StoryEditorOCM
RegionalNOVI SOJEVI

Srića: "Virus je sada potentniji i četvrti val nećemo moći izbjeći. Masovno otvaranje Velike Britanije je rizik koji može mnogo koštati cijelu Europu"

Piše PSD
7. srpnja 2021. - 12:05

Pulmolog Saša Srića u Novom danu na N1 govorio je o važnosti cijepljenja, kao i novim sojevima koronavirusa koji se razvijaju.

Velika Britanija od 17.07. potpuno otvara zemlju. Mnogi kažu da je to najveća kocka koja je bačena od početka pandemije.

“To je vrlo neodgovorno i nije trenutak za to. U cijeloj Europi imamo dobru situaciju, no neovisno o procijepljenosti u Velikoj Britaniji ići u masovno otvaranje je velik rizik koji nas može mnogo koštati. I to ne samo Britaniju nego i cijelu Europu.

Svima koji su zagovarali strože mjere neće biti kritika, jer su one bile potrebne. Mi smo imali lockdowne, morali smo posezati za oštrim mjerama i one su bile potrebne, posebno u periodu drugog i trećeg vala je to pokazalo rezultate.

Mi smo mentalitet druželjubive nacije, u odnosu na Švedsku, Dansku, i kod nas su strožije mjere morale biti zagovarane”, rekao je Srića.

Novi sojevi virusa

Kazao je i kako je dobro da koristimo slova grčkog alfabeta za imena novih sojeva.

“Nema informacija da novi sojevi izazivaju težu kliničku sliku, no novi soj je do 50 do 70 puta zarazniji. Alfa soj se širio s jedne na dvije, a ovaj će na četiri do pet osoba. Pandemija će više buktiti i ne znamo što će otvaranje u Britaniji značiti za nove sojeve.

Ipak, na umu moramo imati i procijepljivanje u kojem smo, očito, zakazali”, rekao je Srića.

Možda je zakazala kampanja za cijepljenje

Odgovarajući na pitanje o nedovoljnoj procijepljenosti u Hrvatskoj, kaže:

“Možda je zakazala proaktivna kampanja. Ne možemo biiti zagovornici obveznog cijepljenja, to je udar na ljudsku slobodu, ali ljudima treba dati do znanja koliko je cijepljenje važno. Brojni liječnici i znanstvenici su djelovali u tom smjeru”, rekao je Srića.

“Mislim da nije kasno i da se još može utjecati na to da se u idućem periodu procijepimo. Brojku koju smo prvog srpnja očekivali, ona će se prolongirati iza 30. srpnja i brojku od 55 posto ćemo teško doseći. Virus je sada potentniji i četvrti val, ma koliki optimisti bili, nećemo moći izbjeći. Samo je pitanje u kojoj će on mjeri biti”, rekao je Srića.

Delta soj i četvrti val

Komentirao je i delta soj koji posebno zabrinjava.

“Delta soj, kao i drugi, ima neke univerzalne simptome, a svaki ima i specifičniju sliku. Pojačano curenje nosa, začepljen nos, jača glavobolja i povišena temperaturu. Teške pneumonije nisu zabilježavane, no ne znači da se mijenjanjem kliničke slike neće pojavljivati. U KB Dubrava je sada mnogo bolje stanje i svi se veselimo boljoj jeseni”, naglasio je liječnik.

“Četvrti ćemo val imati prilike doživjeti, samo je pitanje u kojoj mjeri. Hoće li to biti pacijenti s blažom kliničkom slikom, ili će dolaziti do kompliciranih upala pluća koje će završavati u bolnicama… vidjet će se”

Treba utjecati na mlađu populaciju, koja bi se trebala procijepiti”, kazao je Srića za N1.

19. travanj 2024 10:13