StoryEditorOCM
Regional"KALJSKA ZEMLJA"

Točno 60 godina nakon izgradnje, nekadašnji poznati kaljski restoran dobit će novu svrhu: niče hotel s četiri zvjezdice

Piše KaliOnline
11. kolovoza 2022. - 12:42

Priča o jednoj od glavnih crnih točaka uređenja stare jezgre naselja Kali - derutnom i gotovo devastiranom restoranu pored župne crkve, napokon bi trebala dobiti sretan završetak. Na mjestu starog restorana koji je već dvadesetak godina van funkcije trebao bi se graditi hotel sa četiri zvjezdice i restoran za 150 do 200 osoba piše KaliOnline.

Novi vlasnici objekta i zemljišta, poslovni ljudi iz Kali, Neven Mišlov - Gumeni i Željko Grzunov - Liza već su započeli s izradom projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju postojećeg objekta ugostiteljsko-turističke namjene. Ako se ova investicija realizira, bit će to prvi hotel u Kalima, koje se iz godine u godinu sve više okreću turizmu.

Lijepu vijest o ambicioznom planu preuređenja restorana kod crkve svetog Lovre, uoči blagdana i fešte Lovrinje, potvrdila nam je Lovrenka Grzunov iz Kali, direktorica novoosnovane tvrtke Kalitera d.o.o., novog vlasnika objekta. Također nam je ustupila nekoliko radnih skica - 3D računalnog modela planiranog objekta koji se može pogledati putem web aplikacije Sketchfab na ovoj poveznici.

image

kali - novi restoran

Kalionline/Slobodna Dalmacija

- Tako je, s radošću možemo potvrditi vijest da je nakon dugogodišnje imovinsko-pravne zavrzlame i devastacije samog objekta došlo do kupoprodaje prostora nekadašnjeg restorana od strane firme Kalitera. Kalitera je novoosnovana tvrtka čiji su osnivači Neven Mišlov i Željko Grzunov. Odabirom imena utvrđena je vizija i misija tvrtke koja nosi simbolično ime: u grčkoj inačici „kalitera“ se prevodi kao pridjev ljepši, bolji te u latinskoj inačici „Kaljska zemlja“.

Cilj nam je prostor sadašnjeg devastiranog Restorana unaprijediti u objekt koji će svojom kvalitetom i ponudom poboljšati turističku ponudu mjesta Kali i otoka Ugljana u smještajnom i sadržajnom aspektu.

Restoran Kali utkan je u kolektivnu memoriju mjesta Kali: stariji ga se sjećaju kao mjesto susreta, prvih plesnih koraka, vjenčanja i koncerata, a za mlađe generacije koje to nisu osjetili navedeni prostor je simbol divlje privatizacije, devastacije, nereda, nerada i nebrige. Točno 60 godina nakon izgradnje, takav biser u našem selu zaslužuje da mu se udahne novi život.

Konkretno, naš plan je na području današnjeg Restorana rekonstrukcijom i nadogradnjom postojećeg objekta napraviti objekt koji će služiti turističkim i javnim potrebama. Planirani objekt bi se sastojao od dva komplementarna dijela: hotel s kategorijom 4 zvjezdice za smještaj 30 do 40 osoba te restorana kapaciteta 150 do 200 osoba namijenjen gostima hotela i vanjskim korisnicima.

image

Restoran Kali utkan je u kolektivnu memoriju mjesta Kali: stariji ga se sjećaju kao mjesto susreta, prvih plesnih koraka, vjenčanja i koncerata

Kalionline/Slobodna Dalmacija

Također, u restoranu će se moći održavati različiti eventi-događaji: vjenčanja, proslave, koncerti, team-building i slično. Uz hotel i restoran, planiraju se i dodatni sadržaji kao što su bazen, teretana, co-working prostor, igraonica za djecu i slično, a sve u cilju obogaćivanja turističke ponude mjesta i otoka, ali i zadovoljavanja potreba lokalne zajednice. U tijeku je priprema projektne dokumentacije te je planiran početak rada objekta prva polovica 2024. godine.

Uz veoma važan socioekonomski aspekt ovog objekta od velike je važnosti da Kali dobije jedan snažan pozitivan impuls u turizmu i sustavnom razvoju mjesta te da se strateški pozicioniramo kao poželjna i prepoznatljiva destinacija.“ – optimistično zaključuje Lovrenka Grzunov.

04. svibanj 2024 19:27