StoryEditorOCM
RegionalDRŽAVNI INSPEKTORAT

Prvo opomene pa kazne: covid inspekcije dobile su nova pravila za rad, klubove koji se ne drže mjera zatvarat će na mjesec dana

Piše Ivana Krnić/JL
23. kolovoza 2021. - 20:17

Državni inspektorat više neće tolerirati nepoštovanje mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite, te će svi recidivisti biti zatvoreni na mjesec dana. Kako doznaje Jutarnji list u Inspektoratu, zatvarat će se objekti koji budu uhvaćeni treći put u prekršaju, odnosno ako ni nakon dvije kazne ne budu poštovali radno vrijeme i druge propisane odluke.

Naime, od početka godine Državni inspektorat nije zatvorio niti jedan ugostiteljski objekt, čak i kada je više puta uhvaćen u radu izvan dozvoljenog radnog vremena ili u točenju alkohola nakon tog vremena. Neki ugostitelji idu tako daleko da čak niti ne pokušavaju sakriti da rade nakon ponoći.

Oglašavaju se na svojim profilima na društvenim mrežama, pozivaju goste, uglavnom mladu populaciju željnu zabave, da se zabave do dugo u noć. Primijećeno je čak da neki izdaju račune u sitne noćne sate.

Prekršitelji bi tako mogli imati problema s više inspekcija i odgovarati na više razina, od prekršajnog pa sve do kaznenog zakona, zbog kršenja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

"Partnerski odnos'

Kako kažu u Inspektoratu, od početka epidemije cilj je bio partnerski odnos s ugostiteljima, i to uglavnom funkcionira vrlo dobro, no pojedinci se žestoko opiru.

Do 15. kolovoza od početka godine napravljeno je 4520 nadzora te je na licu mjesta naplaćeno 138 kazni, izdano je 314 optužnih prijedloga i 37 prekršajnih. Što se tiče optužnih prijedloga, riječ je o onima koji nisu htjeli platiti kaznu, tako da se ti predmeti sada vode na sudovima, koji će na osnovu izvještaja inspektora i izjava vlasnika objekata donositi odluke o tome hoće li biti kažnjeni i koliki će biti iznos kazne.

Njihova visina ovisi o tome koliko je puta prekršaj po redu učinjen. Ako je riječ o prvom prekršaju, kazna pet tisuća kuna, no drugi put kazna raste na deset tisuća kuna. Treći put više neće biti gledanja kroz prste, nego će Državni inspektorat pečatiti objekte na 30 dana ili do opoziva Odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Izlasci na teren obavljaju se planski jer inspektori vrlo dobro znaju gdje su rizična mjesta. Također, bilo je jako puno dojava građana koji se uglavnom žale na buku. Tijekom ljeta, logično, najviše se nadzora radilo na Jadranu, s obzirom na turističku sezonu i velik broj gostiju, što domaćih, što stranih.

Kako neslužbeno doznaju, velika većina pridržavala se propisa. Više je neposlušnika, neslužbeno doznaju, na kontinentu. Jedan od razloga je što se za vrijeme sezone sve odvija na otvorenom, a sa završetkom godišnjih odmora, kada se većina događaja seli na kontinent, kreće i hladne vrijeme. Tada, osim prekoračenja radnog vremena, bude i onih koji koriste unutrašnje dijelove lokala, u kojima još nije dozvoljen rad.

Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, smatra da se Odluke trebaju poštovati te da Inspektorat ima pravo i na drastične mjere poput zatvaranja ugostiteljskih objekata koji se ne pridržavaju pravila.

Blagonakloni inspektor

- Naravno da smo imali prigovore u smislu produljenja radnog vremena, pogotovo u sezoni. Želimo i otvaranje unutrašnjih dijelova kafića i na tome stalno radimo. No, unatoč tome što želimo te izmjene, odluke se moraju poštovati. Uostalom, Inspektorat nije donio mjere - kaže Tabak. Govori i da većina ugostitelja itekako pazi te se pridržava svih propisanih odluka, i o radnom vremenu i provođenju epidemioloških mjera, te smatra da manji broj kolega koji to ne rade šteti kompletnoj branši.

- Ugostitelji su naviknuti na inspekcije i provjere. Primjerice, u Dubrovniku i Splitu komunalna inspekcija, ako jednom izađe na teren i uoči nepravilnosti, dat će kaznu, a drugi put već će raskinuti ugovor. Prema tome, Državni inspektorat je i blagonaklon - zaključuje Tabak.

Kakva će biti zimska sezona, koje se ugostitelji osobito boje zbog dosadašnjih iskustava s epidemijom, ali i činjenice da bilježimo porast broja novozaraženih, još nije poznato. Naime, iz Nacionalnog stožera civilne zaštite doznaju da će se tijekom ovog tjedna početi razgovarati o novom setu mjera, koji će ovisiti o brojkama. Za sada se ne planiraju pooštravanja, ali još nisu na stolu odluke o otvaranju zatvorenih dijelova kafića.

Također, nije u planu produljenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, koji u ovom trenu mogu raditi do pola noći. Podsjetimo, tijekom epidemije imali su periode kada su bili potpuno zatvoreni. Nakon otvaranja na proljeće radno vrijeme je bilo do 22, a naknadno se, sa smanjenjem broja i s dolaskom sezone, produljilo do ponoći.

19. travanj 2024 22:25