StoryEditorOCM
RegionalPODRHTAVANJE TLA

Snažan potres i večeras zatresao Dalmaciju; Seizmolog Kuk: ‘Ovo je bilo jače nego jutros!‘; Evo i savjeta ako se ponovi

Piše vijesti sd, Božidar Lončar
27. prosinca 2023. - 20:00

Snažno podrhtavanje tla zatreslo je Dalmaciju i večeras, u 19.56 sati... ‘Grunulo je, kao neka eksplozija‘, jedan je od prvih komentara. EMSC je objavio da je jačina potresa bila 3,8 po Richteru i da se osjetio u srednjoj Dalmaciji.

Za detalje smo nazvali domaće stručnjake: prilično jak potres magnitude 3.7 po Richteru imao je epicentar kod Gornjeg Okruga.  Pogodio je šire područje južno od Splita, kako je za "Slobodnu" potvrdio seizmolog Krešimir Kuk s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. 

- Potres je jači nego jutros i blizu epicentra potresa od jutros. Cijelo epicentralno područje je dobro osjetilo: Čiovo, Trogir, Kaštela pa sve do okolnih otoka Drvenika i Brača sigurno su ga osjetili, tek treba vidjeti kolikom jačinom. Ovaj potres ocjenjujem kao umjeren do prilično jaki potres. Točno je na granici - objasnio je seizmolog Kuk.

S obzirom na jačinu potresa, Kuk savjetuje kako je, ako se ponovi slično podrhtavanje, potrebno u tih nekoliko sekundi izići na otvoreno, jasno ukoliko se može brzo reagirati, kako bismo se zaštili od svega što bi moglo pasti na nas.

Podsjetimo, jutros, u 06 sati i 31 minutu, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjeren potres s epicentrom kod Otoka Čiovo, 3 km južno od Trogira. Magnituda potresa iznosila je 3.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja EMS.  

Zatresla se Dalmacija, potres probudio brojne Dalmatince: ‘Bilo je poput eksplozije, kratko, ali baš snažno‘

 

29. travanj 2024 09:15