišao u Ploče, gdje je ekipu Hitne pomoći osobno, oči u oči, pokušavao uvjeriti u ozbiljnost situacije.

- Govorio sam im da dida mora u bolnicu jer umire - prisjetio se Josip tih mučnih trenutaka na Hitnoj pomoći u Pločama.

Nažalost, nisu ga poslušali. Iznosili su svoje argumente da ne trebaju izlaziti na teren, da je u kući bolesnika već pregledao liječnik te da nema potrebe za intervencijom. Ustrajavali su da se u ponedjeljak dogovore s njegovom obiteljskom liječnicom.

Kad je vidio da ne pomaže nikakvo uvjeravanje i molba za intervencijom, Josip je nazvao dispečerski centar Zavoda za hitnu pomoć u Dubrovniku, objasnio stanje bolesnika i oni su obećali poslati ekipu Hitne pomoći na teren.

I tako je i bilo. U kuću Rončevićevih u ponedjeljak rano ujutro oko 4 sata došla je medicinska ekipa, novi liječnik, ali stara priča - lagani pregled, mjerenje tlaka, pulsa i temperature.

Na izričiti zahtjev obitelji (unuka, nevjeste i kćeri koje su plakale i molile) da Josip koji je u teškom stanju treba u bolnicu u Split, jer da po svim simptomima ima unutarnje krvarenje (crna stolica), liječnik se oglušio. Rekao je da ima žgaravicu i dao mu je injekciju za mučninu. Nije želio uključiti infuziju bolesniku.

- Molili smo da ga voze u bolnicu u Split - govori Josip.

image
Nalaz tima Hitne pomoći
privatni album

Nestručni i traljavi

Nažalost, i po drugi put liječnička je struka zaključila da devedesetogodišnji Josip Rončević nije životno ugrožen i da ga vozilo Hitne pomoći neće voditi u bolnicu. Preporuka je opet bila da se javi svojoj obiteljskoj liječnici koja će dalje odlučiti kako će se nastaviti liječenje, kućno ili bolničko, i koja će organizirati sanitetski prijevoz do KBC-a Split.

Nažalost, Josip to nije dočekao. Umro je u teškim mukama i bolovima dok je vozilo sanitetskog prijevoza koje je organizirala njegova obiteljska liječnica polazilo iz Ploča prema Staševici. Pokopan je u srijedu na groblju Nova Brista-Spilice u krugu svojih najmilijih.

Obitelj Rončević je ogorčena na ponašanje Hitne pomoći. Kažu da nitko nije zaslužio umrijeti ovakvom smrću, od sepse zbog puknuća čira.

- Moj dida za ekipu Hitne pomoći nije bio hitan slučaj. Unaprijed su ga otpisali, nisu mu ni pokušali pomoći. A dida je četiri dana prije smrti bio normalan, pokretan, lucidan, šetao je. Ne možete ni zamisliti koliko su na Hitnoj u Pločama nestručni i traljavi. Ovo nije zdravstvo 21. stoljeća, već srednjeg vijeka - ogorčen je Josip.

- Žao mi je samo što je toliko patio, a nismo mu mogli pomoći. Pa nitko ne može odlučiti kad će se razboljeti. Ako se razbolite vikendom, onda ste gotovi. Čemu služi Hitna pomoć, samo za sakupljanje poginulih i ranjenih u prometnim nesrećama - zaključuje Josip, koji je odlučio istjerati na čistac ponašanje liječnika s Hitne pomoći u Pločama.

Ako su krivi, neka odgovaraju za propuste - rezolutan je.

Isprika i sućut

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić oglasio se priopćenjem za javnost o slučaju smrti pacijenta iz Staševice.

- U svezi s nemilim događajem u ispostavi Zavoda za hitnu medicinu u Pločama, izvješćujem da sam, odmah nakon saznanja o okolnosti smrti pacijenta iz Staševice, za kojega je dana 25. siječnja 2021. godine zatražena hitna medicinska intervencija našeg tima iz Ploča, pokrenuo provođenje izvanrednog stručnog nadzora radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja.

U provedbi izvanrednog stručnog nadzora, Komisija Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije zaključila je da ordinirajući liječnik tima Hitne medicinske službe u svom radu, za vrijeme hitne medicinske intervencije, nije postupio sukladno standardnim operativnim postupcima, protokolima rada i postupanja.

Nakon prijema zaključka Komisije za izvanredni stručni nadzor pokrenuo sam postupak otkazivanja ugovora o radu s tada ordinirajućim liječnikom Hitne medicinske službe u Pločama. Ovim putem upućujem ispriku i izražavam sućut obitelji preminulog pacijenta - zaključio je Lulić.

image
Grobnica preminulog Josipa Rončevića u Pločama
 
Privatni album
23. travanj 2024 00:22