StoryEditorOCM
RegionalŽRTVE UVOZA

Prve vrgoračke jagode stigle na tržnice, cijena im je boli glava! Postale su konkurencija teletini od najbolje pozicije

Piše Mate Primorac/sd
7. travnja 2024. - 08:33

Počela je berba vrgoračkih jagoda po kojem je ovaj kraj poznat i prepoznat širom Hrvatske.

Riječ je o malim količinama, negdje oko 500 kilograma, koje su ubrane u polju Rastok, smještenom izmđu Vrgorca i Ljubuškog (BiH), a od danas se mogu naći diljem Hrvatske po zelenim tržnicama. Obitelj Vujčić iz Oraha desetljećima se bavi proizvodnjom jagoda, posao se prenosi s generacije na generaciju, a svi se nadaju da će tim stopama krenuti i najmlađi član, petogodišnji Ante.

- To je kruh od sedam kora, skoro kao mornarski, ima tu dosta rada, truda i muke. Ali barem ne trebamo ići vani i raditi po bauštelama, može se pristojno živjeti ako se tome posvetite.

U ovom trenutku vrlo male količine plodova su otišle na tržište, pa je nezahvalno govoriti o cijeni jesmo li zadovoljni ili ne. No, nadamo se da će se formirati cijena koja će zadovoljiti nas proizvođače, ali i kupce.

Bez zadovoljnog kupca nema podizanja novih nasada sljedećih godina. Pa vidite s kojim se problemom susrećemo, uvoz nas iz godine u godinu uguši, a sve je manje radne snage i mladosti u poljima, zato smo s oko 650 tona godišnje proizvodnje došli na 400 tona koliko će se ubrati ove godine.

Naše jagode možete pronaći u prozirnim košaricama sa zaštitnim logom na kojem piše "Vrgoračka jagoda" - kaže Mate Vujčić Jagoda koji je otvorio sezonu berbe u svojim plastenicima u Rastoku.

Već danima s velikom pozornošću razvoj situacije, posebno s uvozom iz Španjolske, prati dipl. inž. Milan Franić, prvi čovjek udruge "Vrgoračka jagoda" koja broji oko 80 OPG-ova:

image
Privatni album

- Trenutno je pri kraju sezona berbe u Španjolskoj i Grčkoj, a kod nas je uranila za dvadesetak dana. I sad "upadamo" u damping iz uvoza s kojim će se nakrcati trgovački lanci i preprodavači.

Kako tome stati na kraj? Jednostavno moramo kao neke susjedne zemlje poput Mađarske, ako želimo sačuvati hrvatsko selo i seljaka, donijeti zakon gdje minimum 70 posto robe mora biti domaće proizvodnje.

Inače, cijena uvozne jagode danas je 1.99 eura za čašicu od 500 grama, dok se naša domaća vrgoračka prodavala po tržnicama za sedam eura po kilogramu, a od proizvođača se otkupljivala po pet eura - ističe agronom i dodaje:

- Država mora zaustaviti uvoz dok traje berba domaćih jagoda, odnosno dok ih ima na tržištu, jer ako uđu ogromne količine jeftinih plodova iz inozemstva, to ćemo osjetiti sljedećih godina po broju proizvođača i zasađenih površina. U nekoliko godina pali smo sa 130 proizvođača na osamdesetak.

Usporedimo li cijenu jagoda na tržnicama s mesom, konkretno teletinom koja je među najskupljima, dolazimo do omjera da kilogram voća košta kao 60-ak dekagrama mesa od kvalitetne pozicije, i to u splitskim mesnicama.

29. travanj 2024 14:17