StoryEditorOCM
RegionalPALI MIŠALICU!

Što u Švedskoj ne smije, na Jadranu (g)radi i bez dozvola, pogledajte kako Skandinavac podiže kuću za odmor tik do mora...

Piše Sandra Barčot
8. ožujka 2022. - 12:40
Čiovo Šveđanin gradnja bez dozvole u zelenoj zoni - vrh poluotočića Rat kod uvale LabadušaSnimio čitatelj

Najnoviji primjer s otoka Čiova, koji je odavno postao betonska favela pod egidom turističkog raja, govori da je švedski investitor na zemljištu u vlasništvu svoje splitske tvrtke izgradio dvokatnicu u zoni određenoj kao "zaštitna šuma", tik uz more.

Inozemni graditelj nastavio je s radovima, valjda osokoljen izgradnjom svoje prve dvokatnice u bliskom susjedstvu, eto njega nakon nove godine, počeo je s betoniranjem još jedne površine u zelenoj zoni.

O kojem se objektu radi, vjerojatno ćemo uskoro i doznati, budući da poučeni iskustvom sporog izlaženja inspekcija na teren, Šveđanin će neometano dovršiti i drugu zgradu na južnoj obali škoja, u rubnoj zoni Okruga Gornjeg. Podataka o građevinskog dozvoli - nema, a kamoli gradilišne ploče na lokaciji.

image
Snimio čitatelj

Upravo nam to dojavljuju čitatelji, navodeći i lokaciju i agilnog investitora, vlasnika tvrtke za nekretnine, odnosno člana Uprave. Radi se o Dicku Johnu Christianu Aulinu, tvrtka je "Duga Nekretnine", registrirana za turizam i usluge, a "sve u šesnaest" (g)radi se na zemljištu u prvom redu do mora.

To je na samoj punti poluotočića Rat, smještenog uz poznatu uvalu Labaduša, sve na prostoru Općine Okrug. U rujnu 2021. godine, provedena je uknjižba novog vlasnika na tu parcelu od 749 četvornih metara uz raniju kućicu od 24 kvadrata na tvrtku "Duga nekretnine", kao i na susjedni teren, s istočne strane punte, površine 1447 četvornih metara.

Na naš upit upućen institucijama, promptno smo odgovor dobili od Županije splitsko-dalmatinske, odnosno Upravnog odjela za pomorstvo i turizam, koji zahvaljujući aplikaciji "Pomorsko je dobro", primaju prijave građana i prosljeđuju ih dalje, jer oni inspekcijskog nadzora nemaju.

- Nismo zaprimili prijavu za tu lokaciju, niti izravnim putem niti putem online obrazaca, koji su koncipirani na način da se zaprimljena prijava automatski prosljeđuje nadležnim inspekcijama

Uvidom u evidenciju utvrdili smo kako granica pomorskog dobra na predmetnom području nije utvrđena niti je predan zahtjev za njezino utvrđivanje – navode iz regionalne administracije.

image
Gradnja tik do mora se nastavlja
Snimio čitatelj

Preostaje nam pričekati odgovore iz "odgovornih" institucija, onih koji imaju inspekcijske nadzore, da nešto i naprave... Pitanja vezana uz ovu lokaciju smo im poslali, odgovora zasad - nema.

Inače, od 2014. godine je na vrhu Rata izgrađen i mul, dok je usporedbom zračnih snimaka u sustavu Katastra vidljivo da je tijekom posljednjih godina punta ogoljena od stabala borova. Nestala su pred investitorom i građevinarima, zelena zona je izbrisana s terena...

20. travanj 2024 00:23